Legenda iepurasului de Paste

Legenda iepurasul de Paste, un personaj avand darul de a aduce ouale colorate ale Pastelui, isi are originea printre germanii luterani, care vedeau dragalasul animal drept un judecator al faptelor bune si rele ale copiilor inainte de inceperea sarbatorii pascale. Infatisat uneori imbracat, iepurasul de Paste poarta cu el, potrivit legendei, un cos incarcat cu oua vopsite, dulciuri si, in unele cazuri, jucarii, pe care le daruieste copiilor in ajunul Pastelui asa cum face Mos Craciun in ajunul Craciunului. Cosulete cu oua ale iepurasului erau asezate intr-un anume loc din locuinte sau ascunse in casa ori in gradina pentru a fi gasite de copii dupa ce se trezeau dimineata, in acest fel aparand si obiceiul cautarii sau "vanatorii" oualor de Paste. Aceasta traditie a fost mentionata pentru intaia oara in cartea lui Georg Franck von Franckenau intitulata "De ovis paschalibus" (Despre ouale de Paste"). In zilele noastre, unii crestini sunt de parere ca iepurasul simbolizeaza noua viata asociata cu invierea lui Iisus.

Iepurele a fost un motiv popular in arta bisericeasca medievala. In vremurile stravechi, exista credinta larg raspandita (mentionata de Pliniu, Plutarch, Philostratus si Aelian) ca iepurele era hermafrodit. Ideea ca acest animal se putea reproduce fara a-si pierde virginitatea a condus catre asocierea sa cu Fecioara Maria, iepurele aparand uneori in vechi manuscrise si picturi nord-europene alaturi de Maica Domnului si copilul Iisus.

De asemeni, iepurele a fost asociat cu Sfanta Treime, precum in motivul celor trei iepuri reprezentand "Unul in Trei si Trei in Unul" simbolizat si de triunghi ori trei inele impletite unul intr-altul. In Anglia, acest motiv apare de obicei intr-un loc important din biserica, cum ar fi ferma centrala a acoperisului altarului sau cea a naosului, sugerandu-se astfel ca acest simbol avea semnificatie pentru biserica, si nu constituia, potrivit unor teorii, un insemn masonic.

Conform unei legende, un iepuras l-a asteptat, cu rabdare, timp de trei zile, sa reapara in gradina Ghetsmani pe prietenul sau, Iisus, nestiind ce se petrecuse cu El. Devreme, in dimineata de Paste, Iisus s-a intors in gradina sa favorita si a fost intampinat de micutul animal. In seara aceleiasi zile, atunci cand ucenicii lui Iisus au venit in gradina pentru a se ruga, au descoperit o multime de flori de nemtisor, fiecare floare avand in centrul sau imaginea unui iepure, ca o aducere aminte a rabdarii si sperantei neclintite a acestei credincioase fapturi.

Ouale, la fel ca si iepurii, sunt simboluri antice ale fertilitatii. Intrucat odata cu inceperea primaverii pasarile fac numeroase oua iar iepuroaicele dau nastere unui mare numar de pui, ouale si iepurii au devenit simboluri ale revenirii fertilitatii pe pamant si ale invierii marcate de Paste.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

Ouale de Pasti - simbol , legenda si semnificatie

Mielul de Paste, simbol si semnificatie

Legenda crinului de Paste | Legende de Paste
Legenda iepurasului de Paste Legenda iepurasului de Paste Reviewed by Diana Popescu on aprilie 19, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.