1 ianuarie, prima zi a Anului Nou? | Istoria Anului Nou

Sarbatorirea Anului Nou pe 1 ianuarie este un fenomen relativ recent. Celebrarea trecerii intr-un nou an isi are radacinile in Mesopotamia, in aproximativ anul 2.000 i.Hr., cand acest eveniment avea loc cu prilejul echinoxului de primava, la mijlocul lunii martie. In antichitate, egiptenii, fenicienii si persii incepeau un nou an odata cu echinoxul de toamna, in vreme ce grecii o faceau cu ocazia solstitiului de iarna.

Istoria Anului Nou
Istoria Anului Nou

Calendarul roman timpuriu: 1 martie marca Anul Nou


In calendarul timpuriu roman, ziua de 1 martie era cea dintai a noului an. Acest calendar cuprindea numai 10 luni, cea dintai fiind martie. Debutul Anului Nou cu luna martie se reflecta inca in denumirea catorva luni. Astfel septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie semnifica, din punct de vedere etimologic, cea de saptea (septem" in latina), cea de-a opta ("octo"), cea de-a noua ("novem") si cea de-a zecea ("decem") luna.

Ianuarie isi face aparitia in calendar


Anul Nou a fost celebrat pentru intaia oara pe 1 ianuarie in Roma, in anul 153 i.Hr. De fapt, luna ianuarie nici macar nu a existat pana in jurul anilor 700 i.Hr., atunci cand cel de-al doilea imparat al Romei, Numa Pontilius, a adaugat in calendar lunile ianuarie si februarie). Debutul noului an a fost mutat din martie in ianuarie pentru a coincide cu inceputul anului civil, ce era marcat de investirea pentru o perioada de un an a consulilor noi alesi.

Calendarul iulian: ziua de 1 ianuarie este proclamata oficial prima a Anului Nou


In anul 46 i.Hr., Iulius Cezar a introdus un nou calendar, solar, reprezentand o importanta imbunatatire fata de vechiul calendar roman, care era unul lunar si devenise inadvertent de-a lungul anilor. Calendarul iulian stabilea ca Anul Nou incepea pe 1 ianuarie, aceasta data fiind apoi tot mai mult dedicata sarbatoririi trecerii intr-un nou ciclu temporal.

Evul Mediu: ziua de 1 ianuarie este desfiintata


In Europa Medievala, celebrarea ce acompania noul an era considerata drept pagana, necrestina si, drept urmare, in anul 576, la Conciliul de la Tours, data de 1 ianuarie a fost abolita ca zi de debut al anului. In diferite perioade si locuri din Europa crestina medievala, Anul Nou lua startul fie pe 25 decembrie (nasterea lui Iisus), fie pe 1 martie, fie pe 25 martie (Buna Vestire), fie de Paste.

Calendarul gregorian: ziua de 1 ianuarie este din nou consacrata Anului Nou


In anul 1852, reforma prilejuita de calendarul gregorian a reasezat in drepturi data de 1 ianuarie ca zi de inceput a noului an. Desi marea majoritate a tarilor catolice a adoptat aproape imediat calendarul gregorian, acesta a fost acceptat mai lent, treptat, in tarile protestante. De exemplu, Marea Britanie l-a recunoscut abia in anul 1752.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Anul nou chinezesc – Simboluri si semnificatii

Citate, aforisme, maxime, statusuri despre ANUL NOU

1 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
1 ianuarie, prima zi a Anului Nou? | Istoria Anului Nou 1 ianuarie, prima zi a Anului Nou? | Istoria Anului Nou Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 01, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.