Ce este un laminator?
Deşi lumea virtuală ne oferă tot mai multe soluţii de stocare a informaţiilor, hârtia sireaca, bătrânica şi draga noastră hârtie, nu îşi pierde utilitatea şi farmecul.
De fapt, ea îşi află nouă viaţă mai îndelungată şi mai strălucitoare graţie laminatoarelor.
Aceste aparate protejează documentele şi chiar fotografiile prin acoperirea cu un strat de plastic rezistent faţă de factorii mecanici, apă şi chiar de radiaţia solară. Hârtia capătă astfel durabilitate, rigiditate, îşi extinde durata de folosinţă.
Scapi, astfel, de grija că nişte acte sau hârtii importante pentru tine ar putea fi degradate, pătate, şifonate, mototolite, zgâriate ori umezite.
Poţi folosi laminatoarele pentru protecţia unor poze ce tind să fie atacate de timp, în albumul familiei, pentru cărţi de vizită şi legitimaţii, mape, materiale educaţionale şi publicitare, postere şi meniuri.
Laminarea asigura o transparenţă completă şi nu afectează în nici un fel un document. De fapt, acest proces îi optimizează aparenţă în diverse moduri. Ea poate aduce o nouă strălucire culorilor, măreşte contrastul şi conferă unei tipărituri un aspect profesional, de calitate.
O firmă care se respectă ar trebui să dețină un astfel de dispozitiv, care poate avea și mărimea unui printer și poate lamina documente în format A4.
Modul de folosire al laminatoarelor
Dacă ai de gând să investești într-un astfel de dispozitiv, iată ce trebuie să știi despre laminatoare:
Laminatoarele pot lucra la cald şi la rece.
Cele dintâi utilizează un adeziv activat termic ce este amplasat pe învelişul protector din plastic, din polimeri sau vinil trecut peste o suprafaţă fierbinte care activează adezivul şi apoi este presat pe imaginea, hârtia care se laminează.
În cadrul laminării la rece, se foloseşte un adeziv ce lipeşte învelişul protector de plastic pe un document sau o hârtie printr-un dispozitiv cu role de presare. Deşi laminarea la cald este, în general, preferată întrucât crează o aderare mai puternică între hârtie şi stratul de protecţie, există laminatoare care combină eficient metodă la cald cu cea la rece.
Înainte de a recurge la laminarea unui print este indicat să iei în considerare câteva aspecte importante:
În primul rând, trebuie să apreciezi care este grosimea de laminare cea mai potrivită pentru documentul tău. Acesta va fi prins că într-un sandvins între două folii şi dacă, de exemplu, foliile au grosimea de 1,5 milimetri, documentul tău va fi mai gros cu 3 milimetri. Cu cât doreşti să fie mai rigid printul laminat, cu atât trebuie să apelezi la o grosime mai mare. Dacă preferi să fie mai flexibil, este recomandabil să utilizezi laminate de 3 milimetri sau mai puţin.
Optezi pentru o laminare mată sau lucioasă?
Laminarea lucioasă îmbunătăţeşte culoarea şi îi dăruieşte o notă vibrantă, fiind populară mai ales pentru materialele promoţionale, şi coperţile de carte, proiecte, prezentări.
Laminarea mată furnizează o aparenţă mai discretă şi permite citirea mai uşoară a informaţiilor tipărite, fiind aleasă, mai cu seamă, pentru meniurile unor restaurante, hărţi, pagini de cărţi ori manuale.
De asemenea, există posibilitatea unei laminări strict pe conturul, perimetrul documentului sau a uneia ce depăşeşte marginile acestuia. Cea de-a doua este utilizată pentru mediile umede, cu uleiuri, grăsimi sau altfel de contaminanţi.
În fine, ai şi opţiunea ca scriptul laminat să aibă marginile pătrate sau rotunjite.
Opţiunea din urmă adaugă rigiditate marginilor documentului şi, în plus, este indicată pentru protecţia copiilor faţă de tăieturi.
Alte articole in blog:
11 lucruri esentiale pentru a avea succes
De ce vreau o țară cu panouri solare ca afară?
Lumea fara generatoare si curent electric
La Vodafone ti se asculta telefonul ?!!?
Ce este un laminator?
Reviewed by Diana Popescu
on
martie 17, 2016
Rating:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu