Cainele, simbol si semnificatie

Cainele, simbol si semnificatie
Cainele, simbol si semnificatie
Cainele este un simbol cu conotatii pozitive, cu un larg evantai de semnificatii cuprinzand credinta, tovarasia, protectia, loialitatea, vegherea si maiestria in vanatoare. Un puternic totem, cainele da adeseori dovada de supunere si dragoste oarba. El simbolizeaza totodata soarele, vantul si focul, si, potrivit unor credinte, are darul de a impartasi viata de apoi impreuna cu oamenii.

Nu se cunoaste cu certitudine cand si unde au fost domesticiti cainii pentru intaia oara. Ei au fost tovarasi si ajutoare ale omului de-a lungul intregii istorii scrise a umanitatii, ajungand sa simbolizeze protectia si loialitatea fata de stapanii lor.

Asemeni pisicilor, cainii erau foarte respectati in Egiptul antic. La originea numelui orasului Cynopolis se afla cuvantul "cynos," avand semnificatia de "caine." Legea impunea egiptenilor sa hraneasca si sa ingrijeaza cainii rataciti ori ratacitori, iar consideratia fata de aceste animale putea provoca chiar si un razboi intre orase vecine atunci cand un caine apartinand unuia era prins si mancat de locuitorii din celalalt oras.

Cainele apare si in rolul zeului egiptean cu cap de sacal Anubis, dar si a unui intermediar inte lumi, ce purta sufletele peste raul mortii in mitologia mayasa. Xoltl, zeul aztec al mortii si al soarelui la apus avea cap de caine si era ocrotitorul acestor patrupede. El conducea soarele catre lumea nocturna subpamanteana, astrul solar renascand in zorii fiecarei zile.

In mitologia greceasca, Cerberus era un caine cu trei capete care pazea portile spre taramurile celor morti, actionand ca mediator si spirit calauzitor pentru cei care isi pierdeau viata. Cainii din Hades simbolizau intunericul si primejdia. Cainele norvegian Garmr statea si el de straja la intrarea in lumea subpamanteana, iar urletul sau anunta sosirea lui Ragnarok, adica a sfarsitului lumii.

Cainii erau animalele sacre ale zeitei greco-romane Hecate, fiind-i alaturi in protejarea celor lipsiti de aparare: noii nascuti, copiii, nebunii, oamenii umili sau bolnavi.

Sculpturile maure ale cainilor semnifica spiritele plecate de pe pamant si sunt inzestrate cu capacitatea de a proteja triburile. Se credea ca vederea patrunzatoare a cainelui ii permite sa intrezareasca lumea spiritelor.

Triburile indienilor nativi americani s-au bazat multa vreme pe caine drept calauza si ajutor in treburile cotidiene. Cainii erau dresati sa ajute tribul in lucrarile agricole dar si la vanatoare. Atunci cand caii au fost adusi in America de Nord de catre spanioli, acestia au ajuns sa fie numiti "cainii cerului" deoarece erau la fel de folositori ca si cainii. In conceptia indienilor americani, cainele este un simbol pentru ajutor, fidelitate, comunitate, protectie, prietenie si comunicare.

In simbolismul celtic, cainii reprezentau virtutile curajului, eroismului, perseverentei si virilitatii. Celtii isi dresau cainii atat pentru vanatoare, cat ca ajutoare in batalii. Pe de alta parte, cainele celtic este un simbol al vindecarii, fiind frecvent asociat cu Nodens, un zeu celtic al apelor hranitoare, al vanatorii si lecuirii (apa este adesea conectata cu vindecarea in intelepciunea celtica). Cainii erau totodata infatisati alaturi de Succelus, zeul celtic al protectiei si roadelor campului.

In China si Japonia, Cainele este un simbol al protectiei, de mai mica amploare totusi, intrucat are adeseori o semnficatie demonica. Buddhismul il are pe Cainele leu drept aparator al legii, o creatura incremenita in obedienta, care isi subjuga simtamintele protejarii legilor.
In simbolismul chinezesc, cainele este totodata un vestitor si o intruchipare a prieteniei. Legendar caine Fu este de asemeni un paznic al locurilor sacre si intrupreaza in acelasi timp calitatile protectiei. In stravechea viziune asiatica, cainele este un simbol al norocului, fidelitatii, supunerii si prosperitatii.

Oamenii nascuti in anul Cainelui, cel de-a unsprecelea semn zodiacal din astrologia chinezeasca, sunt considerati a fi onesti, afectuosi, si cu mintea deschisa. Cainele reprezinta aici fidelitatea si devotamentul de neclintit. Ca animal selenar, cainele este un intermeiar intre zeitatile lunii. El are un aspect solar ca animal Yang in timpul zilei, dar este Yin in decursul noptii. Cainele rosu celest Tien Kou este Yang si ajuta zeul Erh-Lang sa alunge spiritele rele, insa ca gardian al orelor de noapte devine Yin si simbolizeaza distrugerea si catastrofele, fiind asociat cu meteoritii si eclipsele, fenomene ceresti care innebunesc cainii sau sunt provocate de faptul cau ei musca soarele ori luna.

Potrivit alchimiei, cainele este asociat cu elementul mercur. La fel cum mercurul se aliaza cu usurinta cu alte metale, cainele se ataseaza nemijlocit de oameni. Cainele mercurian este un simbol pentru tranzitie si inteligenta.

In multe regiuni din Europa Centrala, se credea ca spiritul caine isi avea salas in campurile cu porumb copt; atunci cand vantul unduia peste porumb, se spunea ca acest caine turbat era acolo. Exista superstitia ca ramanea pe campul de porumb pana ce ultima tulpina statea in picioare. El alerga inaintea culegatorilor, cautandu-si pana la urma adapost sub ultimul lujer de porumb netaiat, fiind apoi prins de oameni.

In alte credinte si superstitii, se zicea ca un caine strain care te urmeaza sau merge cu tine pana acasa prevestea noroc. Un caine care se rostogolea mult timp peste pamant anunta sosirea unor oaspeti. Cainele mancand iarba dadea de veste ca va ploua. Un caine urland in noapte eraun semn rau intrucat, in vechile eresuri, acest animal avea capacitati de perceptie supranaturale, ce ii permiteau sa simta apropierea mortii.

Inclinatia cainelui de a se atasa de om si a se identifica cu interesele stapanului sau este principalul motiv pentru care a fost si continua sa fie venerat sau respectat in diversele culturi ale lumii.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

De ce ne ataca cainii?

Ce iti ascunde cainele tau? | Secretele speciei canine

Cainele preferat iti dezvaluie personalitatea?
Cainele, simbol si semnificatie Cainele, simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on septembrie 06, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.