Cheia în simboluri, superstiţii, talismane şi amulete
Cheia este un simbol al cunoaşterii. Ea conferă acces în "camere" încuiate, în locuri, planuri, dimensiuni şi aspecte ale vieţii inaccesibile celor ignoranţi, celor care nu o posedă. Totodată, este un atribut corespunzător unor personaje mitice, cum ar fi zeiţa greacă Hecate. Poate fi un simbol al misterelor ori enigmelor, sau al unei sarcini ce trebuie să fie îndeplinite şi a mijloacelor de a o duce la bun sfârşit. Cheia cunoaşterii este asociată în ciclicitatea anului cu luna iunie.
"Dragostea este cheia universală care deschide porţile fericirii." Oliver Wendell Holmes
Simbolul cheii poartă, de asemeni, semnificaţia libertăţii şi eliberării.
Din perspectiva romantismului amoros modern, o cheiţă purtată la gât, pe un lănţişor, poate transmite mesajul "cheia către inima mea."Este, aşadar, la fel ca şi inima, un simbol al dragostei.
Cheile au fost folosite ca însemne ale puterii şi autorităţii vreme de secole în numeroase culturi, religii şi ceremonii din intreagă lume.
Superstiţii despre chei
Când îndrăgostiţii fac un schimb de chei, se crede că în acest fel ei îşi deschid porţile inimilor unul către celălalt. Acest gest este un simbol al dragostei şi fericirii.Pe vremuri, la evrei, era un lucru obişnuit ca moaşele să pună o cheie în mâna femeilor pe cale să nască, astfel încât să "descuie"bebeluşul şi să asigure o naştere uşoară, lipsită de riscuri.
Deoarece erau confecţionate altădată din fier, cheile erau considerate a fi obiecte norocoase. Chiar şi în prezent, există superstiţia că una purtată în buzunar îţi crează oportunităţi. Totodată, pentru unii, cheile vechi sunt cu noroc atunci când sunt amplasate pe pereţii casei.
În Germania, oamenii purtau odată chei în miniatură, având rolul de a le aduce norocul de partea lor.
În unele regiuni din Europa estică, potrivit unei superstiţii, o cheie aşezată cu susul în jos pe peretele de lângă pat inspiră vise plăcute, frumoase, şi alungă coşmarurile.
Cheia din vise | Interpretare şi semnificaţie vise
Atunci când îţi zăngăneşti legătură de chei, alungi spiritele rele din preajma ta.
Pentru a te asigura că un bebeluş este în siguranţă atunci când doarme, strecoară-i o cheie sub plăpumioară sau sub pernă.
Scăparea pe jos a unei chei nu este de bun augur, anunţând câteodată o neînţelegere cu cineva apropiat. E şi mai rău dacă rupi o cheie, în special în broască, întrucât acest lucru atrage moartea către tine.
Găsirea unei chei înseamnă că vei descoperi un secret care te va lua prin surprindere ori că eşti pe cale să îţi dezvălui o comoară dacă reuşeşti să depăşeşti mari dificultăţi.
Pierderea cheilor este considerat un semn rău, implicând o nenorocire, chiar moartea. În acelaşi timp, cheia locuinţei pierdute când eşti departe de ea denotă că îţi doreşti să te întorci acasă. Într-o altă superstiţie, când pierzi cheia casei, poate însemna că dragostea ta faţă de soţul tău/soţia ta se diminuează.
Pe de altă parte, o cheie ruginită găsită este un semn bun, vestind o moştenire!
În Scoţia, un polonic şi cheia de la intrarea în casă puse în mâinile unui bărbat proaspăt căsătorit dau de înţeles că este stăpânul casei.
În Grecia, cheia este un simbol al cunoaşterii şi vieţii. Se crede că trei chei purtate împreună au capacitatea să deschidă porţile către dragoste, avere şi sănătate.
Când te simţi în pericol, poţi să te protejezi atingând o cheie!
Atât în superstiţiile ruseşti, cât şi în cele sudeze, punerea cheilor pe masă este cu ghinion, atrăgând pierderi financiare sau lacrimi.
Dacă dormi pentru prima dată într-o casă şi îţi pui cheia de la ea sub pernă, ai şansa să-ţi vezi în vis viitorul tovarăş de viaţă.
În Ionia, o localitate din Turcia de azi, există tradiţia ca oamenii să fie înmormântaţi împreună cu o cheie ce avea menirea de a le deschide poarta către lumea de dincolo.
Două chei - Simbol si semnificaţie
În Biblie, Matei 16:18-19, Iisus îi dăruieşte simbolic Sfântului Petru cheile cerurilor.
În aceste două versete se explică de ce Sfântul Petru este considerat cel dintâi papă în biserica catolică: "Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui. Îţi voi da cheile Împărăţiei cerurilor, şi orice vei lega pe pământ va fi legat în ceruri şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri.”
Conform unei legende foarte răspândite, Sfântul Petru păzeşte porţile raiului, posedând două chei. Cheia lui de aur semnifică puterea sa de a înlătura orice păcat şi a deschide poarta către rai şi viaţă eternă, iar cea de argint reprezintă capacitatea lui de a ţine în afara paradisului sufletele nemerituoase.
Nu întâmplător, atunci când este investit un nou papă, acesta primeşte două chei încrucişate, una de aur, şi cealaltă de argint, cea dintâi denotând puterea sa asupra cerurilor, şi cea de-a doua autoritatea lui spirituală.
Sfânta Marta, sora lui Lazăr şi a Mariei din Noul Testament, având drept simboluri specifice cheile şi o mătură, este în catolicism ocrotitoarea nevestelor casnice, a servitorilor, hotelierilor şi bucătarilor.
Emblema a două chei, amplasată uneori peste o inimă, este corelată cu Ianus, zeul cu două feţe al porţilor şi uşilor. El era înzestrat cu abilitatea de a privi în două direcţii diferite în acelaşi timp, a vedea atât trecutul cât şi viitorul, a facilita calea către succes şi noi oportunităţi. Divinitate a noilor începuturi, Ianus era reprezentat purtând două chei în mâna sa stângă şi un toiag în mâna dreaptă.
Semnificaţia simbolică a bijuteriilor
Ceremonia cheilor
Faimoasa ceremonie a cheilor, ce se desfăşoară în fiecare seară, la ora 21:52, de 700 de ani, la Turnul Londrei, constitue un ritual de închidere a porţilor acestuia, performat de gărzile numite "Yeoman Warders" sau "Beefeaters." Şeful lor poartă cu această ocazie un felinar cu o lumânare şi cheile reginei. Dacă în trecut, gărzile erau însărcinate să păzească membrii familie regale şi alte persoane importante care stăteau în Turnul Londrei, în prezent au îndatorirea de a păzi bijuteriile coroanei.Cheile schelet
Cheile schelet pot deschide mai multe încuietori. Ele au căpătat acest nume deoarece sunt prelucrate astfel încât să fie reduse la părţile esenţiale. Denumite şi chei antice ori chei de trecere universale, sunt folosite ca talismane şi amulete în multe zone ale lumii. Ele posedă, se zice, capacitatea de a ajuta posesorul lor să-şi îndeplinească cele mai fierbinţi şi importante visuri, fie că sunt asociate cu dragostea, fie cu cu banii, cariera sau succesul la examene.Cheile amulete şi cele purtate la gât
Cheile amulete ori cele purtate pe un lănţişor sau un colier la gât erau cadouri populare oferite cu prilejul celei de-a XVI-a, a XVIII-a şi a XXI-a aniversări a zilei de naştere. Ele simbolizau deschiderea porţilor către un viitor strălucit, spre o carieră de succes ori oportunităţi noi. Sunt purtate şi în zilele noastre de unii oameni care îşi doresc un job sau schimbarea locului de muncă, ori care se mută într-o casă nouă şi vor să aibă parte în ea de un cămin fericit.În Japonia, se întâlnesc amulete făcute din trei chei împreunate, despre care se spune că deschid porţile spre secrete, înţelepciune, viaţă şi dragoste.
În folclorul şi legendele occidentale, trei chei simbolizează frecvent trei camere/locuri pline de obiecte preţioase. În acelaşi timp, cele 3 chei pot reprezenta simbolic iniţierea şi cunoaşterea. Prima cheie, cea din argint, se referă la ceea ce poate fi relevat prin înţelegerea psihologică; a doua, din aur, simbolizează înţelepciunea filosofică; a treia, din diamant, conferă puterea de a acţiona.
Surse:
- Diagram Group: Superstitions
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Cora Linn Daniels,C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- J. E. Cirlot: A Dictionary of Symbols
Cheia în simboluri, superstiţii, talismane şi amulete
Reviewed by Diana Popescu
on
noiembrie 10, 2016
Rating:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu