Cui îi e frică de Zilele Bubatului?
Ai auzit de Zilele Bubatului?
Știai că, în perioada 4-7 decembrie, sunt patru sărbători de care ar trebui să țină seama orice suflet de româncă, din orișice colț al lumii?
Fiind una dintre cele mai urâcioase boli pe care Dumnezeu sau Universul însuși le-a putut zămisli și împrăștia printre oameni, vărsatul de vânt a avut de-a lungul vremii la români, o corespondență sacră, desăvârșită printr-un soi de ritual- răsplată, în Zilele Bubatului. Ce înseamna ritual-ofrandă/ răsplată? Puțin respect și credință nu strică nimănui!
Sfânta Varvara, Sfânta Sava, Sfântul Nicolae și Sfânta Filofteia, sunt cei patru sfinti pe care ar trebui să-i sărbătorești zilele acestea, fără să mai stai pe gânduri fiind din punct de vedere
spiritual, protectori ai copiilor, fetelor și femeilor.
spiritual, protectori ai copiilor, fetelor și femeilor.
De ce îți spun toate astea? Fiindcă e rost de Bubat!
Am văzut prin târgurile de Sfântul Andrei și de 1 decembrie, părinți tineri cu copii, ba în spinari, ba de mânuțe, care se înghesuiau la tarabele pline de bunătăți și dulciuri ale gospodarilor veniți de prin Ardeal. Apoi, la fel, la concertele în aer liber. De adolescenți nu mai zic! Lucrurile nu sunt nici roz și nici dulci! Mai ales dacă te-ai băgat în oala cu bube, fără să te gândești!
Doamne ferește, să dea peste tine sau copilul tău mic pojarul, rubeola, oreionul, negii, bubele dulci sau alte alea!
Doamne ferește, să dea peste tine sau copilul tău mic pojarul, rubeola, oreionul, negii, bubele dulci sau alte alea!
- Despre Sfânta Varvara trebuie să știi că este sora sfântului Nicolae. Despre dânsa se crede că i-a fost dată de către Dumnezeu puterea de a vedea cu ochii minții Nevăzutul, Neștiutul și Neajunsul și, de aceea, păzește lumea de Necuratul.
- Împreună cu Sfânta Sava se spune că umblă din casă în casă și împrăștie boală, îmbolnăvind copiii, in special, doar acolo unde nu au fost ținute zilele corespondente.
Despre Sfântul Nicolae:
Sfântul Nicolae în superstiții și tradiții românești
Chiar dacă esti imunizat sau nu, aceste sărbatori tradiționale românești te întăresc trupește, dar mai ales spiritual, dacă ții cont de ele!
Ce să faci și să nu faci în Zilele Bubatului?
Ce să faci și să nu faci în Zilele Bubatului?
- Pune în apå crenguțe de mår, cireș sau vișin și laså-le pânå la Anul Nou. Dacå ele vor înflori, e semn că anul va fi bogat; dacå nu vor înflori, este semn cå anul va fi secetos ori fără oportunități.
- Nu te îmbraca cu haine negre și nici mâncarea să nu o pregătești în vase închise la culoare, pentru a avea spor.
- Nu mânca fasole, porumb și nici fructe, precum mere sau pere.
- De Sfânta Sava, pe 5 decembrie, nu mânca pește!
- Dă cuiva de pomană nuci și turte simple sau măcar câteva painite. Dacă te lasă inima și punga adaugă câteva lucrușoare din lână sau mătase, o sticlă cu vin sau un păhărel cu țuică.
- Copiii nu trebuie så månânce porumb fiert sau copt, mâncare de fasole sau semințe de dovleac, pentru că se spune că bubele vor fi aidoma boabelor, respectiv semințelor mâncate.
- Pentru căsnicii armonioase, ține-o pe Sfanta Filofteia la rang de cinste.
- Între 4 si 7 decembrie, abține-te de la mâncarea de fasole, chiar dacă suntem în post.
Cui îi e frică de Zilele Bubatului?
Reviewed by Diana Popescu
on
decembrie 03, 2017
Rating:
Niciun comentariu: