Ce este bine și ce e rău să faci de Ajunul Crăciunului


Desigur, în folclorul, tradițiile și obiceiurile românilor, Ajunul Crăciunului era încărcat de o sumedenie de credințe, despre ce era bine sau rău să faci în această zi. Am adunat aici numai pe acelea ce mai pot fi semnificative în prezent...

Ca să fie grași în următorul an, să nu fie slăbănogi, copiilor li se da cu această ocazie să mănânce bostani.

Dacă te iei la bătaie pe 24 decembrie, poți să faci o mulțime de buboaie peste an. Copiii care colindă după Ajunul Crăciunului riscă și ei să fie acoperiți de bube!

Ce este bine și ce e rău să faci de Ajunul Crăciunului

Nu se cerne făina ca să nu ai purici în casă! Oricum, în Ajunul Crăciunului nu este bine să se dea nimic din casă, ca să nu se destrame gospodăria, familia, ca să nu-ți alungi norocul din casă!

Nu-i bine să adormi noaptea în grajd, printre vite, căci ele își împărtășesc cum l-au încălzit pe Pruncul Iisus când s-a născut în preajma lor și, în plus, dezvăluie unde sunt ascunse comorile ascunse în pământ, care ard în această noapte. Chiar dacă crezi că a a dat norocul peste tine, de fapt eșți înconjurat de o mulțime de primejdii mari, mortale!


Tot în această zi, nu se pune rachiu pe masă, căci această băutură vine de la drac, care abia așteaptă să-i răsucească mințile oricui se atinge de ea cu această ocazie!

Ca să ai spor la muncă, pe 24 decembrie se recomandă să pui mâna pe furcă, coasă, topor, secure.

În ziua această se matură toată casă, ca să te asiguri că nu o să ai viermi în decursul anului.

24 decembrie – Sărbători , tradiții și obiceiuri religioase

În Dolj, se zicea că cine nu mânca în această zi, se bucura de un noroc nemaipomenit!

În Bucovina, se credea că o fată care poștea în această zi, avea șansa să-și vadă ursitul în vise.

Dacă te lai, te speli pe cap în Ajunul Craciunlui, păduchii îți vor ocoli părul tot anul...

Cine plânge pe 24 decembrie, este sortit să plângă tot anul!

Toto în această zi, se obișnuia ca popa să citească molifta porcilor, ca să le îndepărteze bolile. Totodată, era bine să-l îmbii sa ti se aseze pe o laviță din casă ca să te asiguri ca găinile iti vor pica cloșcă!

Din Ajunul Craciunlui și până la Bobotează nu era de bun augur să se mănânce ceva pe afară ca nu cumva să se alunge belșugul din noul an.


Surse:
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român
- Antoaneta Olteanu: Calendarul poporului român

Ce se mănâncă în Ajunul Crăciunului?


Ce este bine și ce e rău să faci de Ajunul Crăciunului Ce este bine și ce e rău să faci de Ajunul Crăciunului Reviewed by Diana Popescu on decembrie 22, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.