Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (II)
Continui in acest articol trecerea in revista si explicitarea celor 33 de strategii ale razboiului, asa cum le-a conceput in cartea sa Robert Greene.
6 - Segmenteaza-ti fortele: Strategia haosului controlat
Marii lideri stiu cum sa infuzeze echipei lor un spirit unificator dincolo de ranguri. Fragmentarea organizatiei tale in echipe este cheia crearii flexibilitatii. Pentru a face acest lucru, este necesar sa gasesti si sa angajezi oameni care iti impartasesc obiectivele si valorile, si pot actiona independent, fara a fi nevoie sa-i controlezi. In acest fel, iti creezi o sporita oportunitate de a reusi intrucat te pui intr-o pozitie cu aproape nesfarsite optiuni, abilitatea ta de a le vedea si intelege fiind limitata pana la urma numai de puterea mintii tale si a mintilor celor ce iti sunt aproape. Cei mai multi dintre oameni sunt inclinati sa urmeze mecanic marii lideri; marii lideri si echipele lor stiu acest lucru si il folosesc in avantajul propriu. Utilizeaza-ti unicitatea fiintei in interesul tau!
Gand cheie: "Intr-un sens real, maximum de dezordine era echilibrul nostru." T. E. Lawrence
7 - Transforma-ti razboiul intr-o cruciada: Strategii morale
In acest capitol, Robert Greene revizuieste in amanunt felul cum marii lideri isi motiveaza oamenii, le mentin un inalt moral si nu inceteaza sa ridice moralul echipelor lor.
Marii conducatori, precum Napoleon Bonaparte, Oliver Cromwell, Hannibal, Alexandru cel Mare stiau cum sa-si motiveze echipele facand apel la o psihologie eficienta. Diferenta dintre o buna echipa si pierderea unei echipe se face prin atitudine si moral. Capacitatea ta de a captiva inimile si mintile oamenilor tai iti determina succesul ori esecul ca si lider.
Gand cheie: "CALEA inseamna ca dintr-o pozitie de conducere sa convingi oamenii sa aiba acelasi tel, astfel incat ei sa-si daruiasca moartea si viata, fara teama de vreun pericol." Sun-Tsu, Arta razboiului"
PARTEA A III-a: Razboiul defensiv - Foloseste-ti la maximum resursele si contraataca
Fii pregatit pentru urmatoarea batalie
8 - Alege-ti cu grija bataliile: Strategia economiei perfecte
In cele din urma, liderul care isi forteaza inamicii sa lupte asa cum ii convine, in proprii sai termeni, ajunge sa fie victorios. Unii oameni vad aceasta strategie drept una pasiv-agresiva, dar Robert Greene o considera una inteligenta.
Trebuie sa-ti faci razboiul lipsit de cheltuieli pentru tine si foarte scump pentru dusmanul tau. Cea mai buna modalitate de a realiza asta consta intr-o buna aparare. O astfel de strategie a dat rezultate in victoria grecilor de la Termopile, in infrangerea armadei spanoile de catre flota englezeasca, si chiar in meciurile de box dintre Mohammad Ali si Joe Frazier.
Gand cheie: "Valoarea unui lucru consta uneori nu in ce anume obtine cineva de la el, ci in cat plateste cineva pentru el." Friederich Nietzsche
9 - Schimba sortii: Strategia contraatacului
Frecvent, prima persoana care face o miscare se pune in dezavantaj pentru ca isi expune strategia si pierde efectul surpriza al contraatacului.
Cele mai multe armate si persoane au fost invatate sa intre in ofensiva de la inceput, dar este intelept sa folosesti nerabdarea celorlalti impotriva lor.
Gand cheie: "O rapida, puternica transformare in atac - sabia scanteietoare a razbunarii - este cel mai stralucit moment al apararii." Carl Von Clausewitz
10 - Creaza o atmosfera amenintatoare: Strategia amanarii
Esenta acestei strategii este sa pari mult mai puternic decat esti cu adevarat.
Intretine nesiguranta in randul dusmanilor tai, si ei nu se vor pune cu tine gandind ca este prea riscant sa o faca. Manuieste temerile naturale ale oamenilor. Robert Greene da trei exemple relevante despre cum se poate face asta: 1) Surprinde printr-o manevra indrazneata; 2) Intoarce inapoi amenintarea; 3) Cauta sa pari imprevizibil, irational; 4) Manevreaza paranoia naturala a oamenilor; 5) Creaza-ti o reputatie inspaimantatoare.
Gand cheie: "Daca inamicii tai nu vor sa se lupte cu tine, fac asta pentru ca este contrar intereselor lor sau pentru ca i-ai inselat sa creada acest lucru." Sun-Tzu, "Arta razboiului"
11 - Alege-ti timpul potrivit: Strategia neangajarii
Nu intra in lupta cu un adversar puternic inainte de a dori tu asta. Acorda-ti timp suficient intrucat timpul este mai important decat celelalte resurse avute la dispozitie.
Ingaduindu-i inamicului tau sa avanseze, atat el, cat si armata sa risca sa se extinda prea mult. Refuzand sa te angajezi in lupta iti infurii dusmanul, determinandu-l sa faca miscari grabite, prostesti.
Gand cheie: "Spatiul il pot recupera. Timpul, niciodata." Napoleon Bonaparte
RAZBOIUL OFENSIV - Profita de avantaje si oportunitati
Dar asteapta-te intotdeauna la neasteptat...
12 - Pierde batalii, dar castiga razboiul: Strategia cheie
Am auzit cu totii de batalii pierdute, dar de victorie in razboi. Acest lucru este la fel de vechi ca si razboiul. Poti pierde batalii de-a lungul unui razboi, dar in final sa castigi.
Este pusa in joc abilitatea ta de a depasi infrangerile fara a le pune la inima, de a continua sa actionezi cu perseverenta pana cand esti incununat de un succes total. A te indrepta pe alta cale, indirecta, mai lunga poate decat te-ai fi asteptat, reusind pana la urma sa ajungi la rezultatele dorite. Ai posibilitatea sa faci asta prin largirea perspectivei tale si straduinta de a percepe cu claritate realitatea.
Gand cheie: "A-ti uita obtsacolele... De-a lungul calatoriei, uitam de obicei tinta sa. Aproape fiecare profesie este aleasa si incepe ca mijloc catre o finalitate, dar continua ca si cum scopul ar fi ea insasi. Uitarea obiectivelor noastre este de cele mai multe ori, intre toate faptele noastre, cea mai mare stupiditate." Friederich Nietzsche
13 - Cunoaste-ti inamicul: Strategia spionajului
Cunoasterea liderului opozitiei iti permite sa afli despre armata sa. Observarea semnalelor inconstiente pe care le trimite despre intentiile sale te ajuta sa anticipezi actiunile lui. Cunoasterea sinelui tau si abtinerea de la a-ti proiecta frica ori a ingadui temerilor si dorintelor tale sa iti tulbure mintea iti deschid drumul spre o gandire limpede.
Profita de avantajul slabiciunii psihicului dusmanului tau pentru a-ti crea avantaje in confruntarea cu armata sa. Acest intreg capitol este dedicat liderilor precum Napoleon, care se mandreau cu capacitatea de a-si cunoaste inamicul mai bine decat pe ei insisi. Cunoasterea clara, obiectiva este indispensabila victoriei tale.
Gand Cheie: "Cine isi cunoaste inamicul si se cunoaste pe sine insusi nu risca niciodata sa piarda in 100 de batalii." Sun-Tzu
14 - Infrange coplesitor rezistenta prin viteza si actiuni neasteptate: Strategia Blitzkrieg
In orice relatie cu o alta persoana, oamenii se straduiesc sa controlze dinamica conexiunii lor pentru a-si materializa cele mai ravnite interese. Strategia ta trebuie sa fie mai inteligenta prin intelegerea si configurarea naturii unei relatii umane. Intorcandu-ne la strategia 13, intelegerea oponentului tau este esentiala.
Prin intelegerea felului cum gandeste cineva, a dorintelor si temerilor sale, poti ghida o relatie pe un teren la alegerea ta. Fiind ofensiv, poti stabili natura relatiei, devalmasind gandurile adversarului si controland astfel batalia.
Gand cheie: "Pentru a-ti oferi liniste, este necesar sa-ti tii inamicul ocupat. Acest lucru il intoarce in defensiva si, odata ce a facut asta, nu va mai putea ataca de-a lungul intregii campanii." Frederich cel Mare
16 - Loveste-l acolo unde il doare mai tare: Strategia centrului de gravitatie
Afla sursa puterii inamicului si distruge-o. Aceasta sursa poate fi reprezentata de banii sai, faima sa, personalitatea sa, cercul sau social. Atacarea sursei puterii va rani inamicul mai mult decat oricare alt atac pe care l-ai putea initia.
Gand cheie: "Atunci cand sunt inlaturate penele de la o sageata, chiar daca ii raman tija si varful, este greu pentru arc sa penetreze adanc." Chieh Hsuan
17 - Infrange-l in detaliu: Strategia divide si cucereste
Nu te lasa intimidat de dusmanul tau. Incearca sa deslusesti cum este construita intreaga sa structura... observa-i elementele separate care fac intregul.
Prin lupta contra fiecaruia dintre aceste elemente separate poti darama intreaga structura, indiferent cat de solida este. Cele mai slabe parti pe care le poti tinti sunt conexiunile, relatiile dintre elemente. Foloseste-te de ele si fa-ti treaba mai usoara.
Gand cheie: "Orice imparatie, dezbinandu-se in sine, se pustieste, si casa peste casa cade." Luca 11:17
18 - Expune si ataca cel mai slab flanc al oponentului tau: Strategia ocolirii
Nu ataca niciodata direct. Daca faci asta, iti determini inamicul sa reactioneze neingradit la atacul tau direct, iar acest lucru este periculos pentru tine.
Cand ataci un flanc, oamenii sunt surprinsi cu garda jos, si se poarta fara a gandi, devenind neajutorati.
Gand cheie: "Bunavointa ta va forta mai mult decat forta ta ne va conduce catre bunavointa." William Shakespeare
19 - Inconjoara-ti inamicul: Strategia anihilarii
Creaza presiune in toate partile asupra inamicului tau. Pune-l la zid, nu-i permite sa cracneasca, dominandu-i gandurile. Pe masura ce reactioneaza la presiunea ta neincetata, strange latul din jurul gatului sau. Fa acest lucru impresurandu-i mintea.
"Trebuie sa-l faci pe oponentul tau sa-si recunoasca infrangerea din strafundul inimii sale." Miyamoto Mushishi
Aceasta puternica strategie te poate face vulnerabil daca nu ai succes intru totul. Trebuie sa te dedici pe de-a intregul anihilarii rapide a inamicului tau. Asigura-te ca ai capacitatea de a infrange fulgerator daca utilizezi aceasta strategie.
Gand cheie: "Pune o maimuta intr-o cusca si este la fel ca si cu un porc, nu pentru ca nu este isteata si rapida, ci intrucat nu mai are unde sa-si puna in aplicare abilitatile." Huainanzi
20 - Manevreaza-l sa fie slab: Strategia cositului cu secera
Razboiul necesita mari cheltuieli. Daca procedezi corect, inainte de a te angaja intr-un razboi total, cea mai buna solutie este sa-ti surprinzi dusmanul cu pantalonii in vine. Robert Greene vorbeste despre "crearea de dileme" pentru oponentul tau, el fiind silit astfel sa faca alegeri gresite. Haosul si lipsa de speranta sunt aliatii tai daca aplici acest procedeu.
Atunci cand dusmanul tau este frustrat, confuz si innebunit, el este ca un fruct copt pe o ramura. Cea mai mica adiere il face sa cada.
Gand cheie: "Asadar, sa castigi o suta de batalii dintr-o suta nu este cea mai inalta realizare; cea mai inalta realizarea este sa subjugi armata inamicului fara a lupta deloc." Sun-Tzu
21 - Negociaza pe masura ce avansezi: Strategia razboiului diplomatic
In cadrul negocierilor, oamenii incearca sa obtina lucruri de la tine. Ei apeleaza la bunatatea ta, mila ta, cinstea si moralitatea ta. Nu uita niciodata asta: Negocierea este o actiune determinata de putere ori pozitie intotdeauna!
Trebuie sa te misti si sa avansezi prin propriile tale forte atunci cand negociezi, asteptand sa lovesti. Cladeste-ti o reputatie de negociator dur, astfel incat oamenii sa fie gata sa ti se plece atunci cand te intalnesc.
Gand cheie: "Oricine vrea ceva fara a avea idee cum sa obtina acel ceva, si aspectul cu adevarat intrigant al acestei situatii este ca nimeni nu stie deloc cum sa-si implineasca dorintele. Insa, intrucat eu stiu ce doresc si de ce sunt ceilalti capabili, sunt complet pregatit." Klemens Von Metternich
Urmeaza curand a treia si cea din urma parte din articolul Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului.
Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Robert Greene: Arta seductiei, a puterii si a realizarii personale
Cum sa devii mai puternic | Cele 48 de legi ale puterii ale lui Robert Greene
Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (I)
6 - Segmenteaza-ti fortele: Strategia haosului controlat
Robert Greene |
Gand cheie: "Intr-un sens real, maximum de dezordine era echilibrul nostru." T. E. Lawrence
7 - Transforma-ti razboiul intr-o cruciada: Strategii morale
In acest capitol, Robert Greene revizuieste in amanunt felul cum marii lideri isi motiveaza oamenii, le mentin un inalt moral si nu inceteaza sa ridice moralul echipelor lor.
Marii conducatori, precum Napoleon Bonaparte, Oliver Cromwell, Hannibal, Alexandru cel Mare stiau cum sa-si motiveze echipele facand apel la o psihologie eficienta. Diferenta dintre o buna echipa si pierderea unei echipe se face prin atitudine si moral. Capacitatea ta de a captiva inimile si mintile oamenilor tai iti determina succesul ori esecul ca si lider.
Gand cheie: "CALEA inseamna ca dintr-o pozitie de conducere sa convingi oamenii sa aiba acelasi tel, astfel incat ei sa-si daruiasca moartea si viata, fara teama de vreun pericol." Sun-Tsu, Arta razboiului"
PARTEA A III-a: Razboiul defensiv - Foloseste-ti la maximum resursele si contraataca
Fii pregatit pentru urmatoarea batalie
8 - Alege-ti cu grija bataliile: Strategia economiei perfecte
In cele din urma, liderul care isi forteaza inamicii sa lupte asa cum ii convine, in proprii sai termeni, ajunge sa fie victorios. Unii oameni vad aceasta strategie drept una pasiv-agresiva, dar Robert Greene o considera una inteligenta.
Trebuie sa-ti faci razboiul lipsit de cheltuieli pentru tine si foarte scump pentru dusmanul tau. Cea mai buna modalitate de a realiza asta consta intr-o buna aparare. O astfel de strategie a dat rezultate in victoria grecilor de la Termopile, in infrangerea armadei spanoile de catre flota englezeasca, si chiar in meciurile de box dintre Mohammad Ali si Joe Frazier.
Gand cheie: "Valoarea unui lucru consta uneori nu in ce anume obtine cineva de la el, ci in cat plateste cineva pentru el." Friederich Nietzsche
9 - Schimba sortii: Strategia contraatacului
Frecvent, prima persoana care face o miscare se pune in dezavantaj pentru ca isi expune strategia si pierde efectul surpriza al contraatacului.
Cele mai multe armate si persoane au fost invatate sa intre in ofensiva de la inceput, dar este intelept sa folosesti nerabdarea celorlalti impotriva lor.
Gand cheie: "O rapida, puternica transformare in atac - sabia scanteietoare a razbunarii - este cel mai stralucit moment al apararii." Carl Von Clausewitz
10 - Creaza o atmosfera amenintatoare: Strategia amanarii
Esenta acestei strategii este sa pari mult mai puternic decat esti cu adevarat.
Intretine nesiguranta in randul dusmanilor tai, si ei nu se vor pune cu tine gandind ca este prea riscant sa o faca. Manuieste temerile naturale ale oamenilor. Robert Greene da trei exemple relevante despre cum se poate face asta: 1) Surprinde printr-o manevra indrazneata; 2) Intoarce inapoi amenintarea; 3) Cauta sa pari imprevizibil, irational; 4) Manevreaza paranoia naturala a oamenilor; 5) Creaza-ti o reputatie inspaimantatoare.
Gand cheie: "Daca inamicii tai nu vor sa se lupte cu tine, fac asta pentru ca este contrar intereselor lor sau pentru ca i-ai inselat sa creada acest lucru." Sun-Tzu, "Arta razboiului"
11 - Alege-ti timpul potrivit: Strategia neangajarii
Nu intra in lupta cu un adversar puternic inainte de a dori tu asta. Acorda-ti timp suficient intrucat timpul este mai important decat celelalte resurse avute la dispozitie.
Ingaduindu-i inamicului tau sa avanseze, atat el, cat si armata sa risca sa se extinda prea mult. Refuzand sa te angajezi in lupta iti infurii dusmanul, determinandu-l sa faca miscari grabite, prostesti.
Gand cheie: "Spatiul il pot recupera. Timpul, niciodata." Napoleon Bonaparte
RAZBOIUL OFENSIV - Profita de avantaje si oportunitati
Dar asteapta-te intotdeauna la neasteptat...
12 - Pierde batalii, dar castiga razboiul: Strategia cheie
Am auzit cu totii de batalii pierdute, dar de victorie in razboi. Acest lucru este la fel de vechi ca si razboiul. Poti pierde batalii de-a lungul unui razboi, dar in final sa castigi.
Este pusa in joc abilitatea ta de a depasi infrangerile fara a le pune la inima, de a continua sa actionezi cu perseverenta pana cand esti incununat de un succes total. A te indrepta pe alta cale, indirecta, mai lunga poate decat te-ai fi asteptat, reusind pana la urma sa ajungi la rezultatele dorite. Ai posibilitatea sa faci asta prin largirea perspectivei tale si straduinta de a percepe cu claritate realitatea.
Gand cheie: "A-ti uita obtsacolele... De-a lungul calatoriei, uitam de obicei tinta sa. Aproape fiecare profesie este aleasa si incepe ca mijloc catre o finalitate, dar continua ca si cum scopul ar fi ea insasi. Uitarea obiectivelor noastre este de cele mai multe ori, intre toate faptele noastre, cea mai mare stupiditate." Friederich Nietzsche
13 - Cunoaste-ti inamicul: Strategia spionajului
Cunoasterea liderului opozitiei iti permite sa afli despre armata sa. Observarea semnalelor inconstiente pe care le trimite despre intentiile sale te ajuta sa anticipezi actiunile lui. Cunoasterea sinelui tau si abtinerea de la a-ti proiecta frica ori a ingadui temerilor si dorintelor tale sa iti tulbure mintea iti deschid drumul spre o gandire limpede.
Profita de avantajul slabiciunii psihicului dusmanului tau pentru a-ti crea avantaje in confruntarea cu armata sa. Acest intreg capitol este dedicat liderilor precum Napoleon, care se mandreau cu capacitatea de a-si cunoaste inamicul mai bine decat pe ei insisi. Cunoasterea clara, obiectiva este indispensabila victoriei tale.
Gand Cheie: "Cine isi cunoaste inamicul si se cunoaste pe sine insusi nu risca niciodata sa piarda in 100 de batalii." Sun-Tzu
14 - Infrange coplesitor rezistenta prin viteza si actiuni neasteptate: Strategia Blitzkrieg
In orice relatie cu o alta persoana, oamenii se straduiesc sa controlze dinamica conexiunii lor pentru a-si materializa cele mai ravnite interese. Strategia ta trebuie sa fie mai inteligenta prin intelegerea si configurarea naturii unei relatii umane. Intorcandu-ne la strategia 13, intelegerea oponentului tau este esentiala.
Prin intelegerea felului cum gandeste cineva, a dorintelor si temerilor sale, poti ghida o relatie pe un teren la alegerea ta. Fiind ofensiv, poti stabili natura relatiei, devalmasind gandurile adversarului si controland astfel batalia.
Gand cheie: "Pentru a-ti oferi liniste, este necesar sa-ti tii inamicul ocupat. Acest lucru il intoarce in defensiva si, odata ce a facut asta, nu va mai putea ataca de-a lungul intregii campanii." Frederich cel Mare
16 - Loveste-l acolo unde il doare mai tare: Strategia centrului de gravitatie
Afla sursa puterii inamicului si distruge-o. Aceasta sursa poate fi reprezentata de banii sai, faima sa, personalitatea sa, cercul sau social. Atacarea sursei puterii va rani inamicul mai mult decat oricare alt atac pe care l-ai putea initia.
Gand cheie: "Atunci cand sunt inlaturate penele de la o sageata, chiar daca ii raman tija si varful, este greu pentru arc sa penetreze adanc." Chieh Hsuan
17 - Infrange-l in detaliu: Strategia divide si cucereste
Nu te lasa intimidat de dusmanul tau. Incearca sa deslusesti cum este construita intreaga sa structura... observa-i elementele separate care fac intregul.
Prin lupta contra fiecaruia dintre aceste elemente separate poti darama intreaga structura, indiferent cat de solida este. Cele mai slabe parti pe care le poti tinti sunt conexiunile, relatiile dintre elemente. Foloseste-te de ele si fa-ti treaba mai usoara.
Gand cheie: "Orice imparatie, dezbinandu-se in sine, se pustieste, si casa peste casa cade." Luca 11:17
18 - Expune si ataca cel mai slab flanc al oponentului tau: Strategia ocolirii
Nu ataca niciodata direct. Daca faci asta, iti determini inamicul sa reactioneze neingradit la atacul tau direct, iar acest lucru este periculos pentru tine.
Cand ataci un flanc, oamenii sunt surprinsi cu garda jos, si se poarta fara a gandi, devenind neajutorati.
Gand cheie: "Bunavointa ta va forta mai mult decat forta ta ne va conduce catre bunavointa." William Shakespeare
19 - Inconjoara-ti inamicul: Strategia anihilarii
Creaza presiune in toate partile asupra inamicului tau. Pune-l la zid, nu-i permite sa cracneasca, dominandu-i gandurile. Pe masura ce reactioneaza la presiunea ta neincetata, strange latul din jurul gatului sau. Fa acest lucru impresurandu-i mintea.
"Trebuie sa-l faci pe oponentul tau sa-si recunoasca infrangerea din strafundul inimii sale." Miyamoto Mushishi
Aceasta puternica strategie te poate face vulnerabil daca nu ai succes intru totul. Trebuie sa te dedici pe de-a intregul anihilarii rapide a inamicului tau. Asigura-te ca ai capacitatea de a infrange fulgerator daca utilizezi aceasta strategie.
Gand cheie: "Pune o maimuta intr-o cusca si este la fel ca si cu un porc, nu pentru ca nu este isteata si rapida, ci intrucat nu mai are unde sa-si puna in aplicare abilitatile." Huainanzi
20 - Manevreaza-l sa fie slab: Strategia cositului cu secera
Razboiul necesita mari cheltuieli. Daca procedezi corect, inainte de a te angaja intr-un razboi total, cea mai buna solutie este sa-ti surprinzi dusmanul cu pantalonii in vine. Robert Greene vorbeste despre "crearea de dileme" pentru oponentul tau, el fiind silit astfel sa faca alegeri gresite. Haosul si lipsa de speranta sunt aliatii tai daca aplici acest procedeu.
Atunci cand dusmanul tau este frustrat, confuz si innebunit, el este ca un fruct copt pe o ramura. Cea mai mica adiere il face sa cada.
Gand cheie: "Asadar, sa castigi o suta de batalii dintr-o suta nu este cea mai inalta realizare; cea mai inalta realizarea este sa subjugi armata inamicului fara a lupta deloc." Sun-Tzu
21 - Negociaza pe masura ce avansezi: Strategia razboiului diplomatic
In cadrul negocierilor, oamenii incearca sa obtina lucruri de la tine. Ei apeleaza la bunatatea ta, mila ta, cinstea si moralitatea ta. Nu uita niciodata asta: Negocierea este o actiune determinata de putere ori pozitie intotdeauna!
Trebuie sa te misti si sa avansezi prin propriile tale forte atunci cand negociezi, asteptand sa lovesti. Cladeste-ti o reputatie de negociator dur, astfel incat oamenii sa fie gata sa ti se plece atunci cand te intalnesc.
Gand cheie: "Oricine vrea ceva fara a avea idee cum sa obtina acel ceva, si aspectul cu adevarat intrigant al acestei situatii este ca nimeni nu stie deloc cum sa-si implineasca dorintele. Insa, intrucat eu stiu ce doresc si de ce sunt ceilalti capabili, sunt complet pregatit." Klemens Von Metternich
Urmeaza curand a treia si cea din urma parte din articolul Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului.
Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
Robert Greene: Arta seductiei, a puterii si a realizarii personale
Cum sa devii mai puternic | Cele 48 de legi ale puterii ale lui Robert Greene
Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (I)
Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (II)
Reviewed by Diana Popescu
on
septembrie 14, 2014
Rating:
Articolul acesta chiar nu si gaseste locul,pe aici!Un fel de nuca n perete,cam asa suna,dar se mai intampla si asa.Ala de mai sus cu locurile lui de munca,teapa curata...a innebunit lupul!
RăspundețiȘtergere