Superstiții despre umbră
Așa cum copiii sunt încântați, incitați, ba chiar înspăimântați de umbra care îi urmărește pe timpul zilei și le imită mișcările, la fel în vremuri străvechi oamenii erau convinși că aceasta era un fel de creatură supranaturală, care le putea influență viața și moartea. În multe superstiții ale lumii, umbra era, de fapt, considerată inclusiv o manifestare a sufletului. Vampirii și fantomele nu aveau umbră și nici nu puteau să se vadă într-o oglindă. Într-o legendă sârbească, Dumnezeu l-ar fi creat pe diavol din propria Sa umbră. În alte tradiții populare, cine își vindea sufletul diavolului rămânea fără umbră!
În Grecia antică se credea că oricine îndrăznea să intre în sanctuarul lui Zeus de pe muntele Lycheus risca să-și piardă umbra și, de aceea, să fie condamnat să moară în decurs de un an. Grecii erau încredințați că umbra lor le conținea sufletul, că nu mai puteau trăi de îndată ce sufletul le era despărțit de trup.
În superstiții grecești relativ mai recente se folosea uneori umbra cuiva ca un sacrificiu la fundația unei clădiri. Această jertfă garanta stabilitate, vigoare unei noi construcțîi, însă omul a cărui umbră era întrebuințată în acest scop era sortit să moară în cel mult un an după aceea. În zona Tecuciului, un om se transforma într-un strigoi dacă umbra îi era luată cu o trestie ce se clădea într-un zid. Și în Bucovina, constructorii măsurau chipurile cu sfoara umbra unui trecător și o puneau într-un zid, acel trecător ghinionist fiind sortit să nu mai trăiască prea mult.
În unele legende europene, sufletul unei persoane decedate se ivește în preajma mormântului său aidoma unei umbre care, atunci când este zărită de cei în viață le vestește acestora o moarte iminentă!
Magicienii, vrăjitorii de pe insula indoneziană Wetar era văzuți drept capabili să îi facă rău unui om prin infingerea în umbra sa a unei sulițe sau a unei săbii. Și în Australia, aborigenii înjungheau umbra unui dușman pentru a-l duce pe calea pierzaniei. În Ucraina, o vrăjitoare putea fi prinsă, înfrântă, numai dacă i se călca pe umbră, îi era lovită umbra sau se infingea un cui în aceasta.
Umbra sfântă | Poveste de Osho
Se spune că, printre țigani, exista o superstiție potrivit căreia umbră crucii unui mormânt ce cădea peste o femeie însărcinată îi provoca acesteia un avort!
În tradițiile chinezești, când se punea capacul peste sicriul unui decedat, oamenii se dădeau câțiva pași înapoi, ba chiar se retrăgeau într-o altă odaie, astfel încât umbra lor să nu le fie prinsă în coșciug și să le afecteze astfel sănătatea.
În Occident, se credea că atunci când îți vedeai umbra fără cap în Ajunul Anului Nou ori în cel al Sfântului Silvester, era un semn că vei fi pândit de moarte vreme de un an.
La portughezi, a dansa sau a te juca cu propria ta umbră echivala cu un dans ori un joc împreună cu diavolul.
În Arabia, dacă o hienă călca peste umbra unui om, îi răpea acestuia darul vorbirii.
La siberieni, un vânător yukaghir nu credea că e în stare să captureze un animal decât dacă umbra acestuia nu fusese prinsă în prealabil de una din rudele lui moarte.
Zulușii aveau superstiția că la moartea cuiva, umbra i se desparte de trup și devine un spirit protector.
În țările nordice, se zicea că dacă reușeai să calci pe umbra capului tău, însemna că sosise vremea prânzului.
La bucovineni, exista credința că o persoană căreia i se dădea foc, murea într-un incendiu, nu mai avea umbră nici în lumea asta, și nici în cealaltă.
În Dolj, copilașii care plângeau noaptea erau considerați a fi atacați de Muma Pădurii. Pentru a fi alungată, se țineau copiii în brațe și se dădea de trei ori cu un topor în umbra lor, rostindu-se incantația, "Fugi nălucă,/ prin preluncă, / prin răzor, / printre răzor,/ că te tai cu ăl topor."
Sucevenii erau de părere că cine se uita la umbra sa, urma să fie cuprins de temeri noaptea!
Una din practicile de divinație, ghicire a viitorului, ce presupune utilizarea umbrelor, poartă numele de "sciomanție". De exemplu, în folclorul sârbesc, în ziua de Crăciun mai mulți oameni se așezau la o masă, iar cei care își zăreau pe un perete umbra capului puteau fi siguri că vor apuca și viitorul Crăciun. Tot la sârbi, pentru ca o femeie gravidă să aibă o naștere ușoară, trebuia să meargă la o fântână și să-și vadă în ea propria umbră.
La final, cu citat inspirator: "Lumea este asemeni unei umbre. Oricât ai încerca să o prinzi, nu vei reuși să faci asta. Dar, dacă îți întorci spatele către ea, nu poate să facă altceva decât să te urmeze."
ibn Qayym Al-Jawziyyah
Surse:
- Charles Raymond Dillon: Superstitions and Folk Remedies
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român
- Antoaneta Olteanu: Școala de solomonie, Divinație și vrăjitorie în context comparat
Superstiții despre fantome, stafii sau strigoi
Superstiții despre umbră
Reviewed by Diana Popescu
on
iunie 10, 2018
Rating:
Niciun comentariu: