Inaltarea Domnului - Traditie si semnificatie


Inaltarea Domnului la ceruri este marturisita in Evanghelia dupa Marcu 16:19-20, Evanghelia dupa Luca 24:36-53, Faptele Sfintilor Apostoli 1:6-12, Epistola intaia catre Timotei a Sfantului Apostol Pavel 3:16.

Inaltarea Domnului in Noul Testament

Inaltarea Domnului, de Benjamin West
Mantuirea omenirii s-a infaptuit prin rastignirea lui Iisus Hristos pentru pacatele tuturor fiintelor umane, moartea Sa si invierea Sa. La 40 de zile dupa Inviere, Iisus a mers cu ucenicii Sai pe muntele Maslinilor din apropiere de Ierusalim. Neintelegand inca faptul ca misiunea mesianica a lui Hristos era una spirituala si nu politica, ucenicii l-au intrebat daca avea de gand sa reinstaureze regatul lui Israel. Frustrati de opresiunile carora erau supusi, sperau la o eliberare de sub jugul imperiului roman. Iisus le-a raspuns: "Nu este al vostru a sti anii sau vremile pe care Tatal le-a pus in stapanirea Sa, ci veti lua putere, venind Duhul Sfant peste voi, si Imi veti fi Mie martori in Ierusalim si in toata Iudeea si in Samaria si pana la marginea pamantului." (Faptele Sfintilor Apostoli 1:7-8) Apoi, pe cand Iisus ii binecuvanta pe ucenici, a inceput sa se inalte la cer, iar un nor l-a ascuns vederii lor.

Pe cand priveau la aceasta minunata fapta, doi ingeri/barbati imbracati in alb au aparut langa ei si i-au intrebat de ce se uita catre cer. Ingerii au zis: "Acest Iisus care S-a înaltat de la voi la cer, astfel va si veni, precum L-ati vazut mergand la cer."
Dupa aceea, ucenicii au mers inapoi la Ierusalim, in camera de sus, si au staruit "in rugaciune impreuna cu femeile si cu Maria, mama lui Iisus si cu fraţii Lui."

Mosii de vara in superstitii si traditii romanesti

Semnificatia Inaltarii Domnului 

- Se distinge cu claritate ca inaltarea lui Iisus la cer a fost una materiala, trupeasca. El s-a ridicat treptat, vizibil, deasupra pamantului, acest lucru fiind observat de mai muti martori.
- Se spune in faptele Sfintilor Apostoli 1:9 :"... pe cand ei priveau, S-a inaltat si un nor L-a luat de la ochii lor." In Biblie, norul / norii simbolizeaza adeseori puterea si harul lui Dumnezeu, precum in Iesirea / Exodul, a doua carte a lui Moise, un stalp de nori i-a calauzit pe evrei prin desert.

- Inaltarea Domnului a marcat incheierea misiunii Sale pe pamant. Dumnezeu Tatal si-a trimis, plin de dragoste, Fiul in lume, la Betleem, iar odata cu Inaltarea, El s-a intors la Tata. Perioada de ingradire a divinitatii in limitele umane a luat astfel sfarsit. Ingerii au vestit, totusi, ca Iisus va reveni pe pamant exact asa cum a plecat, pentru Ziua Judecatii, si i se va da o stapanire vesnica peste toate popoarele, neamurile si limbile. (Faptele Sfintilor Apostoli 1:11, Daniel 7:13-14, Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul 1:7)

- Porunca lui Iisus catre ucenici a fost de a marturisi despre El in Ierusalim, Iudeea, Samaria, pana la capatul pamantului. Invatatura Mantuitorului a fost asadar transmisa mai intai iudeilor, dupa aceea samaritenilor, si apoi ne-evreilor. Se subintelege de aici responsabilitatea crestinilor de a impartasi minunata veste despre Iisus tuturor celor care nu au auzit inca de ea.

- Inaltarea Domnului semnifica succesul lucrarii Sale pamantesti. Iisus a dus la bun sfarsit tot ceea ce avea de indeplinit.
- Totodata, Inaltarea Domnului marcheaza intoarcerea Sa in duhul ceresc. Duhul lui Iisus fusese cumva ascuns in timpul calatoriei sale pe pamant, cu o notabila exceptie, cea a Schimbarii la Fata (Matei 17:1-9).

- Acest eveniment simbolizeaza aducerea in slava a lui Iisus de catre Tata (Epistola catre Efeseni a Sfantului Apostol Pavel 1:20-23). Cel intru care a binevoit Tatal (Matei:17:5) a fost onorat si I s-a dat un nume mai presus de toate numele (Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel 2:9).
- Odata cu Inaltarea Sa, Iisus incepe sa pregateasca un "loc" al nostru in ceruri (Ioan 14:2).
- Inaltarea Domnului este asociata cu inceperea noii Sale lucrari de Mare Arhiereu (Epistola către Evrei a Sfantului Apostol Pavel 4:14-16) si Mijlocitor al unui Nou Testament (Epistola către Evrei a Sfantului Apostol Pavel 9:15).

- Inaltarea Domnului este una din doctrinele acceptate de toata crestinatatea. Atat Crezul Apostolic, Crezul de la Niceea, cat si Crezul Atanasian recunosc ca Iisus s-a inaltat la ceruri si sta la dreapta Dumnezeului Tata.


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Inaltarea Domnului in obiceiuri si superstitii straine

Inaltarea Domnului - Traditii, obiceiuri, superstitii 
Inaltarea Domnului - Traditie si semnificatie Inaltarea Domnului - Traditie si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on mai 28, 2014 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.