Graurii în legende și superstiții
Vestitori ai primăverii, urâți din pricina pagubelor pe care le fac în pomii fructiferi și în vii, dar apreciați de unii din cauză că extermineaza gândacii dăunători culturilor, micuții grauri au un loc aparte în superstiile, credințele lumii. Pentru vechii celți erau păsări sacre. Druizii îi onorau și, nu întâmplător, în limba galeză numele lor este "drudwen" sau "drudwy".
În Mabigongion, o culegere din cele mai timpurii povești din literatura britanică, compilate în Țara Galilor în secolele XII-XIII, din tradiția orală, apare o legendă despre Branwen, sora uriașului, eroului rege Bran, care fusese încarcerată și silită să îl servească pe regele Matolch al Irlandei, în ciuda faptului că îi dăruise un fiu. Branwen și-a învățat graurul care îi ținea tovărășie să vorbească limba oamenilor și l-a trimis să-i dea de veste fratelui său despre necazurile sale. Bran a traversat cu repeziciune marea și i-a învins în luptă pe irlandezi, eliberând-o pe Branwen.
Într-o altă legendă, din Insulele Amiralitatii, din arhipelagul Bismark, în sudul Pacificului, în zona de nord din Noua Guinee, se spune că la începuturi, ființelor umane li se refuzase darul focului. O femeie i-ar fi trimis, la un moment dat, pe vulturul de mare și pe graur să aducă foc din ceruri. Cele două păsări s-au înălțat în văzduh, vulturul de mare ar fi luat focul și ar fi pornit apoi, amândouă, să revină pe pământ. La jumătatea drumului, vulturul de mare i-ar fi dat, încredințat, graurului focul, care l-ar fi purtat pe ceafă, pe spatele gâtului său. Vantul ar fi suflat însă cu putere în flacără, pârjolind graurul. Din această cauza graurul ar fi atât de mic, iar vulturul de mare așa de impunător. Grație celor două păsări, oamenii au putut să își gătească mâncarea pe foc!
Barza - simbol și semnificație spirituală
În Europa occidentală, graurul era poreclit "pasărea omului sărac". De ce? Pentru că spre deosebire de papagal, o pasăre foarte scumpă, el era la indemâna oricui, având asemeni papagalului talentul de a imita vorbirea oamenilor.
Potrivit unei superstiții, un graur din casă, care zboară prin aceasta, reprezintă necesitatea ca membrii familiei să comunice, să poarte o discuție serioasă despre ceea ce îi frământă.
Firele tale de păr rămase în pieptene sau în perie trebuiau să fie arse și nu lăsate la indemâna unui graur, care le putea lua și purta la cuibul său, provocându-ți astfel dureri de cap ori orbirea din pricina unei cataracte.
Într-o credință veche ebraică, când un graur cânta noaptea în preajma casei tale, îți vestea că vei avea curând musafiri.
În superstițiile românești, dacă zărești primăvara o mulțime de grauri zburând pe cer, înseamnă că vei avea mulți pui de găină în decursul verii. La sărbătoarea celor 40 de sfinți, se făceau un foc (fumegar), și încotro se îndrepta fumul într-acolo însemna că sunt pui de graur.
Superstiţii despre rândunele
Conform unei legende relativ recente, graurul ar fi fost adus din Europa în America în anul 1890. Se zice că circa 60 de astfel pe păsări provenite de pe bătrânul continent ar fi fost eliberate atunci în Parcul Central din New York de către Eugene Schieffelin, președintele Societății americane de aclimatizare, care încerca să introducă în SUA toate speciile de păsări menționate în operele lui William Shakespeare!
Se spune că Wolfgang Amadeus Mozart avea odata drept pasăre de companie un graur în stare să cânte părți din al său Concert pentru pian în sol major. L-ar fi cumpărat dintr-un magazin după ce îl auzise cântând un pasaj dintr-o lucrare pe care o compusese cu șase săptămâni mai înainte, dar care nu fusese încă prezentată publicului! Mozart ar fi devenit foarte atașat de această pasăre, și i-ar fi organizat o înmormântare pe cinste când graurul ar fi decedat, la trei ani după ce îl achiziționase. Unii sugerează că lucrarea sa "O glumă muzicală", ar fi fost compusă stilul comic, inconsecvent al vocalizelor graurilor.
Surse:
- James George Frazer: Myths of the Origin of Fire - An Essay
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences
- Thomas G. Aylesworth: Animal superstitions
- Rachel Warren Chadd, Marianne Taylor: Birds: Myth, Lore and Legend
- Artur Gorovei: Superstiții și credințe ale poporului român
Graurii în legende și superstiții
Reviewed by Diana Popescu
on
aprilie 04, 2018
Rating:
Niciun comentariu: