Superstiții despre pălărie
În multe superstiții ale lumii se spune că nu este bine să se pună o pălărie nici pe masă, nici pe pat, probabil din cauza credinței că în păr și-ar avea sălaș niște spirite rele. Când oamenii intrau în case și își scoteau de pe cap pălăriile, electricitatea statică din părul lor se descărca, producea mici pocnituri, un fenomen atribuit duhurilor malefice pitite printre buclele, firele lor de păr.
O altă explicație a ghinionului asociat cu punerea unei pălării pe pat, mai ales de către un oaspete, poate avea la bază temerea că eventualii păduchi rămași în aceasta ar avea capacitatea să se răspândească în toate așternuturile!
În fine, o a treia origine posibilă a acestie credințe este că pe vremuri, când vizitau acasă un om foarte bolnav, medicii se grăbeau să ajungă la căpătâiul patului său, fără să-și mai acorde timp să-și scoată pălăria la intrarea în locuință, așezând-o, mai degrabă, pe patul celui suferind!
În Bucovina, se credea că atunci când îți puneai pălăria ori cușma pe masă le determinai pe cârtițe să-și facă mușuroaie asemeni acestora în livadă. Tot în această zonă, se spunea că din ouăle puse în cuibarul cloștei dintr-o pălărie sau dintr-o cușmă, ieșeau cocoși, iar din cele puse într-o basma, ieșeau puice, găini.
Superstiţii despre ceasuri rele
În unele familii evreiești, așezarea unei pălării pe pat era considerată un semn rău, ce vestea moartea cuiva din casă. În alte superstițîi, indica o ceartă în familie.
O pălărie purtată invers, cu față către ceafă, aducea, se zice, un mare ghinion. Pentru a-l îndepărta, se impunea cumpărarea alteia, noi. Cine purta o pălărie prea strâmtă, risca să-i cadă curând părul! Printre bucovineni, era superstiția că o fată ce-și așeza pe cap o pălărie bărbătească urma să aibă un păr "slab", subțire.
În Broșteni, Suceava, exista credința că atunci când mancai cu pălăria ori cu cușma pe cap, dracul râdea, iar Dumnezeu plângea! În Luncușoara, România, nu li se recomanda bărbaților să iasă fără pălărie în serile de marți și sâmbătă!
În Banat, în noaptea Ajunului Sfântului Gheorghe, sau în preseara Sangorgiului vacilor, un om care ieșea afară fără pălărie risca să fie transformat de strige / strigoaice în calul lor, să-l călărească până îl istoveau.
Superstiții despre pantofi
O mireasă care-și uita pălăria și nu o purta la cununie era sortită, pare-se, să aibă un soț rău, nedemn de încredere.
În același timp, femeile care îndrăzneau să poarte o pălărie în interiorul unei biserici erau condamnate să fi copleșite de ghinioane.
Într-un vechi ritual, o femeie care-i dădea jos de pe cap pălăria unui bărbat, îi dădea de înțeles acestuia că voia să fie sărutată de el! În altul, dispărut de mult, un bărbat trebuia să-și scoată pălăria ori de câte ori întâlnea pe stradă o "demoazelă." De asemeni, conform etichetei, bărbații trebuiau să-și dea jos pălăria ori de câte ori erau de față la o înmormântare, erau în preajma unui cortegiu funerar.
Surse:
- Max Cryer: Superstitions: and why we have them
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- Diagram Group: Superstitions
- Harry Oliver: Black Cats & Four-Leaf Clovers: The Origins of Old Wives' Tales and Superstitions în Our Everyday Lives
- Antoaneta Olteanu: Școala de solomonie - Divinație și vrăjitorie în context comparat
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
Superstiții despre pălărie
Reviewed by Diana Popescu
on
martie 23, 2018
Rating:
This is my first time pay a quick visit at here and i am actually
RăspundețiȘtergerehappy to read all at alone place.