Semnificatia spirituala a culorilor | Semnificatia lumeasca a culorilor

Dincolo de simbolismul lor comun, culorile sunt inzestrate cu o profunde semnificatii lumesti si spirituale, intrezarite in vechile traditii si in marile religii ale lumii.

Albul si negrul - Semnificatie spirituala si lumeasca

Semnificatia lumeasca a culorilor
Semnificatia culorilor
Albul simbolizeaza principiul de manifestare al culorilor curcubeului si a tot ce exista in universul uman, in general. Aceasta culoare corespunde fiintei care a fost reintegrata in Centrul fiintarii, care a depasit stadiul uman si a acces in cel suprauman sau spiritual. Albul este culoarea druizilor din traditiile celtice si a brahmanilor din traditia hinduista. El simbolizeaza autoritatea / conducerea spirituala si sacerdotala, care domneste peste puterea temporala, lumeasca.

Albul exprima prezenta, manifestarea (culorilor), iar negrul, absenta, nemanifestarea (culorilor). Alternarea dintre alb si negru reprezinta relationarea constanta dintre vizibil si invizibil, pendularea intre lumea aparentelor si cea a esentelor.

Albul personifica totodata calea initiatica ce traverseaza toate treptele spirituale si se bazeaza pe incredere in sine si renuntare la lumesc. Atingerea celor mai inalte trepte spirituale si a Centrului (fiintarii) inseamna reintoarcerea la Principiu. In opozitie cu culoarea alba, ca sursa a manifestarii a ceea ce este, culoarea neagra descrie nemanifestarea, absenta (culorii). Vazut din afara, din punct de vedere al manifestarii, Centrul este alb. Privit din interior, prin prisma nemanifestarii, el este negru. Negrul constitue, cumva, adevaratul centru, suma tuturor razelor, incluzandu-le si pe cele sapte corespunzatoare curcubeului. Unele initieri din traditia islamica includ 7 sau chiar 8 trepte, ultima fiind neagra, un semn al accesarii ultimului pas al implinirii spirituale.

Rezulta ca negrul simbolizeaza manifestarea ciclului sau Principiul si sfarsitul ciclului ca desavarsite totala. In consecinta, negrul reprezinta atat cea mai stralucitoare, cat si cea mai intunecata lumina: nemanifestarea si manifestarea.

Juxtapunerea albului cu negrul simbolizeaza perechile naturale precum lumina -intuneric, zi - noapte, yang - yin. Albul lui yang si negrul lui yin indica prevalenta lui yang fata de yin din punct de vedere al manifestarii. O prevalenta insotita de o profunda completare reciproca intre cele doua principii, care este reflectata in intrepatrunderea dintre alb si negru din simbolul yin yang.

Alternarea placilor albe cu cele negre de pe pavajul catedralelor (catolice) are o semnificatie asemanatoare. Acelasi inteles, gasit si pe tabla de sah, sugereaza constanta relationare dintre manifestare si nemanifestare prin indefinitul numar de mutari posibile.

Culoarea rosie - Semnificatie spirituala si lumeasca

Pe plan lumesc, ca si culoare a incendierii fortificatiilor inamicului si a varsarii de sange din razboaie, rosul reprezinta curajul si, dintr-o mai larga perspectiva, puterea de pe aceasta lume. Ca cea mai de sus culoare a curcubeului, rosul corespunde celui mai inalt rang din ierarhia temporala ori lumeasca, un rang atribuit in mod traditional razboinicilor si conducatorului lor, regele. Este culoarea lui Kshatryia, al doilea rang dupa brahmani in traditia hindusa. Crucea rosie a calugarilor osteni, a cavalerilor templieri se inscrie in aceeasi semnificatie. Biserica catolica rezerva aceasta culoare ca simbol al suveranitatii cardinalilor.

Din punct de vedere al semnificatiei spirituale, daca albul simbolizeaza autoritatea sarcedotala asupra principiului cunoasterii, rosul reprezinta puterea temporala sacerdotala. In acest sens, rosul simbolizeaza dragostea fata de principiul divin.

Culoarea albastra - Semnificatie spirituala si lumeasca

Ca cea mai de jos culoare a curcubeului, albastrul (inchis) reprezinta sub aspect lumesc culoarea functiei productive, a realitatii imediate, asociata cu pamantul.

Albastrul este cea mai lipsita de substanta culoare, ce apare in natura in forma translucenta si esentiala a cerului si apelor. Din acest motiv, pe plan spiritual, albastrul simbolizeaza mai curand forta spirituala, spiritul, pacea interioara. Albastrul deschis este culoarea meditatiei, iar cel inchis cea a viselor. Constientul se supune putin cate putin subconstientului in acelasi fel in care lumina zilei capata treptat albastrul inchis al noptii.

Culoarea galbena - Semnificatie spirituala si lumeasca

Pe palier lumesc, galbenul semnifica in traditia hindusa culoarea "de mijloc" asociata castei Vaishya.

Din perspectiva spirituala, ca cea mai calda culoare a spectrului luminii, galbenul este conectat cu soarele si aurul, doua simboluri ale influentei spirituale, ale intelepciunii. Transmutarea plumbului in aur este asociat cu renasterea fiintei si invierea lui Iisus. Situat la mijlocul spectrului curcubeului, galbenul reprezinta "calea de mijloc." El simbolizeaza canalul de comunicare dintre cer si pamant, dintre albastru si rosu. In stravechea China, era culoarea imperiala. Imparatul guverna peste "Imperiul Mijlociu" precum soarele domnea peste ceruri. Datorita inaltelor sale caracteristici spirituale, galbenul era adeseori asociat cu negrul din care isi facea aparitia. In diferite traditii ale lumii, galbenul simbolizeaza investirea regilor si imparatilor cu puterea divina.

Culoarea verde - Semnificatie spirituala si lumeasca

Cea mai raspandita culoare din vegetatie, verdele reprezinta din punct de vedere lumesc atat viata ce strabate plantele, cat si descompunerea acestora. Din aceasta cauza, verdele este legat de ciclul mortii si renasterii. Mai mult decat atat, pozitionat intre asa-zisele culori calde (rosu, portocaliu, galben) si cele reci (albastru, violet), verdele este culoarea neutralitatii, seninatatii, calmului si sperantei.

In plan spiritual, ca si combinare a albastrului cu galbenul, verdele este culoarea redesteptarii, regenerarii si accesului la cunoasterea spirituala. Miturile se refera frecvent la felul cum se completeaza reciproc verdele si rosul. In traditia egipteana, trupul lui Osiris (verde) a fost adus din nou la viata de Isis (rosu). In versiunea crestina a Sfantului Graal, vasul de smarald (verde) continea sangele Domnului (rosu) devenit fiinta umana.

Culoarea portocalie - Semnificatie spirituala si lumeasca

Din perspectiva lumeasca, galbenul este asociat cu soarele in plinatatea fortei sale, iar portocaliul este identificat cu rasaritul si apusul, cu inaltarea si coborarea soarelui. Cu alte cuvinte, portocaliul caracterizeaza in acelasi timp zborul catre lumina si drumul descendent spre intuneric (ignoranta).

Prin prisma spirituala, ca si amestec dintre galben si rosu, portocaliul este o combinatie dintre aurul spiritual si rosul temporal, lumesc, simbolizand echilibrul dintre lumea cereasca si cea terestra, adica o profunda justitie ori armonie. Aceasta cale a echilibrului s-a incercat a fi atinsa prin orgiile antice rituale ce promiteau o revelatie initiatica. Din acest motiv, Dionysus este infatisat in culoarea portocalie. In zilele noastre, vestmintele portocalii ale calugarilor buddhisti simbolizeaza si ele o astfel de armonie.

Culoarea violet - Semnificatie spirituala si lumeasca

Ca aspect lumesc, violetul este culoarea cumpatarii intrucat reuseste sa imblanzeasca violentul rosu. Aceasta este semnificatia hainelor sacerdotale episcopale (din catolicism). Episcopul trebuie sa vegheze asupra turmei sale si sa modereze fierbinteala pasiunilor.

In plan spiritual, compus din parti egale de albastru si rosu, violetul defineste, de asemeni, un echilibru al culorilor dintre cer si pamant. Ca si culoare opusa galbenului (desemnand drumul de la moarte catre renastere), violetul sugereaza contrariul, adica parcursul fiintei de la viata spre moarte. Din aceasta pricina, bisericile catolice sunt decorate in violet in Vinerea Mare. Inainte de Renastere, multe biblii, carti de psalmi si breviare erau scrise cu litere aurii pe un fundal violet, astfel incat cititorul sa-si aminteasca mereu semnificatiile patimilor Domnului. Mai tarziu, in societatea occidentala, aceasta culoarea a fost consacrata ca una a doliului.


Alte dictionare asemanatoare pe blogul Dianei:

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii 

Semnificatia culorilor din vise

Semnificatia si simbolurile culorilor
Semnificatia spirituala a culorilor | Semnificatia lumeasca a culorilor Semnificatia spirituala a culorilor | Semnificatia lumeasca a culorilor Reviewed by Diana Popescu on iulie 03, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.