20 septembrie: Ziua Punciului
An de an, pe 20 septembrie se sărbătorește Ziua Punciului, o băutură originară din India, care nu constă nici din apă gazoasă, nici din suc, și nu este întru totul un cocteil.
Cuvântul "punci" (în engleză "punch") își are originea în cel din limba hindustană "pânch", cu semnificația de "cinci". Data de 20 septembrie nu este dedicată consumării în exces a acestei licori ci, mai curând, celebrării rețetei tradiționale a acesteia, având cinci ingrediente cheie (de unde și termenul de "pânch"): alcool, lămâie (sau alte fructe), zahăr, apă și ceai (ori alte mirodenii, de exemplu scorțișoară).
Punciul și-a făcut drum spre Anglia în secolul al XVII-lea, grație celor care lucrau pentru British East India Company (Compania britanică a Indiei de Est). După ce aceștia au adus băutura în Marea Britanie, ea s-a răspândit rapid în Europa, devenind curând foarte populara, prezentă la petreceri și diferite reuniuni.
Punciul este servit într-un mare bol, special, astfel din vase fiind obișnuite în gospodăriile europene în secolul al XVII-lea și secolul al XVIII-lea, fiind frecvent transmise de la o generație la alta.
Desigur, cu ocazia acestei zile te poți aventura să faci propriul punci (te poți inspira dintr-o grămadă de rețete de pe internet), de care să te bucuri, într-un cadru festiv, împreună cu amicii.
Niciun comentariu: