Cum Săptămâna Altfel devine Săptămâna Patimilor pentru unii copii şi părinţi
Creată pentru toţi copiii şcolari, în scripte, Săptămâna Altfel devine un lux pentru unii părinţi care
se văd presaţi şi siliţi de diriginţi sau învăţătorii să scoată din buzunare sume de bani echivalente
cu salariul pe o săptămâna jumătate de muncă şi echivalentul hranei familiei pe această perioadă.
Poate citeşte cineva şi de la Ministerul Educaţiei mesajul primit pe email de la un tătic din România asta!
Diana,
Sunt un tată care-şi iubeşte mult copilul. Am îngenuncheat însă în faţă sistemului de învăţământ care se intitulează gratuit, dar care cere bani şi nu protejează interesele copilului aşa cum trebuie.
Te rog să publici sub anonimat rândurile de mai jos, în speranța că se schimbă ceva, poate.
Doamnei Diriginte de la şcoală X din România,
Când mi-am înscris copilul la şcoală, în clasa I, am promis împreună cu soţia mea, că vom face tot efortul să-l sprijinim, ceea ce am şi făcut! Însă viată e dură, când te trezeşti dimineaţa şi nu ştii ce să-i pui copilului pe masă, că trebuie să plăteşti pentru ca el să înveţe decent la şcoală: culegeri, cărţi, table magnetice şi.. lista e lungă. Nu m-am plâns până acum, am răbdat cu stoicism şi am ajuns cu brio la gimnaziu.
La gimnaziu este mult mai rău, profesori mulţi, concurenţă acerbă şi nu ştiu câteodată pe unde o să scoatem cămaşa şi cum o să achităm împrumuturile, fiindcă amândoi avem venituri care cumulate ne ajung aproape la limită.
Însă, Săptămâna Altfel, de anul acesta, ne umileşte, practic pe toţi din casă, mai ales că după ea urmează Paştele! De unde o să facem rost pentru banii pentru activitatea extrascolară, acea excursie şi ce mai presupune ea, sugerată de dvs şi înghiţită bâldâbâc de ceilalţi părinţi, nu ştiu!
Dumneavoastră nici nu va trece prin cap sau inima că sunt destui părinţi în clasă care o duc la limită cu banii şi se simt umiliţi când copilul lor, bun la învăţătură, ar putea fi privat de o activitate şcolară din lipsa banilor.
Ca mine sunt mulţi, dar nu îndrăznesc să recunoască acest lucru, de frică ca copilul lor să nu fie hărţuit, umilit la rândul lui de alţi colegi şi jignit că ar fi sărăntoc sau persecutat de profesori că n-au participat la acea activitate.
Nu e corect, pentru nici un părinte, dar mai ales pentru nici un copil, faceţi ceva!
Va mulţumesc,
Un tată
Nota Dianei
Că învățământul românesc este gratuit este o abureală jalnica a guvernanților. Sponsorizat de părinți de zeci de ani, el tinde să provoace adevărate drame familiale. Ce se aude cu alocația aceea cumva decentă pentru copii, se va mări anul acesta? Nimeni nu știe!
Ce e de făcut?!?
Cum Săptămâna Altfel devine Săptămâna Patimilor pentru unii copii şi părinţi
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 06, 2016
Rating:
Am distribuit postarea intr-un grup de dascali pe FB ...reactiile nu au intarziat sa apara ...urmariti aici https://www.facebook.com/groups/dascali/permalink/976639122373942/?comment_id=976642252373629¬if_t=group_comment¬if_id=1459948674499473
RăspundețiȘtergereVa spun eu ce e de facut: sa scoata bani ministerul pentru materiale didactice, pentru excursii si alte activitati! Sau credeti ca profesorii nu si-au folosit destul de des amaratii aia de bani pe tot felul de materiale necesare la clasa?
RăspundețiȘtergereEu intai m-as uita si la performantele obtinute de profesori la teste...Noi,muritorii de rind ,sintem platiti in functie de performanta .Ei,profesorii...Amnezia selectiva e la moda , nu-i asa?Meditatiile ,,pe sest'' , nicidecum impozitate , atentiile primite , basca daca dom' profesor mai scoate vreo carte , bagata pe git cu de-a sila ...Am o fata in clasa a XII si la fiecare sedinta ,aud doar nemultumirile dirigintei legate de locatia banchetului.A, era sa uit : vi se pare normal ca fiecare elev sa contribuie cu 70Ron la festvitatea de predare a cheii liceului?Un mic calcul:4 clase x 25 de copii...Sa lasam ipocrizia ...
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereCum sa educam copii nostri spre adevaratele valori ale vietii, atunci cand parintii colegilor lor, cu sprijinul unui dirigente, pun accentul pe bani, pe excursii sau cadouri scumpe pentru profesori, pe care uneori nu ni le permitem? Din pacate, cei mici nu inteleg ipocrizia ascubsa aici, si trebuie sa ne rupem de la gura, sa amanam plata intretinerii sau a altor utilitati pentru a fi in rand cu "lumea." De ce profesorii nu isi platesc partea in astfel de calatorii cu elevii? DNA-ul nu are nimic de obiectat din acest punct de vedere?
ȘtergereProfesorul nu isi plateste "partea" in astfel de calatorii/ excursii pentru simplul motiv ca el merge in excursie in folosul copiilor si la solicitarea acestora, cu responsabilitati care pot parea banale dar credeti-ma pe cuvant ca nu sunt. Sa mergi 2-3 zile in excursie si sa raspunzi de 30 de copii in fiecare minut nu e nici pe departe un fleac asa cum pare. Sa merg cu 30 de elevi in excursie, sa am responsabilitatea lor din momentul in care urca in autocar la plecare si pana la coborarea din autocar la finalizarea excursiei si sa platesc din buzunarul personal mi se pare aberant. Pai nu as putea, pe banii mei, sa merg cu familia mea unde doresc, cand doresc si sa pun linistita capul pe perna? Plus ca excursia nu are si nu a avut nicicand caracter obligatoriu. Dar nu ar fi mai bine sa organizeze parintii excursii/sau nu si sa nu mai fie nevoie de profesori?
ȘtergereDomnule Anonim, Un raspuns mai aberant nici ca am vazut. Dupa ce ca profesorul isi asuma o mare responsabilitate, intocmeste si un dosar cu tot felul de hartii, alearga dupa aprobari, sa mai si plateasca? Dar ce merge in concediu? Credeti ca acea excursie este o relaxare? Profesorul merge de dragul copiilor si in beneficiul acestora.
RăspundețiȘtergereOk, am inteles punctul tau de vedere! Intrebam, insa, in articol, ce se intampla cu copiii ai caror parinti nu-si permit activitatea din timpul anului scolar, adica din Saptamana Altfel, care e facuta pentru toti copiii. Sau nu? Daca excursia cu pricina era hotarata de diriginta in timpul vacantei copiilor era optionala! Dar e in timpul scolii. Cine i apara pe copilul abandonat practic?
ȘtergereIn alte tari, accesul elevilor la majoritatea muzeelor si alte institutii cu caracter educativ sunt gratuite. S-ar putea aborda si la noi o astfel de masura. In al doilea rand, sunt deacord ca se dau prea multi bani ca sa iti tii copilul in scoala gratuita...dar dragi parinti, nu-i asa ca sunteti primii care propun sa se adune bani pt aia si aia, fara sa tineti cont de posibilitatea financiara a fiecaruia...pentru ca, intotdeauna, se gaseste cineva sa schimbe scaunele, mobila sau alte bunuri care nu intra in datoria parintelui de a mobila o scoala (mobilata in fiecare an, de altfel). Pe de alta parte, excursiile sunt sfinte pt copii dar din pacate nu toata lumea le poate suporta costurile. Chiar daca cadrele did. care insoatesc clasele de elevi merg gratis, nu poti face abstractie de cata responsabilitate si stres e pe umerii lor (am fost si eu intr-o excursie ca aupraveghetor si nu m-am bucurat deloc de aceea excursie pt ca trebuia sa fiu cu ochii in 10 iar galagia din autocar a fost f obositoare...desi pana la urma era bucuria copiilor). Una peste alta, invatamantul nu e deloc gratuit iar bugetul alocat invatamantului este mult prea mic...
RăspundețiȘtergere