Superstiții despre piper

Folosit încă din antichitate ca mirodenie, condiment, dar și în medicina tradițională, piperul și-a aflat un loc de cinste atât în superstițiile lumii, în general, cât și în cele românești, în particular. 

O credință răspândită în numeroase regiuni ale pământului este că piperul vărsat e cu ghinion, duce la o ceartă, la o confruntare. În Azerbaidjan, există un remediu pentru acest lucru, constând din presărarea de zahăr peste piper.

O piperniță (vas mic în care se păstrează piperul sau din care se servește acestala masă) răsturnată pe când oamenii mănâncă era un semn că vor apare probleme în casă până la sfârșitul zilei.

Într-o recomandare ciudată din Occident, de pe vremuri, se spunea că dacă îți intră piper în ochi, ca să scapi degrabă de usturime, este necesar să-ți vârî capul într-un cuibar!

Unii erau de părere că îngurgitarea de piper mărește dorința erotică, însă face și ca febra să se înalțe.
Superstiții piper

Alții erau siguri că atunci când te durea o ureche, ca să te vindeci, era nevoie să-ți introduci în ea un bețișor pe care se înfășoară bumbac impregnat cu piper măcinat.

Când o strigă, pasăre considerată prevestitoare de rele, se aciua în preajma unei locuințe, era indicat să se arunce în foc sare, piper și oțet, pentru a-i da dureri în limbă și a o determina să se îndepărteze cât mai repede.

Dacă o bufniță zbura deasupra casei și striga de trei ori, menea o moarte. Pentru a evita așa ceva, trebuia să urli spre ea, "Piper și sare pentru mămica ta!"

Era un lucru obișnuit ca femeile însărcinate să își frece pielea cu piper pentru a se asigura că pruncii lor nu se vor naște cu semne pe trup.

Șofranul: Istoria și legendele plantei și mirodeniei

Cu toate astea, cei care erau încredințați că alunițele sunt norocoase, ziceau că trebuie să arunce spre o femeie gravidă piper macinta, astfel încât copilul acesteia să fie înzestrat cu alunițe!

Într-o practică magică, se punea vinerea dimineață sare și piper peste niște coji de ceapă, ce erau apoi arse pentru noroc și pentru punerea unei dorințe ce urma sigur să fie îndeplinită!

Superstiții românești despre piper


Și pe plaiurile românești, piperul vărsat din piperniță era semn de sfadă.

Sucevenii credeau că dacă verși piper pe masă, vei umbla bătut și vei lua atâția pumni câte fire de piper ai scăpat!

Bucovinenii aveau convingerea că atunci când voiai să bagi vrajbă, să provoci o ceartă într-o familie, era suficient să presari piper pe jos în casa acesteia.

În Moldova, pentru a-i împiedica pe hoți să-ți fure banii, era necesar să-i speli bine și apoi să-i presari cu sare și piper.

În Sălbociu, Bihor, când o vacă era pe cale să fete, i se lega de coadă un postav roșu în care se punea grâu, piper, tămâie și sare, ca să nu se întoarcă și să nu se apropie strigoii de ea. 

Surse principale:
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Diagram Group: The Little Giant Encyclopedia of Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopædia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Harry Oliver: Black Cats & Four-Leaf Clovers: The Origins of Old Wives' Tales and Superstitions in Our Everyday Lives

Superstiţii despre sare
Superstiții despre piper Superstiții despre piper Reviewed by Diana Popescu on aprilie 05, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.