Superstiții despre lilieci

Creaturi ciudate, ale nopții, întunericului, misterului, liliecii sunt asociați în special în occident cu moartea, boala, ghinionul, diavolul, fantomele și vrăjitoarele.

În Egiptul antic, se credea că pot îmbunătăți vederea oamenilor, pot înlătura durerile de dinți, febra și chelia. Un liliac atârnat deasupra ușii de intrare în casă avea rolul de a împiedica demonii să aducă înlăuntru aceste afecțiuni.

Civilizațiile precolumbiene din America Centrală aveau zei liliac. De asemeni, această viețuitoare era și mai este întrebuințată în venerări voodoo din Africa și din anumite părți ale Caraibelor.

Conexiunea vampirilor cu liliecii are origini incerte dar, încă de pe vremea lui Cortez și a conchistadorilor săi, oamenii i-au corelat cu hrănacele ființe transilvănene ce se delectau cu sângele oamenilor și se metamorfozau în lilieci. În multe credințe europene, vampirul este un mort demonizat, care iese noaptea din mormânt schimbându-se într-un liliac.
Superstiții despre lilieci

Într-o credință populară, diavolul, atunci când nu le face necazuri muritorilor, se preschimbă într-un liliac. În insula Omului și în Țara Galilor, se zicea că vrăjitoarele iau forma liliecilor pentru a se strecura în case. La croați, vrăjitoarele se ungeau cu o alifie specială pentru a le crește aripi de liliac. Conform unei superstiții scoțiene, atunci când liliacul se înalță în zbor și se lasă apoi spre pământ, înseamnă că a sosit ora vrăjitoarelor, una în care ele au putere asupra tuturor ființelor de pe pământ.

La chinezi, liliacul este o făptură de bun augur, una ce simbolizează fericirea, averea, serenitatea, virtutea și o viață lungă. Odată, femeile din China coseau mici nasturi din jad sub forma unui liliac pe bonetele copiilor lor, astfel încât aceștia să se bucure de longevitate.

Se spune că este cu noroc ca un liliac să cadă peste tine. Cu toate astea, unul prins de capul tău nu pleacă până când nu se aude un tunet. Unul intrat în părul unei femei nu poate fi îndepărtat decât odată cu podoaba capilară a acesteia!

 Este un semn de moarte a cuiva din familie dacă un liliac întră într-o casă. Acest semn rău este înlăturat dacă el este omorât înainte să zboare iar afară (deși, australienii pretind că uciderea sa îți poate scurta viața). Pe de altă parte, dacă un liliac îți zboară prin locuință, ți se semnalează că aceasta este bântuită de fantome!

Cioara în simboluri, legende şi superstiţii

Se pare că este cu ghinion să vezi un liliac în timpul zilei, sau ca unul să zboare de trei ori în jurul casei tale (predicție de moarte).

Nu toate superstițiile despre lilieci sunt de rău augur. Când zboară, la începutul înserării, vestesc o vreme bună. În folclorul european, este cu noroc să porți în buzunar un os de-al lor. Pudra obținută din inima unuia oprește sângerarea de moarte sau îl fece invulnerabil pe un om față de gloanțe. Ochiul drept al unui liliac ținut în vestă îți dă darul invizibilității!

Sângele de liliac utilizat ca să-ți speli fața te ajută să vezi în întuneric, iar cel strecurat în băutura unei persoane, o determină să fie cuprinsă de o nemaipomenită patimă în amor!

În Rusia, se purta un liliac uscat la sân, cu menirea de a asigura sănătate și fericire. Praful ce se obținea prin fărâmițarea acestuia era pus în mâncarea animalelor, pentru a le proteja față de deochi și alte farmece.

Superstiții românești despre lilieci


Un șoarece care mănâncă anafură în ziua de Paști se transformă în liliac.

În folclorul românesc, așa cum consemnea Antoaneta Olteanu, "Mai cu seamă în Ajunul Crăciunului, vrăjitoarele caută să prindă lilieci, pe care îi îngroapă apoi într-un furnicar, și-i lasă acolo până putrezesc. Din scheletul liliacului mort nu rămâne decât un os în formă de cârligel și unul în formă de lopățică; cu cel dintâi se servesc în descântece de dragoste (de a atrage pe cineva) și cu cel de-al doilea la descântece de ură și dușmănie."

Vampirii în superstiții, legende și mituri

Niculiță Voronca consemnează și dânsa că în practicile populare românești, "Liliacul e bun de dragoste. Să-l prinzi și să-l pui într-o oală nouă - să-i faci bortă în fund - și să-l pui într-un moșinoi de furnici, pe hotar, alții zic că pe al nouălea hotar, dar să fugi cât poți, căci începe el a țipa de durere, dacă l-ai auzi, ai rămâne surd."

În zona Tecuciului, liliacul uscat și afumat era bun pentru oamenii suferinzi de frică ori care vorbeau noaptea în somn. Tot pe acolo, unul pisat și pus în mâncare îi determina pe cetățeni să își piardă cumpătul și să umble nebunatic.

În Suceava, liliacul era prevestitor de moarte. Printre bucovineni, se credea că unul ce se prindea de capul cuiva și îi smulgea chiar și un sigur fir de par, îi vestea acelui om că nu mai are multe zile de trăit. Ca să dispară piază rea, ceasul rău, sucevenii recomandau afumarea cu păr de liliac. Tot ei pretindeau că pielea acestei viețuitoare, prăjită și făcută praf, băută cu apă neîncepută, avea darul de a te vindeca de orice boală.


Surse principale:
- Antoaneta Olteanu: Școala de solomonie. Divinație și vrăjitorie în context comparat
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
Superstiții despre lilieci Superstiții despre lilieci Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 01, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.