Sfaturi de la mămici: apariția și ingrijirea dentiției la copii
Am fost baby-sitter câteva zile, de nevoie, și drept să-ți spun, de abia îmi revin.
Cocoloșul pe care l-am asistat e o drăgălășenie de fetiță de vreo 4 luni, care râde, gângurește, mănâncă, doarme și face tot ce trebuie, ca orice bebeluș de vârsta ei. Deși, maică-sa îmi spusese inițial că e un copilaș extrem de bun și cuminte au fost câteva nopți în care aproape mi-am pierdut cumpătul, m-am panicat și am stat cu ochii în laptop căutând cauza plânsului și agitației celei mici, crezând că am făcut ceva rău și am stricat copilul. Apoi m-am prins! Îi erup dinții, ce să fac?
Din instinct, am căutat pe internet bloguri de mămici, forumuri pentru mămici și siteuri de parenting.
Mi-au plăcut îndeosebi scriitura și sfaturile găsite în De la mămici, care de curând și-a lansat și un magazin online, pe care ți-l recomand și ție.
În cercetarea mea am aflat că nu există reguli stricte sau sfaturi exacte, în ceea ce privește erupția dentară la copii și nu trebuie să te pierzi cu firea.
Cum să ajuți un bebeluş atunci când suferă din cauza erupţiei dinţilor?
Dacă ești o mămică tânăra sau un baby sitter ce are în grijă un bebeluș în perioada erupției dentare, cu siguranță ai observat că acesta și-a schimbat modul de manifestare.
Când dințișorii de lapte străpung gingia, bebelușul tău poate saliva în exces, poate devine iritat și nu mai doarme cum obișnuia. Uneori poate face febra și alteori, scaunele sale își schimbă consistența.
Ce este de făcut? Am aflat și eu de la mămici!
Masajul gingival, în mod direct, îl poate ajuta pe bebeluș să-și amelioreze disconfortul și starea.
Însă trebuie să te speli cu mare atenție pe mâini înainte de a începe acest lucru.
Poți apela la maimuțica pentru dințișori, o jucărie gingivală extrem de valoroasă și utilă pentru bebeluși, pe care am descoperit-o și eu. Fabricată din silicon alimentar aprobat de FDA, aceasta este o jucărie prietenoasă moale, flexibilă și extrem de sigură pentru cel mic.
Gelul pentru gingii este o alternativă pe care ar fi bine s-o folosești doar în cazuri extreme, de exemplu, când copilașul simte un disconfort mult prea mare și plânge excesiv.
Șterge gingiile bebelușului dimineața și noaptea cu un prosop curat și moale.
Dacă bebelușul utilizează o suzetă, nu o pune în gura ta indiferent cât de amuzant ți se pare acest lucru, ca să nu-i transmiți niscaiva bacterii urâțele, mititelului.
De îndată ce apar primii dințisori, periază-i cel puțin de două ori pe zi, cu o periuță mică de dinți moale, dar fără pastă de dinți, doar cu apă simplă.
O dată pe lună, verifică linia gingiei și uită-te după pete albe sau maronii. Dacă ai zărit vreuna dă o fugă imediat la un dentist pediatru.
Dacă ai ajuns cu bine la prima aniversare a bebelușului tău, respectiv 1 an de viață, ceea ce îți dorim și noi, te felicităm și te sfătuim să ai grijă în continuare de dentiția celui mic, care, chiar dacă este de lapte, este aproape la fel de importantă ca aceea a unui adult.
Și nu uita! Chiar daca citești sau auzi sfaturi de la mămici, lasă-ți intuiția proprie să lucreze față de propriul copil, care este unic!
Sfaturi de la mămici: apariția și ingrijirea dentiției la copii
Reviewed by Diana Popescu
on
ianuarie 12, 2018
Rating:
Niciun comentariu: