Fara nici un regret? | De ce avem regrete

Ati auzit probabil, nu o data, expresia "Fara nici un regret!", pronuntata de obicei de cineva care este pe cale sa faca un lucru poate nitel necugetat.

Oricat de ispititoare ar parea filosofia "A trai fara regrete," nu este intotdeauna prea usor sa o inglobezi in viata ta.

Fara nici un regret?
De ce avem regrete
Regretam oportunitatile pierdute.

Regretam lucrurile care ne-au facut sa parem prosti.

Regretam ca nu i-am spus unei persoane anume, mai des, cat de mult o iubim inainte ca aceasta sa moara.

Regretam ca nu ne-am petrecut timpul mai intelept, realizand mai multe.

Regretam amanarile, faptul ca nu ne-am format obiceiuri mai bune, ca mancam prea multe dulciuri, ca nu scriem romanul pe care ne-am dorit dintotdeauna sa-l scriem, ca nu am citit toate cartile pe care planuisem sa le citim, ca n-am invatat sa patinam, sa jucam sah ori sa facem karate.

Regretam ca ne-am implicat in relatii de cuplu de rau augur, sau ca am facut greseli in trecute legaturi de dragoste.

Da, regretam o multime de lucruri, si adeseori suntem macinati pe dinlauntru de regrete.

De ce avem regrete

Spus pur si simplu, regretam alegerile facute intrucat ne pare rau ca nu am facut alte alegeri.

Gandim ca am fi putut face ceva mai bine, dar nu am facut-o. Ca am fi putut avea un tovaras de viata mai bun, dar nu-l avem. Ca ar fi trebuit sa acceptam jobul acela atat de riscant, dar foarte promitator, si nu l-am acceptat. Ca ar fi trebuit sa fim mai disciplinati cu noi insine, dar n-am fost.

Regretam aceste alegeri, care sunt in trecut si nu pot fi schimbate, pentru ca le comparam cu o cale ideala pe care gandim ca am fi putut sa mergem. Avem mereu in cap o idee despre ceea ce ar fi putut sa fie daca am n-am fi facut altceva decat o alta alegere.

Problema este ca nu putem schimba aceste alegeri, dar nu incetam sa comparam alegerile  facute deja de noi cu cele ideale. Ne lasam, prin urmare, in voia fanteziei. Optiunile trecute nu pot fi schimbate, si nu vor fi niciodata la fel de bune ca cele pe care le vedem drept ideale. Alegerea de neschimbat pe care o vom face va fi intotdeauna mai rea. Acest cerc vicios al optiunilor se invarte fara incetare in mintea noastra!

De ce nu ne putem indeparta de aceasta problema? De ce este atat de important sa facem niste comparatii fara nici un rost?

De regretele nu ne ies din cap?

Am observat ca imi este foarte greu sa nu ma gandesc la o alegere gresita intrucat acest fapt da nastere unei aprige impotriviri in strafundurile mintii mele, unui conflict cu propria mea identitate.

Cu toti ne-am facut o idee despre cine suntem: suntem, cu totii (nu-i asa?) oameni inteligenti.  Ne indreptam catre cele mai bune alegeri pe care le putem face, desigur, pentru ca suntem oameni inteligenti. Chiar daca ai indoieli despre tine sau o imagine proasta despre propria-ti persoana, gandesti probabil ca, in esenta, esti un om inteligent.

Daca cineva ne ia in raspar ori ne ataca identitatea, imaginea pe care ne-am format-o despre noi, daca ne ia in deradere competenta, ne face mincinosi, ne spune suntem farsori, acest lucru ne doare! Ne simtim iritati, maniosi si intram in defensiva. Nu incetam sa ne gandim la ofensele ce ne-au fost aduse.

Atunci cand ajungem la concluzia ca am facut o greseala, din nou are loc un atac asupra identitatii, imaginii noastre. Am ales prost... de ce nu am fost niste oameni mai intregi la minte, mai inteligenti, si nu am facut o alegere mai buna? Aceasta optiune gresita intra in conflict cu ideea ca suntem oameni inteligenti.

Asadar, nu facem decat sa alergam intr-un cerc vicios, fara a lua vreo decizie esentiala. Nu avem cum sa rezolvam aceasta problema pentru ca alegerea gresita nu poate fi schimbata si putem intra nici in conflict cu identitatea noastra asa cum ne-o gandim.

Cum sa scapam de regrete

Trecerea in revista a regretelor si a greutatii de a le lasa deoparte ne-a adus la radacina cauzelor lor:

- Comparam optiunile trecute cu o optiune ideala.
- Ne asumam o identitate ideala care intra in conflict cu ideea ca am fi facut vreo alegere eronata.

Amandoua aceste cauze sunt asociate cu idealuri, care nu reflecta realitatea ci fantezia noastra despre cum ne-ar place sa fie realitatea. Idealurile respective nu ne sunt de ajutor, ne trag inapoi, ne dau batai de cap si angoase.

Ar trebui, in consecinta, sa renuntam la idealuri, si sa ne focalizam asupra realitatii. Iata ce ne marturiseste realitatea despre miezul acestor idealuri:

O alegere facuta in trecut nu mai poate fi schimbata. De fapt, exista ceva bun in aceasta alegere daca vrem cu adevarat sa distingem asta. A fi capabil sa faci o alegere este ceva nemaipomenit, la fel ca si a fi in viata, a invata din experientele noastre, ori a fi alaturi de niste oameni extraordinari. Da, putem fi satisfacuti de alegerile noastre si sa le vedem drept "indeajuns de bune" in loc sa speram mereu ca vom avea optiunile perfecte. Unele alegeri de-ale noastre vor fi extrem de inspirate, altele nu vor fi perfecte, si ne putem asuma intreaga gama de optiuni pe care le vom face.

De fapt, nu suntem mereu atat de inteligenti pe cat ne credem. In realitatea, actiunile si optiunile noastre acopera un larg evantai: uneori suntem mai inteligenti, alteori mai putin inteligenti. Facem greseli, facem lucruri corecte, ne pasa de altii, suntem egoisti, suntem cinstiti uneori, alteori nu suntem cinstiti. Suntem toate la un loc, asa ca a face o alegere gresita nu inseamna a intra in conflict cu aceasta identitatea a noastra mai flexibila si mai realista.

Da, stiu ca este usor de spus, greu de facut, dar atunci cand ne surprindem obsedati de alegerile trecute, putem sa ne dam seama ca am cazut intr-o capcana, ca ne comparam alegerile cu niste idealuri, pe noi insine cu un alt ideal, asa ca trebuie sa renuntam la aceste idealuri, perfectiuni de neatins, si sa ne deschidem spre mai cuprinzatorul orizont al realitatii.

Regretele sunt parte a vietii noastre, indiferent daca le dorim sau nu, daca suntem constienti de ele ori nu. Dar, adancindu-ne in cauzele lor si luand in considerare multitudinea de aspecte ale realitatii, putem invata sa fim satisfacuti de alegerile noastre, sa fim mai fericiti cand ne revedem trecutul si mai fericiti in prezent.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Ce este depresia ? | Simptomele depresiei

De ce ti-e frica nu scapi?

Gandirea pozitiva in citate, aforisme, maxime
Fara nici un regret? | De ce avem regrete Fara nici un regret? | De ce avem regrete Reviewed by Diana Popescu on septembrie 01, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.