Baku: Legenda mâncătorului de vise

Baku, cunoscut drept "mâncătorul de vise" este un personaj sau un spirit mitologic din folclorul chinezesc şi japonez despre care se spune că devorează coşmarurile. Baku nu poate fi chemat însă fără a lua câteva măsuri de precauţie întrucât, potrivit legendelor străvechi, este posibil să nu se sature cu un singur coşmar, fiind în stare să mănânce chiar dorinţele şi speranţele cuiva.

Baku: Legenda mâncătorului de vise
Baku se poate întrupa ca o himeră, adică o creatură alcătuită din numeroase părţi ale unor animale diverse. De obicei, este descris ca având trup de urs, trompa unui elefant, picioare de tigru, coadă de bivol şi urechi de rinocer. Conform mitologiei, baku a fost creat din ceea ce mai rămăsese după ce zeii plămădiseră toate animalele pământului.

Descrierile lui baku şi credinţele despre acesta s-au schimbat de-a lungul anilor. În legendele chinezeşti de demult, acesta era o vieţuitoare vânată pentru pielea sa. Oricine ucidea un baku putea folosi pătura confecţionată din pielea sa că un talisman sau ca un obiect cu puteri magice, având darul de a proteja faţă de spiritele rele. Cu vremea, doar simpla imagine a lui baku aşezată deasupra patului a ajuns să fie înzestrată cu forţa de a alunga duhurile malefice. Abia după ce legendele chinezeşti despre acesta au pătruns în Japonia, baku a început să fie văzut drept un mâncător de vise, un atribut care i-a rămas ataşat până în zilele noastre.

În tradiţia japoneză, dacă cineva se trezea din somn din cauza unui vis urât putea să îl cheme pe baku. Copiii japonezi deşteptaţi dintr-un coşmar obişnuiau să repete de trei ori: "Baku-san, vino şi mănâncă-mi visul. Baku-san, vino şi mănâncă-mi visul. Baku-san, vino şi mănâncă-mi visul. " Legendele spun că baku nu se lasă mult timp aşteptat, îşi făcea apariţia şi devora visele urâte, permiţându-le copiilor să readoarmă liniştiţi. Oricum, nu era recomandabil să apelezi la un baku pentru un coşmar uşor, obişnuit, pentru că era posibil să nu îşi potolească foamea cu el, şi să îţi înghită dorinţele şi speranţele, lăsându-te să duci o viaţă aridă, găunoasă. De asemeni, baku era invocat pentru protecţia faţă de visele urâte şi înainte de a se merge la culcare. Copiii din Japonia obişnuiesc să aibă chiar şi în prezent un talisman reprezentându-l pe baku lângă paturile lor.


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Florile din vise | Interpretarea şi semnificaţia viselor

Şarpele din vise | Interpretare şi semnificaţie vise

Copiii din vis | Interpretarea şi semnificaţia viselor
Baku: Legenda mâncătorului de vise Baku: Legenda mâncătorului de vise Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 12, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.