Cucuta în legende și superstiții

O plantă erbacee otrăvitoare, cucuta (denumită științific Conium maculatum) a fost asociată din timpuri străvechi cu vrăjitoarele, diavolul, conjurarea demonilor, cu ghinionul și moartea, tot felul de superstiții și legende de rău augur. Adeseori, cucuta a fost un simbol al amărăciunii, nenorocirii și chinurilor...

Dacă în limba română poartă și numele de bucinși, dudău, barba-călugărului, în engleză i se zice hemlock, woomlock, beaver poison (otrava castorului), poison parsley (pătrunjelul otrăvitor), "floarea diavolului, "floarea țiganului", "frânge-i inima mamei tale"!             
Cucuta în legende și superstiții

Este o plantă bienala, cu un miros neplăcut, aducând cu cel al urinei rozătoarelor, cu o tulpină verde, cu pete purpurii, cu frunze groase, flori mici, albe, și fructe maronii, cu o formă ovală. A fost confundată din cauza asemănării sale cu morcovul sau pătrunjelul, mai ales de către copii, care gustau din frunzele ei fără să își dea seama la ce pericole se expun.

Cum s-a făcut tutunul | Fumatul și dracul

Conține acizi organici, oline, flavonoizi, furancocumarine, dar cea mai nocivă componentă a sa este coniina, care o structură chimică aidoma nicotinei. Această otravă perturbă sistemul nervos central, o doză foarte mică din ea provocând un colaps respirator. Moartea poate rezulta în urma blocajului neuromuscular generat de coniină. Practic, această substanță stopează capacitatea de a respira, ducând spre sufocare!

Cucuta în legende, superstiții și istorie


Potrivit unei legende creștine, cucuta a devenit otrăvitoare după ce a fost atinsă de sângele lui Iisus, întrucât creștea în preajma locului unde a fost răstignit acesta.

În Anglia se credea că cei care se hrăneau cu cucută puteau zări lucruri invizibile în mod normal, o superstiție la care s-a referit și Shakespeare în piesa sa de teatru "Macbeth".

În Irlanda există credința că cine îngurgita zece frunze de cucută uscate și măcinate, introduse într-o băutură ori mâncare putea să o aducă înapoi la el/ea persoana iubita care îl/o părăsise. Oricum, nu vă recomand așa ceva!

Mai cu seamă că potrivit unei superstiții occidentale, vrăjitoarele utilizau cucuta pentru a-i înnebuni pe oameni, a distruge dragostea dintre ei, a le elimina fertilitatea și a-i atrage pe demoni!

Sub numele de Beh, cucuta este recunoscută drept o iarbă satanică, iar în Germania era văzută ca o plantă funerară, infernală.

În Cartea lui Osea din Biblie, Vechiul Testament, în textul originar se pomenește despre cucută astfel, "Ei rostesc vorbe deşarte, jurăminte mincinoase când încheie un legământ, de aceea pedeapsa va încolţi ca o buruiană otrăvitoare din brazdele câmpiei!"

Cucuta a ramas vestită în istorie mai ales pentru că a fost folosită de Socrate pentru a se sinucide, după ce fusese condamnat la moarte de conducătorii Atenei pentru că ar fi dat dovadă de impietate și ar fi perverit mințile unor tineri greci!

Ficusul în simboluri, superstiții, legende
Cucuta în legende și superstiții Cucuta în legende și superstiții Reviewed by Diana Popescu on mai 31, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.