20 mai: Ziua internațională a albinei
Celebrată anual pe 20 mai, Ziua internațională a albinei are rolul de a ne reaminti importanță acestei insecte și a altor viețuitoare în polenizarea din ecosisteme, în acoperirea nevoilor umanității, a aduce în prim plan apicultorii și necesitatea ca ei să își asume practici bune în consolidarea nivelului lor de trai și în livrarea pe piață a unor produse autentice, de înaltă calitate.
Nu întâmplător, tot pe 20 mai, în anul 1734, s-a născut slovenul Anton Jansa, un pionier al apiculturii moderne. De altfel, Slovenia se remarcă de mult timp prin faptul că ia foarte în serios creșterea albinelor, motoul neoficial al acestei țări find "tărâmul bunilor apicultori".
Practica stupăritului originează de cel puțin 4.500 de ani.
Albinele comunică între ele prin intermediul unei fel de dans.
Mierea are proprietăți antiseptice și a fost utilizată din vechime pentru vindecarea rănilor, tratamentul de prim ajutor al arsurilor și tăieturilor.
Zaharurile naturale ale fructelor din miere (fructoză, glucoză) sunt rapid digerate în corp. Din această cauză sportivii fac apel la miere pentru a le crește energia.
Albinele trebuie să adune nectar din circa 2 milioane de flori pentru a crea aproape jumătate de kilogram de miere.
O albină trebuie să zboare aproximativ 145.000 dekilometri (cam de trei ori circumferința pământului) ca să producă jumătate de kilogram de miere.
În md obișnuit, o albină face numai 1/12 dintr-o linguriță de miere în decursul întregii sale vieți.
O albină trebuie să viziteze între 50 și 100 de flori în timpul unui tur de colectare a polenului.
O albină poate zbura pe o distanță de până la 9,5 kilometri, cu o viteză de circa 24 de kilometri pe oră!
Vizităm o prisacă pentru a ne familiariza cu activitatea de acolo.
Cumpărăm miere sau alte produse apicole de la un producător din apropierea noastră.
Ne îmbrăcăm cu haine de albinuță sau având decorațiuni inspirate de albină, faguri, etc.!
Luăm un mic dejun bazat pe miere sau alte derivate ale sale.
Plantăm flori pentru a le oferi albinelor un plus de nectar.
Ne alăturăm unei cauze de menținere, protejare a ecosistemelor.
Cu această ocazie, apicultorii pot promova eliminarea sau folosirea excesivă a pesticidelor, ierbicidelor, fungicidelor, apărarea florei, păstrarea vechilor tradiții din stupărit, iar instituțiile guvernamentale pot încuraja (potrivit ONU) apicultura, inclusiv din punct de vedere financiar, intensificarea colaborării între organizațiile naționale, internaționale, academice întru monitorizarea și evaluarea polenizării albinelor.
19 mai: Ziua "Crează-ți o grădină de legume"
Nu întâmplător, tot pe 20 mai, în anul 1734, s-a născut slovenul Anton Jansa, un pionier al apiculturii moderne. De altfel, Slovenia se remarcă de mult timp prin faptul că ia foarte în serios creșterea albinelor, motoul neoficial al acestei țări find "tărâmul bunilor apicultori".
Câteva lucruri interesante despre albine și miere
Practica stupăritului originează de cel puțin 4.500 de ani.
Albinele comunică între ele prin intermediul unei fel de dans.
Mierea are proprietăți antiseptice și a fost utilizată din vechime pentru vindecarea rănilor, tratamentul de prim ajutor al arsurilor și tăieturilor.
Zaharurile naturale ale fructelor din miere (fructoză, glucoză) sunt rapid digerate în corp. Din această cauză sportivii fac apel la miere pentru a le crește energia.
Albinele trebuie să adune nectar din circa 2 milioane de flori pentru a crea aproape jumătate de kilogram de miere.
O albină trebuie să zboare aproximativ 145.000 dekilometri (cam de trei ori circumferința pământului) ca să producă jumătate de kilogram de miere.
În md obișnuit, o albină face numai 1/12 dintr-o linguriță de miere în decursul întregii sale vieți.
O albină trebuie să viziteze între 50 și 100 de flori în timpul unui tur de colectare a polenului.
O albină poate zbura pe o distanță de până la 9,5 kilometri, cu o viteză de circa 24 de kilometri pe oră!
Cum sărbătorim Ziua internațională a albinei
Vizităm o prisacă pentru a ne familiariza cu activitatea de acolo.
Cumpărăm miere sau alte produse apicole de la un producător din apropierea noastră.
Ne îmbrăcăm cu haine de albinuță sau având decorațiuni inspirate de albină, faguri, etc.!
Luăm un mic dejun bazat pe miere sau alte derivate ale sale.
Plantăm flori pentru a le oferi albinelor un plus de nectar.
Ne alăturăm unei cauze de menținere, protejare a ecosistemelor.
Cu această ocazie, apicultorii pot promova eliminarea sau folosirea excesivă a pesticidelor, ierbicidelor, fungicidelor, apărarea florei, păstrarea vechilor tradiții din stupărit, iar instituțiile guvernamentale pot încuraja (potrivit ONU) apicultura, inclusiv din punct de vedere financiar, intensificarea colaborării între organizațiile naționale, internaționale, academice întru monitorizarea și evaluarea polenizării albinelor.
19 mai: Ziua "Crează-ți o grădină de legume"
20 mai: Ziua internațională a albinei
Reviewed by Diana Popescu
on
mai 19, 2020
Rating:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu