Mandala: Simbol și semnificație
Mandala este un simbol ritual ori spiritual important în Hinduism și Buddhism, ce reprezintă universul și viața fără de sfârșit. Provenit din limba sanscrită, cuvântul "mandala" poate fi tradus generic, pur și simplu, ca "cerc", dar poartă o semnificație deosebită incluzând unitatea, eternitatea, întregul, deplinătatea și perfecțiunea.
Forma de bază a mandalei constă, de obicei, dintr-un pătrat cu patru "porți" (asemeni literei "T"), în care se află un cerc cu un punct central. Termenul "mandala" apare în Rig Veda ca nume al unei secțiuni al acestei colecții de imnuri vedice străvechi. De altfel, în ritualurile vedice, cum ar fi Navagraha, este folosită și în zilele noastre. Unii sunt de părere că mandala a fost adusă în Tibet din India de către marele guru Padma Samhava, în secolul al VII-lea d. Hr.
Mandala poate fi considerată o structură cosmică ce o înfățișează pe cea organizată a evoluției, care a ajuns să fie acceptată sau integrată în aproape toate culturile și religiile lumii. Ea descrie atât realități materiale, cât și imateriale, și se spune că este regăsită în orice manifestare a vieții, universului, precum și în traseele celeste ale soarelui, lunii și pământului, ori în "cercurile" sociale, ale familiei, prietenilor, comunității.
Există mai multe tipuri de mandale, fiecare dintre ele având o semnificație și un țel aparte, de la meditație până la vindecare. Ca simbol al ordinii cosmice și psihice, mandalele utilizate pentru meditație constitue instrumente ce ne facilitează călătoria spirituală și ne îndreaptă către iluminare. Ele simbolizează o zonă sacră, în care își au sălaș forțele divine, universale.
În esență, mandala aduce simbolic cu Roata Universului, "Marea piatră a calendarului" din Mexic, floarea de lotus, floarea mitică a aurului, trandafirul. Ea se aseamănă și cu labirintul, cercul zodiacal, figuri grafice semnificând anul sau ceasul (ora). Mai presus de toate, este o sinteză a aspectelor duale ale diferențierii și unificării, varietății și unității, externului și internului, difuziei și concentrării. Ea întruchipează grafic străduința de a ajunge către Ordine în pofida diversității, și năzuința de reunire cu "Centrul" autentic, nespațial, atemporal.
Carl Jung sugera că mandala reprezintă o realitate psihică autonomă, sau "un fel de nucleu al unei structuri intime și al unei semnificații fundamentale despre care nu avem o cunoaștere directă". Tot Jung scria, "Mandala este o imagine arhitepală a cărei prezență este atestată de-a lungul mileniilor. Ea semnifica plenitudinea Sinelui. Această imagine circulară reprezintă deplinătatea psihicului uman adică, în termeni mistici, divinitatea încarnată în om."
Mircea Eliade credea că ea este un simbol obiectiv, mai curând o "imago mundi" (o imagine a lumii) decât o proiecție a minții.
Foarea Vieții: Simbol și semnificație
Cum folosești mandala
Configurația mandalei este atractivă vizual, absorbind mintea într-un astfel de mod încât gândurile cotidiene iritante, mărunte, stresante, dispar, înlesnind orientarea către esența divină a omului, spre o înaltă conștientizare a sinelui. Mintea își recâștigă astfel creativitatea, libertatea și se îndreaptă spre o meditație având darul de a facilita cunoașterea interioară.Înainte să te dedici unei meditații de acest gen, se recomandă să îți alegi o mandala care ți se potrivește, căreia să-i descifrezi semnificația, sau să-ți propui un tel semnificativ, important pentru tine în meditație printr-o mandala anume.
Dacă ai realizat acest lucru, ți-ai stabilit așadar o "intenție", poți porni să te focalizezi pe mandala selectată de tine. Lasă-ți ochii să se cufunde în frumusețea sa, lasă-te absorbit de ea cu toată atenția ta, adâncește-te în ea, în conturile și culorile sale. Pe când faci asta, poți avea senzația că devii mai ușor din punct de vedere mental, sufletesc, poți experimenta o descătușare spontană a gândurilor tale intuitive. Relaxează-te, lasă impulsurile și simțămintele tale să vină nemijlocită către tine, plutește pe aripile lor. Dacă începi să devii panicat, inconfortabil, derutat, dacă gândirea îți revine pe preocupările cotidiene, încearcă iarăși să te relaxezi și să-ți redirectionezi atenția către mandala!
Fiecare persoană trăiește sentimente, experiențe interioare speciale, aparte, într-un proces de acest fel, dar, dacă ești cu adevărat senin, relaxat când te focalizezi pe mandala, se zice că ai putință să obții ceea ce ți-ai propus!
Spirala: simbol și semnificație
Culorile mandalei
Deși este indicat să-ți alegi o mandală intuitiv, fiecare culoare a acesteia are un scop special:
- Roșu pentru putere, forță, înaltă energie și pasiune.
- Roz pentru dragoste, intuiție și feminitate.
- Portocaliu pentru creativitate, transformare, autoconștientizare.
- Galben pentru aflarea înțelepciunii, bucuriei, fericirii.
- Verde pentru însănătoșire psihologică, abilități psihice, iubirea față de natură.
- Albastru pentru vindecarea emoțională, sufletească, pace interioară și meditație.
- Violet pentru orice tip de țel spiritual.
- Alb pentru focalizare spirituală.
- Negru pentru taine, secrete, gândire și individualitate profundă.
Surse:
- J. E. Cirlot: A Dictionary of Symbols
- Jack Tresidder: The Watkins Dictionary of Symbols
- Susanne F. Fincher: Creating Mandalas
Mandala: Simbol și semnificație
Reviewed by Diana Popescu
on
iunie 05, 2018
Rating:
Niciun comentariu: