Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (I)

In a sa carte, "Cele 33 de strategii ale razboiului," ce poate fi subintitulata si "Solutiile cele mai eficiente pentru problemele vietii reale", Robert Greene pare sa-ti dea cu bata in cap atunci cand iti spune: "Viata este o batalie fara sfarsit si nu poti lupta cu folos decat daca iti identifici inamicii." Aceste cuvinte intrupeaza o puternica afirmatie ce contrazice toate "regulile" invatate de mic copil: "intoarce si celalalt obraz," sau "raspunde rautatilor dusmanilor cu bunatate."
Cele 36 de strategii ale razboiului
Cele 36 de strategii ale razboiului
Greene nu se sfieste sa faca lucrurile clare: daca nu iti recunosti inamicii si nu folosesti o strategie bine pusa la punct pentru a-i manevra pe oamenii din jurul tau, poti fi lasat in urma si chiar "distrus."
Atunci cand iti rasfoiesti paginile vietii prin prisma celor "33 de strategii ale razboiului," ai sansa de a descoperi uriasul impact pe care il au lucrurile marunte din tot ceea ce faci si speri sa faci de-a lungul vietii tale. Poti avea revelatia  ca cei mai mari lideri ai lumii au aplicat, mai mult sau mai putin constient, strategiile dezvaluite de Greene si au invins!

Nu reusesti sa castigi la subtila masa de joc a vietii?

Cele 33 de strategii ale razboiului iti daruiesc abilitatea de a-ti infrange oponentii!

Dupa cum spune Robert Greene, "Cauzele succeselor si esecurilor din viata pot fi gasite in cat de bine sau de rau ne descurcam cu inevitabilele conflicte cu care avem de a face in societate."
Ai parte de conflicte in interactiune zilnica cu lumea, ai de a face cu un coleg dificil, cu un sef nazuros, cu o casatorie incarcata de certuri... Conflictul este persuasiv si inevitabil. In cele din urma, modul cum reactionezi fata de un conflict determina daca reusesti sau esuezi.
Mesajul profund din cele "33 de strategii ale razboiului" este ca  poti sa-ti imbunatatesti viata schimbandu-ti felul in care interpretezi lumea. Modificand modalitatea cum gandesti despre realitate, iti poti transforma formula obisnuita prin care reactionezi la diferite situatii, iar acest lucru te impiedica sa faci aceleasi tipuri de greseli la nesfarsit.

"Nu supravietuieste nici cel mai puternic, nici cel mai istet, ci acel care este cel mai adaptabil la schimbare." Charles Darwin

PARTEA I: Razboiul autodirectionat - Cumpanirea initiativelor din razboi in propria-ti minte

-1- Declara razboi inamicilor tai: Strategia polaritatii

Claritatea este factorul cheie atunci cand porti un razboi. Principalul tau obstacol esti chiar tu insuti, adica mintea ta. Modul cum interpretezi lumea din preajma ta determina felul in care te vezi pe tine insuti. Declarand razboi celui care nu vrei sa fii, iti daruiesti claritate si un autentic simt al directiei pe care o ai de urmat. Stiind cu exactitate cine nu esti, creezi o polaritate si totodata iti dezvalui cine esti.

Gand cheie: "Cine nu este cu mine, este impotriva mea." Luca 11:33

-2- Nu te angaja in ultima batalie: Strategia razboiului de gherila al mintii

Suma a aproape tuturor pierderilor si esecurilor actuale si viitoare este amintirea persistenta a esecurilor si ratarilor trecute. Aceasta strategie se focalizeaza pe identificarea si eliminarea tuturor amintirilor, formulelor si strategiilor ineficiente. Asemeni unui atlet care trebuie intotdeauna sa isi elibereze mintea de orice fel de indoieli si sa traiasca clipa competitiei, un mare strateg trebuie sa inventeze in continuare noi cai de a-si infrange dusmanii si a folosi atasamentele inamicilor sai fata de obisnuinte impotriva lor.

Gand cheie: "Astfel, victoriile in lupte nu pot fi repetate - ele se petrec ca urmare a reactiei pozitive fata de mereu neincetatata schimbare a circumstantelor." Sun - Tzu, "Arta razboiului"

-3- In mijlocul valmasagului evenimentelor, nu-ti pierde prezenta de spirit: Strategia contracararii

Pericolul viziunii tip tunel! Oricine a trecut printr-o situatie extrem de stresanta a simtit coplesitoarea tensiune ce are puterea de a intuneca mintea si a-ti limita optiunile. Aceasta strategie este bazata in intregime pe abilitatea ta de a-ti depasi emotiile si a te detasa de haosul situatiei in mijlocul careia esti.

Cunoscand aceasta lege, poti folosi haosul in avantajul tau prin incercarea de a crea haos in mintea oponentilor tai. Robert Greene argumenteaza ca un lider trebuie sa invete sa faca fata temerilor sale expunandu-se regulat pe sine insusi unor situatii adverse si de inalt stres, capabile sa-l forteze sa iasa din zona sa de confort. Este necesar sa castigi controlul asupra gandurilor tale, a imaginatiei si a temerilor daca vrei cu adevarat sa devii un lider.

Gand cheie: "Adeseori, viata poate juca feste oamenilor prin gandirea lor  mai curand decat printr-o rana deschisa." Thomas Hardy

-4- Mobilizeaza-te spre actiuni imediate si hotaratoare: Strategia conectarii la viata imediata

Ne ucidem pe noi insine gandind exclusiv la viitor si nefocalizandu-ne catre prezent. Trebuie sa pui presiune asupra ta pentru a actiona ACUM! Aseaza-te cu spatele la perete si nu ceda nimic daca vrei sa faci tot ceea ce poti mai bine. Aceasta este singura cale de a-ti stimula simtamantul de a actiona imddit si hatarator, care este atat de important in obtinerea unor rezultate cat mai mari.

Gand cheie: " Moartea este egala cu nimic, dar a trai invins inseamna sa mori in fiecare zi." Napoleon Bonaparte

PARTEA A II-A:  Razboiul orgazitional (de echipa) - Cum sa formezi o echipa de frunte

Cum sa-i faci pe oameni sa lupte pentru idealurile tale (fara a sti de fapt ca acestea sunt idealurile tale)

-5- Evita ispita gandirii de grup: Strategia de comanda si control

In aceasta lege, Robert Greene intra in detaliile despre pozitia de lider, lantul de comanda si formarea unei echipe axate pe nevoile tale, luand in considerare de asemeni si nevoile persoanelor din echipa ta (cel putin in aparenta). In cele din urma, succesul ca si lider este determinat de abilitatea ta de a mentine "unitatea comenzii." Reusita in razboi depinde de capacitatea ta de a da ordine si a primi un feedback rapid si corespunzator.

Modul cum comunici cu oamenii, tinand cont de abilitatile si inabilitatile lor, este lucrul cel mai important pe care il ai de facut, tinand de capacitatea ta de a-ti infuza ideile in ceilalti, a forma o echipa care iti impartaseste telurile si valorile, care iti compenseaza deficientele sau are inzestrarile care iti lipsesc.

Gand Cheie: "Singurul mare risc al lantului tau de comunicare provine din partea animalelor politice din grupul tau."

Citeste in curand mai departe despre Cele 36 de strategii ale razboiului ale lui Robert Greene!


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cele 13 reguli despre virtute ale lui Franklin

Robert Greene: Arta seductiei, a puterii si a realizarii personale

Cum sa devii mai puternic | Cele 48 de legi ale puterii ale lui Robert Greene
Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (I) Robert Greene: Cele 33 de strategii ale razboiului (I) Reviewed by Diana Popescu on septembrie 11, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.