Zodia şi constelaţia Leului: Legendă şi mit

Una din cele mai strălucitoare constelaţii cereşti, Leul este amplasat în emisfera nordică. Atât constelaţia, cât şi zodia Leului reprezintă în mitologia grecească şi romană Leul din Nemeea, ucis de Hercule în prima din cele 12 munci poruncite de vărul sau, Eurystheus.

Nemeea, aflată în sudul Greciei, în peninsula peloponeziană, este vestită şi pentru un alt mit, cel al copilului Opheltes, prinţul Nemeii, care a fost omorât de un şarpe în vreme ce era întins pe un pat de pătrunjel, pe când doica lui le ducea apă celor şapte împotriva Tebei. Cei şapte au pus bazele Jocurilor Nemeene, un festival atletic dedicat lui Opheltes (pe care l-au rebotezat "Archemoros," adică "iniţiatorul morţii").
Zodia şi constelaţia Leului

Într-o altă legendă, aceste jocuri au fost instituite chiar de către Hercule, după omorârea leului din Nemeea.

Femeia Leu - Prietenă, iubită, soţie şi mamă 

Potrivit mitului zodiei Leului, animalul ferice îi ucidea pe locuitorii din acesta regiune, care nu puteau să-i pună capăt vieţii întrucât blana lui nu putea fi străpunsă de nici un fel de armă. Hercule nu a avut cum aşadar să folosească contra lui săgeţile, aşa că s-a luat la trântă cu leul şi l-a strangulat până a murit. A folosit ghearele acestuia pentru a-i tăia blana, purtând-o apoi pe umeri, ca pe o mantie, inclusiv cu capul animalului. Acest strai îi conferea lui Hercule o imagine înfricoşătoare!

Se spune că Hercule a aşezat apoi leul între constelaţiile zodiacale ca un însemn al valorii sale. "Când soarele ajunge în această zonă cerească, trimite o căldură excesivă către pământ, provocând anual vânturile etasaniene."(Isidore din Sevilia, "Etimologia," secolul al VII-lea d. Hr.).

Pe bolta cerească, cele şase stele în formă unei seceri reprezintă capul leului, iar cea mai strălucitoare stea din constelaţie, Regulus (Alpha Leonis) marchează inima acestuia. O altă stea, Denebola (Gamma Leonis) este identificată cu vârful cozii leului. Steaua Algieba (Beta Leonis) este poziţionată pe gâtul acestuia. Steaua Zosma (Delta Leonis) întruchipa partea din spate a animalului.

Bărbatul Leu - Dragoste şi cucerire

Dovezile arheologice sugerează că mesopotamienii aveau o constelaţia corespunzătoare celei a leului încă din anii 4.000 i.Hr. Persanii numeau acesta formaţiune stelară Shir sau Ser, iar babilonienii o numeau UR. GU. LA ("marele leu"). Sirienii i spuneau Aryo, iar turcii Artan.

Grecii Eratosthenes şi Hyginus considerau că leul a fost amplasat printre constelaţii în calitatea sa de rege al animalelor.
Zodia şi constelaţia Leului: Legendă şi mit Zodia şi constelaţia Leului: Legendă şi mit Reviewed by Diana Popescu on august 06, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.