Cucul in legende si superstitii
Ai auzit cucul primavara asta? Stii ce iti vesteste? Celebrat in aproape toate culturile lumii, cucul este inzestrat, potrivit unor numeroase legende si superstitii cu un fel de cunoastere supranaturala. Mai mult decat atat, in unele regiuni folclorice, exista credinta ca in aceasta pasare s-a intrupat o divinitate, fiind, din aceasta cauza, pacat sau interzis sa fie omorata sau prigonita de oameni.
Cucul prezice cati ani mai ai de trait
Cel mai deosebit dar al cucului, mentionat in superstitiile romanesti dar si multe altele din Europa, este capacitatea lui dea da de veste cat timp au de trait oamenii. Potrivit unora, atunci cand auzi pentru prima data cucul cantand dimineata, poti sa-l intrebi, cu reverenta, cata vreme vei mai trai, iar acesta va canta de indata de atatea ori cati ani te mai despart de moarte. In Rusia, daca se intampla ca un om sa rataceasca prin padure si sa auda un cuc, il intreba: "Cucule, cucule, cati ani voi trai?", dupa care numara de cate ori canta pasarea. Aceasta superstitie apare in numeroase scrieri medievale in limba latina, precum cea a lui Caesarius din Heisterbach, care povestea in anul 1221:"Un om care se facuse calugar intr-o anume manastire se plimba pe afara intr-o zi si, auzind cucul, a numarat de cate ori a cantat, ajungand pana la 22. "Ah," si-a zis el, daca mai am de trait 22 de ani, de ce ar trebui sa duc o viata aspra o perioada asa de lunga intr-o manastire? Ma voi intoarce in lume, si ma voi bucura de placerile ei timp de 20 de ani, iar apoi voi mai avea inca doi ani pentru a ma pocai. S-a dus, asadar inapoi in lume si a trait fericit 2 ani, dupa care a murit, pierzand 20 de ani din socoteala sa."
Intr-o alta legenda medievala, se vorbeste despre o femeie aflata pe patul de moarte, pe care fiica sa o indeamna sa o lase sa cheme preotul pentru a-si marturisi pacatele. Mama ii raspunde insa: "De ce as face asta? Daca astazi sunt bolnava, maine sau poimaine ma voi face bine." Vazand ca starea femeii se inrautateste, fiica ii cheama pe cativa vecini, care o imboldesc si ei sa cheme preotul. Ea le raspunde: "Despre ce vorbiti voi? De ce m-as teme? Mai am de trait 12 ani. Asa mi-a prezis cucul." In cele din urma, ea amutit, fiind pe punctul de a muri. Fata sa a trimis asadar dupa preot, care a venit aducand cu el tot ceea ce ii trebuia pentru impartasanie. Apropiindu-se de muribunda, preotul a intrebat-o daca are ceva de marturisit. Tot ceea ce a putut spune ea a fost: "cucul." Din nou, preotul i-a oferit impartasania, si a intrebat-o daca crede in Dumnezeu, Mantuitorul ei, iar ea a replicat "cucul," asa ca prelatul a plecat, iar femeia a murit la putin timp dupa aceea."
Intr-o superstitie daneza, se spunea ca la inceputul primaverii, atunci cand cucul se auzea pentru intaia oara in padure, fiecare fata de la tara isi saruta mana si intreba, "Cucule! Cucule! Cand ma voi marita?", iar satenii batrani, doborati de varsta si reumatism, puneau intrebarea, "Cucule! Cucule! Cand voi fi mantuit de necazurile si durerile lumii?" Drept raspuns, pasarea canta "cucu" de atatea ori cati ani urmau sa treaca pana la implinirea nazuintelor fiecaruia.
Bunavestire- traditii, obiceiuri, superstitii
Cucul vesteste cum va fi noul an
Inca din cele mai vechi timpuri, cucul a fost vazut drept unul din vestitorii primaverii, din aceasta cauza aparand o serie de superstitii si legende ce asociau sosirea lui cu felul cum urma sa se desfasoare anul abia inceput. Iata cateva:
Ai inainte un an fericit daca vezi primavara o randunica inaintea unui cuc.
Daca auzi primavara cucul cantand din dreapta ta, vei avea un an bun. Daca-l auzi din stanga ta, te paste un an rau. (Anglia, India)
Cumva asemanator, intr-o superstitie romaneasca se preciza: Daca iti canta cucul intai in fata sau in dreapta, anul acela iti va merge bine. Dar daca in spate sau in stanga, e a suparare, a boale sau moarte.
Ceea ce faci atunci cand glasul cucului rasuna intaia oara primavara iti prevesteste viitorul din acel an. Daca lucrezi sau esti activ in acel moment, vei avea un an plin de succese; daca stai in pat in acea clipa, vei trece printr-un an marcat de saracie si stagnare (sau o boala ori chiar moartea va da tarcoale tie sau unui membru al familiei).
Este cu ghinion sa auzi cel dintai cantec al cucului dinspre nord.
In Irlanda, se credea ca daca ai un fir de par (alb) agatat de talpa incaltarii atunci cand cucul glasuieste cu cel dintai prilej in primavara, vei fi norocos ori te vei casatori in respectivul an (ori vei avea norocul sa iti piepteni parul alb la o varsta inaintata).
Conform unora, pentru a te pune la adapost de necazuri atunci cand auzi cucul primavara, trebuie sa-ti pui o piatra pe cap si sa alergi cat poti de repede pana piatra cade la pamant.
In unele regiuni din Anglia, exista superstitia ca aceasta pasare isi face aparitia pe 21 aprilie. Totodata, se spunea ca daca auzi prima data cucul pe 28 aprilie, vei fi nemaipomenit de norocos in respectivul an, iar daca se intampla acest lucru pe 6 aprilie (Tara Galilor) sau dupa miezul verii (solstitiul de vara) vei fi urmarit de ghinion.
In Franta, exista credinta ca daca auzi intaia oara cucul cand esti flamand sau cu stomacul gol, iti este sortit sa lenevesti intregul an ori sa iti paralizeze membrele pentru aceeasi perioada de timp.
Si in Romania, "cand auzi cucul cantand, sa te pazesti sa nu fii flamand, caci esti flamand tot anul."
Daca unui om ii ajunge la urechi vocea cucului pentru prima data si nu intarzie sa alerge in cerc, va avea de lucru tot anul. (Anglia)
Daca te uiti la pamantul proaspat sapat in vreme ce vocea cucului se face auzita prima oara, in acel an vei ajunge in groapa. (Irlanda)
Intr-o credinta populara din Norfolk, Anglia, se zice ca ceea ce faci atunci cand auzi pentru prima data cucul, vei face cel mai frecvent in decursul intregului an. Tot in aceasta tara, in Shropshire, atunci cand cantecul cucului le ajungea la urechi, lucratorii lasau munca deoparte si isi lua liber pentru restul zilei, chefuind cu ceea ce numeau "berea cucului."
Printre taranii din multe parti ale Marii Britanii, dar si ale Italiei, se considera ca era cu ghinion sa nu ai nici un ban in buzunare atunci cand auzeai pentru prima oara in primavara cucul. Romanii erau de aceeasi parere: "si sa ai atunci bani la sine, ca "sa te cante cucul cu bani," tot pentru ca sa ai tot anul."
In Anglia era un lucru obisnuit ca o fata sa alerge dimineata devreme pana la camp pentru a auzi cel dintai cantec al cucului; daca avea aceasta sansa, isi scotea pantoful stang, in care trebuia sa gaseasca un fir de par barbatesc, avand aceeasi culoare cu parul viitorului sot.
De ce isi depune cucul ouale in cuiburi straine?
Naravul cucului de a-si pune ouale in cuiburile altor pasari a intrigat dintotdeauna oamenii, indemnandu-i sa caute o explicatie a acestui lucru. Aristotel era de parere ca specia cucului este demna de lauda pentru istetimea sa. In fiziologia aristoteliana, caldura era asociata cu agresivitatea si fertilitatea. Cucul, gandea filosoful, este rece prin natura sa, din aceasta cauza fiind mai putin fertil si, totodata, mai las; el nu poate nici sa cloceasca nici sa-si apere ouale, si recurge astfel, cu intelepciune, la strategia de le strecura in cuibul unei mame surogat.Intr-o legenda ruseasca, se pretinde ca aceasta pasare fusese sortita sa fie una domestica. Desi initial ea ii promisese ca va oua in fiecare zi lui Ange Patiai, zeita ocrotitoare a casatoriei, sanatatii, nasterii femeilor si copilasilor, nu si-a respectat cuvantul. Zeita a pedepsit-o alungand-o din asezarile omenesti in padure, si nepermitandu-i sa isi faca propriul cuib pentru a-si depune ouale si a le cloci. De asemeni, pentru a-i aminti mereu de juramantul incalcat, Ange Patiai a impestritat penele si ouale sale. Din acele vremuri, cucul isi canta tristetea prin paduri.
Cu ocazia sarbatorilor inchinate Maicii Domnului, in semn de respect, toate pasarile incetau sa-si faca cuiburi, cu exceptia cucului, care a fost osandit din aceasta cauza sa nu-si mai faca vreodata cuib, si sa nu aiba unde sa isi depuna ouale, fiind nevoit astfel sa le duca in cuiburi straine. (Boemia)
Conform unei alte explicatii populare occidentale, cucul nu are vreme sa isi faca cuib si este nevoit sa-si duca ouale intr-un altul intrucat este prea ocupat in a face toate prezicerile pe care i le solicita oamenii.
O legenda italiana povesteste ca atunci cand zanele au fost condamnate sa dispara de pe fata pamantului, au vrut sa lase in urma lor o amintire demna de faima lor, si in acest scop i-au daruit cucului capacitatea lor de a ghici viitorul, intrucat li se parea ca aceasta pasare era inteleapta si cu inima curata. De asemeni, zanele au poruncit tuturor celorlalte pasari sa-i dea cucului gazduire in cuiburile lor si sa ii cloceasca ouale, astfel incat el sa fie liber sa cutreiere lumea pentru a aduce vesti bune si proaste.
Legenda celtica a cucului
De ce canta cucul "cu-cu" ?
Intr-o poveste preluata de fratii Grimm din foclorul german, apare un brutar zgarcit si rau la inima. Sotia sa si cele sase fiice ale lui dau insa mereu dovada de inima buna si daruiesc ceea ce brutarul le refuza oamenilor aflati la ananghie. Din aceasta cauza, nevasta si fetele sunt transformate in "sapte stele" (Pleiadele), iar barbatul este preschimbat intr-un cuc. De aici credinta ca aceasta pasare canta primavara numai atata vreme cat Pleiadele sunt pe cer.Intr-o alta versiune a povestii, cucul a fost la origine sluga unui brutar sau morar, care ii insela pe cei saraci. "Atunci cand aluatul cresterea prin binecuvantarea Domnului in cuptor, el il scotea afara si fura cate o bucata, strigand de fiecare data "gukuk" (cucu), cuvant ce inseamna "iata! iata!" Pentru faradelegea sa, a fost transformat intr-o pasare condamnata sa repete la nesfarsit "gukuk" (cucu).
In "Legenda cucului" din folclorul romanesc, doi frati, Ion si Cucu sunt nevoiti sa se desparta dupa ce intalnesc un lup intr-o padure. Ion cutreiera apoi lumea in cautarea fratelui sau strigandu-i mereu numele: "Cucu! Cucu!" Este zarit la un moment dat de Dumnezeu si Sfantul Petre, Iar Domnul ii face un bine pentru a-si cauta mai usor fratele transformandu-l intr-o pasare. O pasare care nu inceteaza pana in zilele noastre sa strige: "cu-cu."
Intr-o alta versiune a legendei, Ion, cuprins de gelozie la gandul ca sotia sa ar putea sa-l insele cu Cucu, ii pandeste pe cei doi, cu barda in mana. Descopera, in cele din urma, ca banuielile sale nu aveau temei, insa isi infricoseaza si amaraste fratele, care, din pricina durerii se transforma intr-un izvoras de lacrimi. Insotit de nevasta-sa, Ion porneste in cautarea fratelui, strigand amandoi mereu: "Cucu! Cucu!" Ajung sa bea din izvorul de lacrimi si se preschimba in doi cuci.
"Legenda cucului" de Eugen Jianu ne istoriseste despre cuc ca despre o pasare initial searbada, sfioasa, care abia isi soptea cantecul. Auzind insa de la sticlete cum oamenii apreciaza calitatile altor pasari, de la penaj si pana la glasurile lor, si descoperind ca el nu este deloc cunoscut, se hotaraste sa aduca mereu aminte lumii de el strigandu-si de dimineata pana seara numele.
Intr-o legenda albaneza, se spune ca traiau odata impreuna doi frati si o sora. Sora si-a omorat din greseala unul din frati, strapungandu-l cu foarfecele in inima, pe cand croitorea. Atat ea, cat si fratele ramas in viata au jelit intr-atat de mult pierderea rudei lor de sange incat, la un moment dat, s-au transformat in pasari, el tanguindu-se noaptea, "Gjan, Gjan!", iar ea jelind ziua, "Cu, cu, cu!", ceea ce inseamna, in limba albaneza "Unde esti tu?"
O legenda din Serbia istoriseste despre un barbat mort al carui spirit era cufundat in nefericire din pricina faptului ca sora sa nu inceta sa il jeleasca la mormantul sau. In cele din urma, el a devenit atat de iritat de acest doliu exagerat incat si-a blestemat sora, si ea s-a preschimbat de indata intr-un cuc (Kukavitza) care apoi a inceput sa-si deplanga propria soarta: "Cucu! Cucu!"
Alte superstitii si legende despre cuc
Daca stai sub un copac in care se afla un cuc, vei fi plin de noroc, si ti se va implini tot ce iti doresti. (Anglia)Cucul doarme in alt copac in fiecare noapte. (Germania)
Daca se-aude cucul cantand noaptea, este semn de foamete sau boale. (Romania)
Este cu noroc ca un cuc sa cante dintr-o padure inverzita, si cu ghinion din una dezgolita de frunze. (Serbia, Germania).
O veche legenda occidentala pomeneste despre o cotoroanta cu o fire schimbatoare care are in stapanire toti cucii. Primavara ii aduna in poala ei si, daca este bine dispusa, ii lasa sa-si ia zborul spre paduri. Daca, insa, sufletul ii este inacrit, nu permite decat catorva cuci sa plece in lume.
Este semn rau sa auzi un cuc inainte de micul dejun sau atunci cand esti inca in pat.
Daca auzi cucul pe 1 mai, dinspre nord, ti se prezice moarte. Dinspre vest, e semn de noroc. Dinspre sud, se vesteste o recolta bogata. Dinspre sud, bafta in dragoste. (Norvegia)
Ti se vesteste moarte daca un cuc sta pe o ramura uscata sau putreda, daca el iti zboara chiar deasupra capului, daca te uiti inspre pamant cand canta, sau daca ii auzi glasul dupa luna august, in special in septembrie si octombrie.
In descantecele de dragoste si de joc din Romania, fetele foloseau un cap de cuc, purtat in san. Iata cum suna un astfel de descantec: "Cum nu sta cucul pe loc/ Asa sa nu stau eu din joc."
In Westfalia, Germania, atunci cand taranii auzeau glasul cucului, se rostogoleau prin iarba asigurandu-se astfel ca vor fi feriti de dureri de spate tot timpul anului.
E cu ghinon sa vezi un cuc band apa. (Italia)
Daca un cuc iti intra in casa este semn rau, dar este semn bun daca-l auzi cantand in padure. Atunci cand aud cantecul acestei pasari, baietii isi scot banii din buzunare si scuipa pe ei pentru a avea noroc. (Anglia)
Cucii se transforma in ulii sau vulturi in timpul iernii potrivit superstitiilor englezesti, sau dupa ziua Sfantului Ion conform celor germane.
Romanii credeau ca exista o perioada clar delimitata in care canta cucul: de la Buna Vestire (Blagovistene) si pana la Sanziene. Dupa aceea el manca cirese, ragusea, si nu mai putea canta.
Este cu ghinion sa omori un cuc sau sa-i spargi ouale, intrucat aceasta pasare aduce vreme buna.
Taranii englezi credeau ca pentru a avea o recolta bogata de orz, era potrivit sa-l insamanteze odata cu primul cantec al cucului.
In Germania, se spunea ca daca se aude cantecul cucului dupa ziua Sfantului Ion, inseamna ca strugurii nu se vor coace.
Daca un cuc isi curata penele, o gospodina trebuie sa fie cu bagare de seama la ouale sale, ca nu cumva acestea sa se strice.
SURSE:
- Andrea Malossini - Italian Superstitions
- Astra Cielo - Signs, Omens and Superstitions
- Charles Hardwick -Traditions, Superstitons and Flok-lore
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans - Encyclopedia of Superstitions, Folklore and the Occult Sciences of the World
- Edwin and Mona A. Radford - Encyclopedia of Superstitons
- Elena Niculita-Voronca - Datinele si credintele poporului roman
- T. Sharper Knowlson - The Origins of Superstitios and Customs
Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :
Randunica in mituri si legende
Barza in mituri, legende si superstitii
Legenda celtica a cucului
Cucul in legende si superstitii
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 03, 2015
Rating:
Dacă ai cunoaşte adevărul, tu ai înţelege imediat că te-ai născut cu capacitatea de a obţine toate lucrurile la care ai visat vreodată. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email adry_milutza@yahoo.com
RăspundețiȘtergereCea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta
RăspundețiȘtergerede lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de
experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent
dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor
realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber)
sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva
absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info”la
adresa de email:biaresita@yahoo.com
Am auzit cucul cantand de 5 ori.Ce inseamna?
RăspundețiȘtergereInseamna ca mai multe sanse (cinci) de a nu-ti irosi norocul.
RăspundețiȘtergereSi daca am auzit cucul cantand in timp ce stateam in pat ce inseamna?
RăspundețiȘtergere