Levănţica în superstiţii şi medicina populară

Asociată cu planeta Mercur şi cu Aerul, levănţica a fost utilizată de mii de ani în medicina populară şi în magie graţie efectelor sale calmante şi sedative. Simbolizează puritatea, seninătatea, liniştea, graţia, prudenţa, rafinamentul, nobleţea şi devotamentul, şi era folosită atât în ritualuri de purificare, castitate, fericire, protecţie, somn, cât şi în descântece de dragoste, afrodisiace, vrăji de atragere a banilor, în tot felul de ceaiuri, infuzii magice, chiar pentru a zări stafiile şi a te feri de deochi. Desigur, cel puţin în România, este cunoscută drept o floare care alungă moliile din şifoniere, dintre hainele şi aşternuturile puse la păstrare.

În lumea antică, levănţica (Lavandula) era utilizată pe scară largă în băi, de aici provenindu-i şi numele, de la verbul latin "lavare," adică "a te spăla." Unii pretind că, de fapt, numele acestei flori provine din latinescul " livere," cu semnificaţia "albăstrui."

În perioada Renaşterii, împreună cu rozmarinul, era purtată pentru a păstra castitea unei femei.
Levănţica în superstiţii şi medicina populară

Se spune că pentru a avea parte de seninătate fizică, mentală, sufletească, a beneficia de protecţia spiritelor bune de pe cealaltă lume, trebuia să porţi asupra ta (eventual la gât) un săculeţ cu florile ei. De asemeni, cu florile proaspete ale acestei plante se înmiresmau straiele fetelor, astfel încât să acestea să fie cât mai atractive.

Într-o superstiţie recentă, o foaie de hârtie frecată cu levănţică are potenţialul de a te inspira să scrii o scrisoare de dragoste foarte convingătoare, expresivă.

Ceaiul din florile proaspete sau uscate de levănţică sunt recomandate pentru relaxare, pace interioară, longevitate, protecţie şi noroc în dragoste. Cu toate astea, astfel de flori nu erau de bun augur înaintea unei nopţi de pasiune erotică fierbinte.

Astfel de flori erau purtate de o nevastă care era abuzată de soţul ei, pentru a-i scade impulsivitatea, dar şi de prostituate, ca să-şi atragă clienţii!

Floarea de petunie: Superstiţii, legende, simbol şi semnificaţie

Pentru un somn liniştit, se recomandă să să se picure puţin ulei esenţial din levănţică pe cearşafuri sau perne.

Băile cu flori de levănţică erau şi sunt încă recomandate pentru relaxarea, purificarea corpului.

Ca să aline durerile de cap, levănţica era amestecă în Anglia cu alte ierburi, şi purtată în jurul gâtului într-o pungă roşie de mătase de către către nobili, şi într-una de muselină de oamenii de rând. Era recomandată în Occident pentru paralizie, fortificare a sănătăţii, isterii, palpitaţii, dureri ale încheieturilor şi colică.

În medicina populară şi cea modernă, levănţica sau lavanda vindecă arsurile şi iritaţiile pielii, inflamaţiile produse de înţepăturile unor insecte, are o influenţă benefică pentru greţuri, balonare, insomnii, ameliorează stresul, durerile de cap, de urechi, acţionează ca un antiinfectant pentru răni şi zgârieturi.

Surse: 
- Scott Cunningham: Encyclopedia of Magic Herbs 
- Richard Folkard: Plant Lore, Legends, and Lyrics Embracing the Myths, Traditions, Superstitions, and Folk-Lore of the Plant Kingdom 
- Ellen Spector Platt: Lavender: How to Grow and Use the Fragrant Herb 
- Claire Kowalchik, William H. H: Rodale's Illustrated Encyclopedia of Herbs 
- Chambers's Encyclopædia: A Dictionary of Universal Knowledge for the People 

Passiflora - Floarea patimilor lui Hristos
Levănţica în superstiţii şi medicina populară Levănţica în superstiţii şi medicina populară Reviewed by Diana Popescu on iunie 17, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.