Superstiții și legende despre zăpadă, ninsoare
De-a lungul timpului, zăpada a atras o serie din cele mai ciudate, bizare superstiții, credințe, legende ale lumii. De exemplu, se spune că a provocat moartea lui Francis Bacon. Se pare că acest om de știință făcea, în anul 1626, niște experimente despre posibilitatea ca găinile să fie conservate de zăpadă și gheață și, la scurtă vreme, a căzut pradă pneumoniei și a murit.
Într-o altă legendă, despre una din cele mai decadente năzdrăvănii din istoria culinară, împăratul român Nero ar fi trimis pe Alpi niște alergători de cursă lungă pentru a-i aduce de acolo zăpadă proaspătă necesară incropirii unui meniu extravagant. Aceste legende nu au putut fi dovedite că ar fi avut vreo legătură cu realitatea, însă par să fie departe de ciudățenia extremă despre nea ce a marcat cu adevărat istoria omenirii...
Ninsoarea provoacă apariția unei femei demonice care îi înnebunește pe bărbați
În folclorul japonez, există o femeie-demon înspăimântătoare ivită din zăpezi, pe nume Yuki-Onna. Ea este frumoasă, foarte palidă și de dimensiuni imense ("înaltă precum copacii") și are obiceiul de a atrage oamenii în vifore, unde-i lasă să moară, pentru a se înfrupta apoi din sângele lor.Se povestește că este fie fantoma unei femei decedate împreună cu copilul său, fie o forță malefică prezentă în preajma oamenilor destul de necugetați pentru a se aventura printr-o furtună cu zăpadă. Legenda japoneză se focalizează pe frumusețea sa deosebită, care-i ispitește pe bărbați să facă dragoste cu ea sau pe a ochilor săi, care-i pot scoate din minți pe cei care o privesc.
Zăpada poate da naștere vieții!
Zăpezile, ninsorile sfânte sunt o parte consacrată a tradițiilor creștine timpurii. Una dintre ele se referă la o minune în care Fecioara Maria s-a arătat în vis simultan la doi oameni. Legenda datează din anul 352, când atât Papa, cât și un roman bogat ar fi visat-o pe Maica Domnului îndrumându-i să construiască o biserica dedicată ei în locul unde vor găsi zăpadă pe dealul Esquillin (Mons Esquilinus), în limba italiană Esquilino, una din cele șapte coline vestite din Roma. Cei doi oameni au colindat dealul și, la un moment dat, ar fi ajuns în față unei ninsori care avea forma unei bazilici. Nu ar fi stat mult pe gânduri și ar fi clădit acolo Basilica di Santa Maria Maggiore, unul din cele mai importante edificii religioase din Roma!Dacă bei zăpadă te poți alege cu gușă!
Această superstiție ce a durat, se pare, secole, a fost destrămată abia prin anii 1830. Gușa reprezintă o umflătură glandei tiroide din gât, produsă de obicei de probleme ale tiroidei sau o deficiență de iod dar, multă vreme, încă din timpul Greciei antice, a existat credința că apărea din cauza a ceva dăunător din mâncare ori băutură, sau din pricina ingurgitării de zăpadă topită. Începand cu Galen, mai toți vindecătorii au subliniat că acest risc este legat de zăpadă topită și au recomandat alge, plante de mare pentru lecuirea gușei!Zăpada nu-i afectează pe nebuni!
Medicul francez Phillippe Pinel este vestit pentru introducerea "tratamentului uman" pentru oamenii bolnavi mental. Înainte să facă asta, adică până prin secolul al XVIII-lea, aceștia erau întemnițați, înlănțuiti și tratați aproape ca niște animale. Pinel a consemnat caracteristici particulare pentru diferite feluri de nebunie în al său "Tratat despre alienație mentală" din 1806, menționând și că "lunaticii par să fie mai puțin afectați de zăpadă și temperaturi scăzute".Zăpada în citate, aforisme, maxime
Scria despre un pacient: "Imediat ce ușa a fost deschisă dimineață, a fugit în curtea spitalului, unde a luat o mână de zăpadă și și-a pus-o în piept până s-a topit. Acest lucru a părut să-i furnizeze un deliciu, o satisfacție de nedescris." Pliniu cel Bătrân era de părere că acest fenomen avea de a face cu "căldura naturală" a organismului pacientului.
Limba unei vulpi poate vindeca orbirea produsă de zăpadă
Într-o carte germană despre sănătatea ochilor din 1583 au apărut câteva idei ieșite din comun despre cauzele problemelor vizuale. Potrivit autorului, acestea constau din citirea unor texte cu scrierea foarte măruntă, a unei excesive luări de sânge în scopuri medicale, dar și "rătăcirii mult timp prin zăpadă".De fapt, "orbirea zăpezii", reprezintă o arsură a corneei determinată de expunerea prea mare la zăpadă cu o reflecție înaltă a luminii. În zilele noastre, tratamentul acestei afecțiuni implică folosirea unor picături de ochi, însă scriitorul german avea o altă soluție. El recomanda ca bărbații să poarte în jurul gâtului limba unui vulpoi (femeile pe cea a unei vulpițe) ca un fel de amuleta ce sprijinea vindecarea.
Zăpada poate lecui negii, tot felul de boli, sângerarea nasului și poate alina durerile de dinți
O altă carte din Occident, cuprinzând remedii din medicina populară din anii 1920-1950 părea să încurajeze oamenii să moară de frig! O alergare cu picioarele goale prin prima zăpadă din an era recomandată aproape pentru orice, de la prevenirea degerăturilor copiilor și adulților, până la diminuarea durerilor de gât. Zăpada mâncată era o cură pentru mai multe afecțiuni, inclusiv pentru eliminarea negilor și alinarea durerilor de dinți. Pentru a pune capăt sângerării nasului era indicat să-ți pui zăpadă pe acesta!Bolile ochilor pot fi tratate cu succes cu zăpadă picată din cer în martie.
Ca să nu mai ai dureri de cap, spală-te pe el cu zăpadă topită în Vinerea Mare.
Oricine trece pe lângă fereastra unui om bolnav și nu lasă urme în zăpadă vestește că acesta este sortit pieirii.
Prevestiri meteorologice despre zăpadă
Numărul de zile în care prima zăpadă din an rămâne pe pământ vestește câte alte ninsori vor fi până în primăvară.Fulgii mici de nea anticipează ninsori îmbelșugate, de durată, pe când cei mari prezic ninsori scurte.
Ziua din luna în care pică prima zăpadă îți spune câte ninsori vor avea loc în acea iarnă.
Un fulger din februarie prezice zăpadă în mai! La români, fulgerele din vremea iernii sunt semne de zăpadă, vânt rece ori viscol.
O iarnă plină de zăpadă anunță un an plin de roade ale câmpului.
În tradiția româneasca, în seara de Sfântul Ion se învinge iarna, se duce zăpada, se botează gerul, adică începe să se facă mai cald.
Alte superstiții despre zăpadă
Zăpada roșie este un semn rău în Coreea.Zăpada căzută pe 1 martie anunță ninsori în următoarele 30 de zile.
Ca să nu-ți cadă părul, spală-l cu zăpadă topită din luna martie. Aceeași nea este recomandată pentru îndepărtarea pistruilor.
Neaua din martie este sfântă, binecuvântată!
Săpunul cel bun se face cu apă topită din neaua din martie.
Dacă mănânci din prima zăpadă a anului te vei otrăvi!
Ia o lopată din cea dintâi nea a anului și aruncăți-o peste cap ca să fii scutit de răceli.
Mâncărimea unui picior degerat este semn de ninsoare.
O pală de vânt ce aruncă omătul de pe crengile unui brad peste cineva, este un semn de mare binecuvântare.
Iepurii nu sunt buni de mâncat după prima ninsoare.
În Vaslui, se spunea că dacă un câine se culca sau se dădea de-a tăvălugul peste zăpadă, urma să vină vreme caldă. În alte regiuni românești, exista obiceiul de a aduna zăpadă în grămezi împrejurul pomilor, astfel încât aceștia să aibă umezeală și să înflorească mai târziu, feriți de brumă.
Dacă faci un om de zăpadă, norocul tău se duce pe măsură ce acesta se topește!
Surse:
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences
- Diagram Group: Superstitions
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român
- Antoaneta Olteanu: Calendarele poporului român
Ritualuri de chemare a zăpezii | Superstiții americane despre zăpadă
Superstiții și legende despre zăpadă, ninsoare
Reviewed by Diana Popescu
on
februarie 28, 2018
Rating:
Niciun comentariu: