Avantajele caloriferului electric cu ulei
A venit vremea sa scriu despre avantajele caloriferelor electrice umplute cu ulei, fiind printre cele mai populare soluţii de încălzire a caselor şi apartamentelor datorită eficienţei, fiabilităţii şi
siguranţei lor.
Ce este un calorifer electric cu ulei?
Un calorifer electric umplut cu ulei se aseamănă caloriferelor vechi, de perete, folosite pentru încălzirea centralizată, cu excepţia faptului că sunt de mai mici dimensiuni. Ele suntformate dintr-o serie de elemenţi separaţi de spaţii libere, ataşaţi unul de celălalt la bază şi în partea superioară.Desigur, cu cât numărul de elemenţi este mai mare, cu atâtsuprafaţă radiantă a caloriferului este mai mare.
Spre deosebire de un calorifer tradiţional, cel cu ulei este mobil. El poate fi conectat cât se poate de simplu la o priză, utilizându-se eventual şi un prelungitor şi poate fi mutat cu uşurinţă dintr-o cameră în alta pe rolele amplasate în partea inferioară, tras de un mâner.
În interiorul caloriferului se află un ulei special, diatermic. Dacă unii dintre voi seîntreabă dacă nu cumva este necesar, din când în când, să se înlocuiască acest ulei, răpunsul este un categoric "nu." Uleiul nu este folosit ca și combustibil, ci este un înmagazinator de căldură şi, de aceea, nu are cum să se epuizeze. El va continua să circule prin calorifer atâta vrme cât îl vei folosi.
Iată o scurtă prezentare a principiului de funcţionare:
Curentul electric este direcţionat într-un rezistor dinăuntrul caloriferului, care transformă energia electrică în căldură.
Căldura este absorbită de uleiul diatermic din interior.
Pe măsură ce uleiul se încălzeşte, începe să circule prin elemenţi.
Elemenţii încep să se încălzească, transferând căldură în cameră. Căldură circulă prin încăpere printr-o convecţie naturală a aerului.
Să vedem mai îndeaproape din ce constau elementele componente cheie.
Uleiul diatermic ca un acumulator de căldură
Uleiul diatermic are două proprietăţi care îi permit să înmagazineze cu eficienţă căldura: o înaltă capacitate calorică şi o temperatura înaltă de fierbere. Laolaltă, aceşti doi factori permit uleiului să acumuleze o mulţime de căldură fără a ajunge săfiarbă. Când un lichid fierbe, se transformă în vapori şi necesită un sistem capabil săfacă faţă unei mari presiuni determinate de creşterea volumului. Din cauza calităţilorsale diatermice, acest ulei nu atinge însă temperatura de fierbere, aşa că un calorifer care îl utilizează nu are nevoie de nici un fel de complicaţie inginerească.
Totodată, datorită capacităţii calorice înalte a uleiului, caloriferul continuă să emane căldură chiar şi după ce a fost decuplat de la curentul electric. Asta înseamnă că un astfel de calorifer nu trebuie să funcţioneze în continuu, permiţând economisirea energie electrice şi a banilor.
Elemenţii şi suprafaţa de încălzire a caloriferului
Caloriferul electric pe ulei, este compus dintr-un şir de elemenţi de metal. Uleiul diatermic fierbinte circulă prin canalele din interiorul elemenţilor, încălzind metalul. Căldura de la suprafața metalului radiază apoi,în aerul înconjurător.
Cu cât este mai mare suprafaţa caloriferului, cu atât mai mare este suprafaţă sa de contact cu aerul şi cu atât mai repede se încălzeşte aerul. Caloriferele electrice umplute cu ulei sunt adeseori criticate pentru că se încălzesc lent, aşa că fabricanţii au încercat să le îmbunătăţească prin utilizarea unui mai mare număr de elemenţi sau prinmărirea suprafeţei acestora.
Nu trebuie, însă, să se pună un semn de egalitate între mărimea caloriferului şi căldura disipată de acesta.
Căldura creată este determinată întru totul de puterea electrică, măsurată în watti. Suprafaţa caloriferului
influenţează numai cât de repede se răspândeşte căldura într-o cameră.
Convecţia naturală şi circulaţia aerului
Una din caracteristicile favorite ale caloriferului electric umplut cu ulei este cea căfuncţionează foarte silenţios. Acest lucru se petrece întrucât cele mai multe modele nu au încorporate ventilatoare pentru distribuirea aerului cald. Fără un ventilator, odată ce aerul din preajma caloriferului s-a încălzit, legile fizicii au grijă de circulaţia aerului cald prin întreaga încăpere, prin procesul de convecţie. Convectia este un proces natural care, în termeni simpli, poate fi descris drept "căldura care se ridică."
Din punct de vedere ştiinţific, atunci când temperatura unui lichid sau gaz creşte, acesta devine mai puţin dens şi tinde să se înalţe. Asta înseamnă că atunci când caloriferul încălzeşte aerul din jurul său, de la picioarele tale, acest aer cald seridică către tavan şi împinge aerul rece de sus către podea. Aerul rece nou sosit este şi el încălzit de calorifer, creându-se astfel un curent continuu (de convecţie) prin toată încăperea.
Pe măsură ce trece timpul, curentul de convecţie produce o temperatură constantă înîntreaga cameră. Acest timp este mai mic sau mai mare în funcţie de mărimea camerei şi de puterea caloriferului.
Concluzii despre avantajele caloriferului umplut cu ulei
După ce am trecut în revistă modul de funcţionare şi componentele acestui calorifer, a venit vremea să tragem o linie şi să-i sublinem avantajele principale.- Este silenţios, dacă este unul clasic, fără ventilator. Spre deosebire de un convector dotat cu ventilator, nu ne stresează fonic şi ne lasă să dormim liniştiţi noaptea.
- Nu usucă aerul. Spre deosebire de convectoare, care determina uscarea aerului ca urmare a convecţiei forţate, convecţia natură a cloriferului cu ulei facilitează o atmosferăsănătoasă, reconfortantă.
- Eficienţă energetică. Ca şi calorifer electric are o eficienţă de aproape 100%, ceea ce înseamnă că aproape toată energia electrică este convertită direct în căldură. În plus, spre deosebire de convectoare, consumă mai puţin curent electric întrucât nu are încomponenţă şi un ventilator.
- Răcire lentă. Continuă să difuzeze căldură şi după ce a fost decuplat de la curent.
- Reglabil prin termostat. Odată ce aerul dintr-o cameră ajunge la o temperaturăconfortabilă, se închide şi deschide automat, fără să funcţioneze în continuu, și previne supraîncălzirea camerelor.
- Uleiul nu trebuie să fie completat.
- Compact, portabil, uşor de mutat.
- Una din cele mai sigure soluţii de încălzire. Suprafaţa metalică a caloriferului seîncălzeşte, dar nu atât de mult încât să facă posibilă o arsură accidentală. Pe de altăparte, elementul de încălzire nu este în afară, ci înăuntrul caloriferului, aşa că nu există posibilitatea să între în contact cu ceva inflamabil.
- Complet etanş, nu este nevoie să-ţi faci griji că ar putea pătrunde înăuntru praf sau mizerie, ce ar putea duce eventuală blocare.
Avantajele caloriferului electric cu ulei
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 03, 2017
Rating:
Niciun comentariu: