Jadul în superstiţii, legende şi talismane

Un simbol al purităţii şi purificării, echilibrului ori armoniei, înzestrat în legende, superstiţii şi tradiţii cu darul de a binecuvânta orice atinge, jadul este o "gemă a visului," o piatră preţioasă onorată pentru abilitatea de a oferi acces spre lumea spirituală, a extinde cunoaşterea şi a promova creativitatea, un talisman norocos, protector, vindecător, o amuletă asigurând viaţă lungă, învigorarea prieteniilor, îndepărtarea influenţelor negative şi conştientizarea realistă a sinelui.

Jadul apare, de fapt, în natură, sub două forme din punct de vedere mineral, chimic: nefrit (silicat de calciu şi magneziu) şi jadeit (silicat de sodiu şi aluminiu). Cele două varietăţi diferă, desigur, prin compoziţie, structură cristalină, densitate şi duritate, însă au un aspect exterior asemănător, caracterizat de o tonalitate coloristică de un verde măsliniu, un "verde de jad."
Jadul în superstiţii, legende şi talismane

Nefritul este în general de un alb-crem, prin care se întrezăreşte în adâncime o nuanţă de maro, negru şi verde măsliniu. Are, de obicei, o suprafaţă şlefuită fin, cu o lucire ceroasă, şi este cu mult mai răspândit în natură. Jadeitul poate fi de un verde alb-cenuşiu, albastru, verde de smarald, mov deschis, violaceu, roz, roşu, negru sau negru-verzui. Este mai dur şi mai strălucitor decât nefritul, şi cu mult mai scump. Jadeitul translucent, de un verde de smarald îmbogăţit cu nuanţe de crom este numit "jad imperial," şi este cea mai rară şi mai valoroasă gemă de acest fel.

Diamantul în legende, mituri şi superstiţii

Înzestrările jadului în funcţie de culoare 


Acest articol se referă îndeosebi la jadul verde. Alte culori ale acestei pietre preţioase sunt asociate cu proprietăţi sau înzestrări aparte:

- Jadul alb sprijină focalizarea mentală, călăuzeşte spre ceea ce este cu adevărat important, ajutând în acest mod la luarea unor decizii judicioase.

- Jadul galben infuzează bucurie şi energie, este o gemă benefică învăţării şi despărţirii grâului de neghina informaţiilor culese din mediul înconjurător.

- Jadul de un mov deschis alină durerile emoţionale şi sprijină evoluţia spirituală.

- Jadul portocaliu furnizează optimism şi îndrumă spre desluşirea interdependentei dintre toate fiinţele.

- Jadul roşu este o piatră a energiei vitale, alungă frica ce ne da înapoi, ne blochează, imboldindu-ne în schimb spre acţiune.

- Jadul maro este corelat cu pământul, inspiră stabilitate, seninătate şi realism.

- Jadul violet stimulează fericirea şi purifică aura personală, împrăştie influenţele negative şi înalţă perspectiva de înţelegere a lumii.

- Jadul albastru calmează mintea, îndeamnă spre linişte sufletească şi reflecţie, netezeşte calea către visuri şi viziuni profetice.

- Jadul negru emană o energie puternică, protectoare, care ne poartă dincolo de limitele autoimpuse, ne păzeşte de atacurile psihice.

Puterea vindecătoare a jadului 


Notă: Acest articol are un caracter pur informativ, şi nu se substitue în nici un fel îndrumărilor medicale profesioniste. 

În mai multe tradiţii şi superstiţii ale lumii, jadul este considerat a avea însuşiri vindecătoare pentru pietrele biliare, litiază biliară (calculii biliari) şi afecţiuni ale rinichilor ori vezicii urinare. În China este numit "piatra Yu," iar pentru mezoamericani era "piatra splinei." De altfel, cuvântul nefrit provine din termenul grecesc "nephros," însemnând "rinichi." Atunci când au cucerit Lumea Nouă, spaniolii l-au denumit "piedra de hijad," adică "piatră şalelor." Într-o traducere franţuzească târzie, termenul "hijad" a fost transcris greşit şi a devenit "pierre de jade" (piatra jadului").

Se spune că această gemă posedă o mare forţă protectivă, este excelentă în tratarea bolilor rinichilor, splinei şi glandelor suprarenale, îndepărtând toxinele şi echilibrând raportul dintre apă-sare şi acid-alcaline.

Aurul - Simbol şi semnificaţie

Unii pretind că fluidele invizibile ale acestei geme geme sunt de ajutor oaselor şi încheieturilor, îndeosebi şoldurilor, şi în contracararea infecţiilor virale şi bacteriene, cistitelor şi infecţiilor genital-urinare.

După alţii, permite sistemului celular şi celui osos să se refacă în ansamblu şi micşorează durerile asociate cu vindecarea generală a organismului. Contribuie la sudarea şi însănătoşirea fracturilor. Mai cu seamă jadul imperial este utilizat în vindecare după operaţiile estetice şi cele reconstructive.

"Piatră a visului," jadul destramă gândurile negative şi iritabilitatea, calmând mintea. Stabilizează personalitatea prin armonizarea trupului cu mintea şi stimulează creativitatea, mobilizarea spre ţelurile şi idealurile personale, încrederea şi respectul faţă de sine.

Se zice că induce vise divinatorii sau inspiratoare, şi înlătură sentimente de vinovăţie ori defetism.

Ameliorează relaţiile de cuplu şi ajută la depăşirea unor decepţii în iubire. Ca gemă a dragostei, este în stare să sprijine închegarea unei noi idile, creşte încrederea şi fidelitatea reciprocă din cuplu.

Ca şi piatră a călătoriei, previne îmbolnăvirea celor plecaţi departe de casă, îi apără pe cei care călătoresc singuri şi îi ajută pe copiii să nu se rătăcească sau să nu se rănească atunci când sunt pe drum.

Jadul verde înglobează "chi," energia forţei vitale şi este benefic în grădinărit şi în activităţile de relaxare în aer liber. De asemeni, echilibrează Chakra înmii şi îi conferă armonie, având un rol de seamă în menţinerea unei bune stări fizice şi emoţionale.

Localizată în zona inimii, această Chakra ajustează interacţiunea cu lumea exterioară, ne dăruieşte abilitatea de a fi noi înşine în mediul înconjurător, promovează legăturile de cuplu sănătoase, lipsite de gelozie şi posesivitate, schimbările binevenite care au loc în cadrul acestora.

Energiile jadului 


Ca simbol al nobleţii gândirii, jadul insuflă aspiraţia înălţării spre binele suprem şi ne înconjoară cu o platoşa de apărare faţă de entităţile dăunătoare, înşelătoare în timpul lucrărilor ori activităţilor spirituale. Este o piatră preţioasă a belşugului, averii, ce exprimă fluxul energiei divine în existenţa fizică. Asigură fericire şi pace în viaţa de familie şi în afaceri, şi ne reaminteşte să inspirăm parfumul florilor, să îi atingem şi mângâiem pe cei iubiţi şi să ne împărtăşim preaplinul, generozitatea inimii.

Jadul verde este o gemă a dezvoltării sinelui, prin intermediul căreia luăm contact cu forţa vitală a pământului, creativitatea şi puterea reinnoitoare a naturii. Ne dăruieşte recepetivitate faţă de noi idei şi perspective, ne luminează calea spre înţelegere şi înţelepciune. În nuanţele mai deschise, mai luminoase, această piatră ne furnizează energia necesară receptării minunilor universului, concentrării şi conştientizării nevoilor noastre. În tonalităţi mai închise, mai adânci, este o "gemă a studiului," care ne sprijină să desluşim mesajele lumii noastre interioare.

Rubinul în simboluri, superstiţii şi legende

Jadul în astrologie, Feng Shui, talismane şi amulete 


Jadul verde este piatră nativă a celor veniţi pe lume în mijlocul primăverii (20 aprilie - 20 mai), iar cel caracterizat de un verde măsliniu îi guvernează pe oamenii născuţi în perioada de îngemănare a primăverii cu vara (21 mai - 20 iunie).
Talismane si amulete din jad

Este gema tradiţională a zodiei Taurului, fiind reprezentativă şi pentru cea a Balanţei.

În Feng Shui, jadul foloseşte energia lemnului, o energie a dezvoltării, creşterii, noilor începuturi şi sănătăţii. Stimulează vitalitatea, optimizează tonusul fizic şi mental. Este utilizat pentru ameliorarea spaţiilor dedicate meselor în familie, camerelor copiilor şi celor rezervate începerii unui nou proiect. Energia lemnului este corelată cu partea de est şi sud-est a casei sau a unei odăi, asociate cu sănătatea şi prosperitatea. Dragonii, peştii, broaştele, statuile lui Buddha din jad sunt considerate a aduce noroc şi îmbelşugare. Ele simbolizează elementul lemnului şi primăvara, şi sunt amplasate în zona estică a casei astfel încât să favorizeze începuturi noi, evoluţii line, armonioase, starea de sănătate şi oportunităţile materiale.

Amuletele din jad sunt purtate până în prezent pentru a oferi protecţie şi focalizare a energiei individuale. O amuletă numită "Cei doi fraţi ai dragostei cereşti," reprezentând doi oameni, este dată drept cadou adesea prietenilor. Amuleta de jad a păsării Phoenix este favorita tinerelor şi le este dăruită cu ocazia intrării lor în adolescenţă. Cea având forma unui lacăt şi purtată la gât este considerată ca având puterea să lege un copil de viaţă şi să-l apere faţă de primejdii şi boli. Cea a unui băiat călare pe un unicorn este dată în dar tinerilor căsătoriţi pentru a avea curând copii.

în culturile străvechi din China, Egipt şi Mezoamerica, amuletele din jad puse în gura morţilor semnificau rangul acestora şi le ofereau decedaţilor protecţie pe cealaltă lume.

Totodată, jadul este întâlnit în talismane având proprietatea de a-ţi apăra persoanele îndrăgite, posesiunile, a se pune în calea îndoielilor tale şi a-ţi învigoră credinţa în idealurile tale, a-ţi întări caracterul îndeosebi în vremuri de încercări, restrişte. În varianta sa întunecată, este un talisman al dezvoltării fizice şi al securităţii de-a lungul călătoriilor.

Alte superstiţii, legende şi mituri 


Jadul este piatră preţioasă ce o onora pe Bona Dea (zeiţa română a fertilităţii pământului şi cea greacă a femeilor), Chalchiuhticue (zeiţa aztecă a apei şi copiilor), Coatlicue (zeiţa aztecă a vieţii, morţii şi renaşterii), Kuan-Yin (zeiţa chinezească a milosteniei, compasiunii şi dragostei necondiţionate, protectoare a familiei, copiilor şi celor nenorocoşi), Maat (zeiţa egipteană a justiţiei), Dione (zeiţa egipteană a pământului), Moirae (cele trei zeiţe ale destinului), Brigit (zeiţa irlandeză a fertilităţii), Hine-Nui-Te-Po (zeiţa polineziană a nopţii) şi Tara (zeiţa 'salvatoare' a buddhistilor).

Incaşii şi aztecii utilizau cuţite din jad pentru a scoate inimile din oamenii încă vii jertfiţi în scopul renaşterii soarelui şi revenirii ploii.

Respectat în Asia ca o piatră nobilă, în Japonia jadul avea utilizări majore în medicină şi oricine spărgea aici un vas confecţionat din această gemă era pedepsit cu moartea. Datorită proprietăţilor sale solare, era considerat a fi străbătut de energia Yang. Alchimistul chinez Ko-hung credea că jadul şi aurul, amplasate în cele nouă deschizături ale trupului unui mort împiedica putrezirea acestuia.

O bucata de jad sculptată sub forma unui fluture are o semnificaţie specială în China. Într-o legendă de pe aceste meleaguri, se povesteşte despre un tânăr ce urmărea un fluture cu aripi multicolore, care s-a pomenit astfel în grădina unui mandarin bogat. În loc să fie pedepsit pentru această nelegiuire, a ajuns să se căsătorească cu frumoasă fiică a mandarinului. Fluturele este, din această cauză, în China, simbolul dragostei împlinite, fericite, bărbaţii obişnuind să le dea drept cadou logodnicelor lor un fluture de jad.

La nunţile chinezeşti, atât mirele, cât şi mireasa, beau adeseori dintr-o cupă de jad în forma unui cocoş, un obicei derivat dintr-o altă legendă, despre un magnific cocoş alb care şi-a văzut tânăra parteneră aruncându-se într-o fântână din pricina disperării că îşi putea pierde iubitul. Credinciosul cocoş şi-a găsit moartea în acelaşi fel, pentru a nu fi separat de găina sa îndrăgită.

în Europa, sub formă pisată, jadul era folosit pentru a întări plămânii, inima, corzile vocale şi a prelungi viaţa, îndeosebi când era amestecat cu aur ori argint. Un elixir compus din jad, orez şi rouă era strecurat printr-o sită fină pentru a crea "Divina băutură de jad," crezută a învigora muşchii, a le conferi supleţe, a fortifica oasele, coloana vertebrală, şi a purifica sângele.

Deoarece există credinţa că inspiră mintea către decizii rapide şi corecte, neguţătorii antici purtau pietre de jad în mână în timp ce făceau tranzacţii financiare, de afaceri.


Surse:
- Stanley Nott - Chinese Jade Throughout the Ages: A Review of its Characteristics, Decoration, Folklore, and Symbolism
- Astra Cielo - Signs, Omens and Superstitions
- Roger Keverne - Jade
- Louis Zara - Jade
Jadul în superstiţii, legende şi talismane Jadul în superstiţii, legende şi talismane Reviewed by Diana Popescu on septembrie 13, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.