Filmul Suite Francaise | Despre evreii trimisi de francezi in lagarele de concentrare

Cine nu a stat in Franta macar o luna nu are habar despre xenofobia si chiar lasitatea unor francezi. Nu am de ce sa mir, asadar, ca un nou film, numit "Suite Francaise" (Suita franceza) scoate la iveala, indirect, felul cum evreii au fost denuntatati si trimisi in lagarele de concentrare naziste de catre unii din prietenii nostri intru francofonie.

Filmul Suite Francaise
Filmul "Suite Francaise" (avandu-i in distributie pe Kristin Scott Thomas si Michelle Williams este bazat pe un roman cu acelasi nume, scris in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre Irene Nemirovsky, care a trait in satul francez Issy-l’Eveque, din Burgundia, in vremea cand Franta era sub ocupatie nazista. Actiunea filmului are loc in localitatea Bussy (un alt nume pentru Issy), si implica legatura periculoasa dintre o tanara frantuzoaica, pe nume Lucile, si un aratos ofiter german, Bruno.

In spatele acestei fictiuni se ascunde insa o drama reala, cruda, despre inselaciune si duplicitate, intrucat romanciera Irene Nemirovsky a fost denuntata autoritatilor franceze ca fiind evreica, fiind apoi arestata pe 13 iulie 1942, si deportatata la lagarul de concentrare de la Auschwitz, unde a murit o luna mai tarziu.

Locuitorii din zilele noastre din satul Issy-l’Eveque nu se simt tocmai bine inainte de premiera filmului "Suite Francaise." De fapt, cel putin unii dintre ei par sa se simta cu musca pe caciula! Dupa 70 de ani de relativa pace, chiar letargie, satucul tinde sa fie zguduit de marturiile de dincolo de moarte ale lui Irene!

Michel Epstein, sotul lui Irene, bancher, a fost si el trimis in lagar, ajungand de indata intr-o camera de gazare. Numai fiicele cuplului, Denise (in varsta de 12 ani pe atunci) si Elisabeth (4 ani) au reusit sa supravietuiasca gratie unor vecini milosi.

Atunci cand Irene Nemirovsky  a fost arestata, a lasat in urma un geamantan pastrat cu grija de Denise. Timp de 50 de ani, Denise nu a deschis geamantanul, crezand ca acesta nu contine altceva decat jurnalul mamei sale din vremea razboiului, un jurnal care i-ar fi provocat prea multa durere daca l-ar fi citit. In cele din urma, a deschis valiza in anii 1990, dupa ce casa ii fusese inundata si, spre marea sa uimire, a dat peste un manuscris al mamei sale, cu pagini in care cerneala era patata uneori de lacrimile autoarei!

Romanul "Suite Francaise" a fost publicat in 2004 si a devenit de indata un bestseller!

Se pare ca in loc sa se bucure ca satul ajunge celebru, locuitorii din Issy-l’Eveque s-au baricadat in ultimul timp in case. "Toata lumea de aici stie cine a turnat-o pe Irene Nemirovsky autoritatilor, dar nimeni nu vrea sa marturiseasca, " spune Moos Godard-van Adrighen, un psiholog olandez, care detine, impreuna cu sotul ei francez, singura cafenea din Issy-l’Eveque. "Copiii si nepotii lor sunt inca in viata. Ei sunt oameni puternici in sat."

Adevarul este ca autoritatile franceze din vremea celui de-al doilea razboi mondial au cooperat cu entuziasm cu germanii la deportarea evreilor. Peste 76.000 de evrei au fost trimisi din Franta in Germania in decursul ocupatiei naziste, inclusiv 11.000 de copii, potrivit centrului de cercetare a holocastului Yad Vashem. Au supravietuit numai 2.500!

In film apare si un personaj secundar, o refugiata evreica, care este denuntata. Desi nu a fost prezenta in roman, ea a fost inclusa in scenariu ca si un omagiu adus povestii reale a autoarei. Regizorul britanic al filmului, Saul Dibb, a declarat:"Am vrut sa facem o referinta la ceea ce i s-a intamplat lui Irene, insa intr-un mod subtil."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

American Sniper - Un film regizat de Clint Eastwood

Bancuri si barfe despre francezi

Boyhood, un film favorit la premiile Oscar
Filmul Suite Francaise | Despre evreii trimisi de francezi in lagarele de concentrare Filmul Suite Francaise | Despre evreii trimisi de francezi in lagarele de concentrare Reviewed by Diana Popescu on martie 08, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.