Numărul 5: Simbol și semnificație

Numărul 5 este un simbol al echilibrului și armoniei, al omului, dragostei, vieții și naturii, și are numeroase semnificații în religiile lumii, inclusiv în creștinism, dar și în astrologie, numerologie și tarot.

După Thibaut de Langres, profesor și scriitor de scolastică, cifra cinci este atribuită lumii din mai multe motive. Fiindcă pământul se mișcă pe o traiectorie circulară, așa cum 5, când este înmulțit cu el însuși sau cu alte cifre impare, revine periodic la sine. În plus, poate fi numit "periodic" deoarece un "lustru", alcătuit la români din cinci ani, este un termen ce provine din "lustrare", însemnând "a face un tur".

Simbol al omului


Numărul 5 reprezintă perfecțiunea umană, întrucât un om cu brațele și picioarele întinse oblic, înspre exterior, formează, împreună cu capul său un pentagon, capul dominand cele patru membre așa cum spiritul guvernează cuaternarul elementelor existenței.

Potrivit Cabalei, este numărul omului perfect, ce și-a înlăturat latura animală.

Se spune, totodată, că 5 simbolizează limitele omului și ale controlului lui asupra universului.

Este corelat cu omul, în general, (2+3=5), având caracterul instabil al dualității (2), în pofida divinității sale (3).
Cifra 5: Simbol și semnificație

Filosofii greci considerau că în ființa umană există cinci principii: trupul, sufletul animal, psihicul, inteligența și spiritul divin.

Nu poate fi trecut cu vederea faptul că omul are câte 5 degete atât la picioare, cât și la mâini, și este înzestrat cu cinci simțuri (văzul, auzul, gustul, mirosul și simțul tactil).

Dragoste și căsătorie


Această cifră este, încă din vremea etruscilor și romanilor, una a dragostei și căsătoriei, una nupțială, deoarece este suma ori uniunea dintre numărul 2, semnificând femininul) și 3, simbolizând masculinul.

Carl Jung o vedea, și el, ca o cifră a efluviului creativ și a dragostei erotice.

Pitagoreenii concepeau 5 ca "hieros gamos", adică unirea, căsătoria, dintre cer și pământ.

Cea de-a cincea aniversare a cununiei este numită "căsătoria de lemn".

Astrologie, tarot și numerologie


Cea de-a cincea zodie din astrologia occidentală este Leul.

Este numărul specific planetei Mercur și e norocos pentru nativii din Gemeni și Fecioară.

În tarot, cartea 5 este corespunzătoare Hierofanului (Papei) și simbolizează pacea și armonia.

În numerologie, există cinci numere principale: al căii vieții, destinului, sufletului, personalității și maturității.

Creștinism / Biblie


Gândit ca mediator între Dumnezeu și univers, 5 este un simbol al lumii Domnului și al voinței lui Dumnezeu.

Iisus a avut cinci răni când a fost schingiuit pe cruce. 

După răstignire, straiele lui au fost împărțite în 5 părți: "Ostaşii, după ce au răstignit pe Isus, I-au luat hainele şi le-au făcut patru părţi, câte o parte pentru fiecare ostaş. I-au luat şi cămaşa, care n-avea nicio cusătură, ci era dintr-o singură ţesătură de sus până jos." (Ioan 19:23).

Sfântul Pavel a declarat că a fost bătut de cinci cu biciul: "De cinci ori am căpătat de la iudei patruzeci de lovituri fără una" (2 Corinteni 11:24).

Într-o parabolă a lui Iisus apar câte cinci fecioare: "Atunci, Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care şi-au luat candelele şi au ieşit în întâmpinarea mirelui.  Cinci din ele erau nechibzuite, şi cinci, înţelepte." (Matei 25:1).

Cifra zero - Simbol și semnificație

David a avut la îndemână numai cinci pietre pentru a-l înfrânge pe Goliat: "Şi-a luat toiagul în mână, şi-a ales din pârâu cinci pietre netede şi le-a pus în traista lui de păstor şi în buzunarul hainei. Apoi, cu praştia în mână, a înaintat împotriva filisteanului." (1 Samuel 17:40).

În pilda "Vindecării slăbănogului de 38 de ani", se precizează că "În Ierusalim, lângă Poarta Oilor, este o scăldătoare, numită în evreieşte Betesda, care are cinci pridvoare." (Ioan 5:2).

Dumnezeu i-a cerut lui Avram să îi aducă jertfă 5 animale pentru a confinți alianța alianța cu El: "o juncană de trei ani, o capră de trei ani, un berbec de trei ani, o turturea şi un pui de porumbel.” (Geneza 15:9).

Viziunile sfinților sunt clasificate în cinci categorii: beatificatoare ori intuitive, "abstracte", intelectuale, imaginative și corporale.

Alte semnificații


Sunt 5 virtuți fundamentale: înțelepciunea, dragostea, adevărul, bunătatea și dreptatea.

Cei cinci "stâlpi" ai Islamului sunt:  menținerea credinței (CHAHADA), rugăciunea rituală (SALAT), milosteniile (ZAKAT), postul Ramadanului (SAWM) și pelerinajul la Mecca (HADJDI). În religia islamică sunt statuate 5 "takbir" sau forme de rugăciune. Musulmanii se roagă de cinci ori pe zi.

Buddha Gautama a dat 5 porunci: să nu ucizi, să nu furi, să nu fii necuvincios, să nu minți, să nu te înfrupți din băuturi îmbătătoare. Buddhismul distinge, de asemeni, cinci rele: ignoranța, mânia, dorința, reaua voință și invidia.

În tradiția chinezească, există 5 elemente esențiale: apa, aerul, lemnul, metalul și pământul. Calendarul chinezesc este format din cinci cicluri a câte 12 ani.

În ebraică, numărul 5 înseamnă, "strângere, contracție, precum a celor cinci degete", semnificând materia, viața materială, "prinsă, strânsă" prin cele 5 simțuri.

Pământul are cinci oceane (Pacific, Atlantic, Indian, Arctic și Antartic) și 5 regiuni geografice principale (Europa, Asia, Africa, America, Oceania).

Culorile celor cinci cercuri olimpice simbolizează cele 5 continente: albastru - Europa, galben - Asia, negru - Africa, verde - Oceania, roșu - America.

Numărul 1 - Simbol și semnificații
Numărul 5: Simbol și semnificație Numărul 5: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 08, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.