Ingerii: origine, semnificatie si simbol

Credinta biblica in ingeri pare a-si avea originea in stravechile superstitii si religii ale lumii. Zeii hititilor si canaanitilor beneficiau de mesageri supranaturali, iar relatarile referitoare la ingeri apar nu numai in Vechiul Testament, ci si in literatura veche din Orientul apropiat.

Simbol ingeri
Termenul "inger," provenit din latinescul "angelus," desemneaza o fiinta supranaturala benefica, binevoitoare. In Biblie, cuvantul "inger" isi extrage intelesul din ebraicul si grecescul "trimis / mesager." Ingerii timpurii au fost nimfele ceresti, precum hindusele "apsara," care imparteau extaz senzual celor binecuvantati. Vikingii numeau aceste fapturi celeste "valkirii," grecii "horae," iar persanii "houri" ori "Peri" (zane).

Un inger protector personal a fost Shakti, zeita care veghea asupra omului si il aducea catre imbratisarea ei extatica in momentul mortii. Conceptul medieval de "fairyland" (taramul zanelor), vazut ca un loc de nesfarsite delicii erotice, a capatat in mare masura aceasta perspectiva arhaica sub influenta imaginii paradisului pagan.

Asocierea sexului ingerilor cu cel al femeilor muritoare a avut loc aparent ca urmare a faptului ca ingerii si heruvimii (Karibu la akkadieni, Kerubh la evrei si Karibim la sebani) erau intruchipati de preotese care purtau aripi artificiale ca semn al afilierii lor cu spiritele ceresti. Desi astfel de "ingeri" pareau sa reprezinte implinirea viselor celor mai secrete ale oricarui barbat, religiile patriarhale au negat sexualitatea ingerilor. Musulmanii au respins asa-zisele "houri," si au subliniat ca ingerii nu pot avea dorinte carnale. Acest lucru contrazice cumva invatatura Coranului, potrivit caruia, dupa moarte, orice barbat vrednic ori viteaz va primi in dar frumoase fecioare drept tovarase ceresti.

Conform asa-zisului "arbatel" al magiei, cerurile erau impartite in provincii guvernate de sapte ingeri planetari. Fiecare inger poseda un sigiliu magic, pe care magicienii si alchimistii il foloseau pe scara larga in crearea de amulete si descantece. Acestor ingeri (Phul, Phaleg, Ophiel, Bethor, Hagith, Aratron, Och) le corespundeau nu numai cate un corp ceresc, ci si cate o zi a saptamanii si un metal, dupa cum urmeaza:

- Phul: luna, luni, argint
- Phaleg: Marte, marti, otel
- Ophiel: Mercur, miercuri, argint viu,
- Bethor: Jupiter, joi, cositor
- Hagith: Venus, vineri, cupru
- Aratron: Saturn, sambata, plumb
- Och: Soare, duminica, aur

Heruvimul egiptean era intruchipat de zeita cereasca - Nut ori Hathor - avand un trup acoperit cu ochi reprezentand stelele si aripi simbolizand aerul. Deoarece era adeseori numita zeitate inseptita (cele sapte Hathor), ea a fost reflectata in traditia gnostica in cele sapte spirite planetare purtand numele de cosmocratori sau constructori. Zend-Avesta vorbeste de asemeni despre cei sapte ingeri de frunte, intitulati Amesha Spenta sau Amshapend, "Nemuritorii benefici." Biserica crestina a adoptat in cele din urma tot un numar de sapte arhangheli, conducatorii armatelor ceresti avandu-lca lider pe arhanghelul Mihail.

Grecii antici gandeau ca fiecare persoana are un inger protector sau un "daemon," ce se putea infatisa sub forma unui animal. Nu exista o distinctie bine definita intre ingeri, demoni, zeitati ale casei, zane, sfinti, zei ancestrali ori pagani. Chemarea in ajutor a unui inger este asociata cu sprijinul unei puteri spirituale. "Magic Papyri" contine multe descantece avand drept scop ajutorul si protectia ingerilor. Se poate presupune, asadar, ca acest concept de "inger protector" are la baza traditiile magice.

Insusi Iisus a vestit ca poate aduna 12 legiuni de ingeri protectori oricand avea nevoie de ei (Matei 26:53). Pe de alta parte, credinta in ingerii protectori poate avea ca punct de plecare antichitatea. Nabopolassar, tatal lui Nabucudonosor cel Mare, spunea "El (Marduk) si-a trimis zeitatile tutelare (heruvimii) ale gratiei sa-mi fie alaturi; in orice am facut, El a dus spre implinire lucrarea mea."

In Biblie, ingerii nu sunt numai intermediari ai lui Dumnezeu in pedepsirea oraselor ori cetatilor pacatoase, ci au si un rol protector, aparandu-i pe oamenii credinciosi de primejdii. In Exodul / Iesirea 32:34, Dumnezeu ii spune lui Moise ca Ingerul Sau va mergea inaintea lui. In Vechiul Testament, ingerii sunt vazuti ca trimisi ai Domnului care Ii implinesc fagaduielile si au, uneori, sarcini deosebite, referitoare la oameni si activitati lumesti. Pe cuprinsul intregului Nou Testament, ingerii sunt mijlocitori intre Dumnezeu si om.

Pana si copiii au ingeri ocrotitori, iar aceste fapturi celeste au capacitatea de a-l intrezari pe Dumnezeu chiar si atunci cand sunt prinse in sarcini lumesti (Matei 18:10). Invataturile crestine nu se pun intru totul de acord in privinta ingerilor protectori. In unele lucrari se spune ca numai cei botezati beneficiaza de ajutorul lor, iar in altele se zice ca orice suflet uman se poate bucura de acest sprijin.

Simbolurile spirituale ale ingerilor includ: mesajele, puritatea, constientizarea divina, dragostea, credinta, curajul, compasiunea, milostenia, perseverenta, reinnoirea, protectia, iluminarea.

Simbolurile esentiale asociate cu ingerii sunt:

- Sabiile: Semnificand protectie, conducere, focalizare unificatoare, valoare, puritate a gandirii
- Pergamentele: Reprezentand mesajele, comunicarea divina, cunoasterea sacra, oracolele
- Flacara / torta: Avand semnificatia de lumina interioara a sufletului, aprinsa si mentinuta in ardere de credinta
- Aripile: Desemnand o mereu mai inalta evolutie a sufletului, inaltele taramuri ale existentei, inaltarea, mobilitatea spirituala
 - Inimile: Simboluri ale sanatatii, vindecarii, dragostei, devotamentului si compasiunii
- Trambitele: Cu semnificatia de vesti vitale, extrem de importante, vestitoare ale victoriei


Articole din acelasi domeniu:

Ingerii din vis | Semnificatia si interpretarea viselor

Ingerii zodiilor | Care este ingerul tau pazitor?

Ingerii printre noi | O poveste cu talc
Ingerii: origine, semnificatie si simbol Ingerii: origine, semnificatie si simbol Reviewed by Diana Popescu on septembrie 12, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.