Lucian Blaga despre aforisme
Dincolo de definiția sa cumva seacă din DEX ("Cugetare enunțată într-o formă concisă, memorabilă; maximă, sentință, adagiu."), aforismul capătă o savoare aparte și sensuri existențiale esențiale în viziunea lui Lucian Blaga. Acesta a avut curajul de a debuta cu un volum de aforisme (Cultură și cunoștiință", din anul 1921), cu un an înainte de teza sa de doctorat. Au urmat alte cărți pe aceeași temă, întrucât Blaga s-a aplecat cu pasiune atât asupra gândirii aforistice, în general, și a fost inspirat de aceasta mai cu seamă dinspre Lao Tzu, Pascal, Novalis și Nietzsche, ultimii trei văzuți de el ca "cei mai apreciați maeștri ai aforismului european."
"Un aforism trăiește prin belșugul de clar-obscur de gândire pe cari le implică fără a le exprima... Intocmai ca o poezie, cu farmecul alungat printre rânduri, un aforism rezistă și se recomandă mai mult prin ceea ce ascunde decât prin ceea ce spune de-a dreptul."
"Din fiecare aforism, chiar izolat privit, reconstituiești omul și lumea."
"Ce este aforismul? O floare în stare de grație. Aleasă să conceapă Logosul și să-l nască."
"Aforismul. - Când formulezi un aforism, trebuie să-l aduci în situația de a refuza orice adaos, din aforism trebuie să fie ceva canonic, încheiat, ca Biblia."
"Natura și citatul. - Această fetiță ar trebui să-și poarte frumoșii ochi între ghilimele, căci îi are de la bunica ei. Natura ignoră citatul."
"Aforismul ia în răspăr un sistem sau ține loc de sistem."
"Aforismele cele mai valabile sunt cele care care au un accent de descântec. Ele sunt gânduri cari vrăjesc."
Lucian Blaga despre poezie | Citate și aforisme Lucian Blaga
"Prin însăși natură sa, aforismul ezită între formule și aluzie."
"În aforistică și nicăieri în altă parte e justificată atitudinea lui Pico de Mirandola: numai în acest domeniu este cazul să se vorbească despre tot ce se poate ști și despre alte lucruri în plus."
"Orice aforism al său (Lao Tze), oricât de potențial ca articulație și înfățișare, cuprinde de fapt o trăire a sensului cosmic. Aforismul nu e de aceea capricios, arbitrar, făcut să uimească cu orice preț."
"Aforismul este un salt intelectual cu curba numai parțial vizibilă. Restul trebuie ghicit."
Surse / Bibliografie:
- Lucian Blaga: Piere pentru templul meu
- Lucian Blaga: Daimonion (1926)
- Lucian Blaga: Discobolul, aforisme și însemnări (1945)
- Lucian Blaga: Elanul insulei (1977, carte editată postum)
- Lucian Blaga: Din duhul eresului
Lucian Blaga despre aforisme
Reviewed by Diana Popescu
on
ianuarie 31, 2018
Rating:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu