22 septembrie: Ziua mondială "Fără Mașină"
O dată pe an, pe 22 septembrie, cu prilejul Zilei mondiale "Fără Mașină", suntem îndemnați să ne lăsăm automobilele în garaje sau în parcările din fața blocului, locuinței, alegând, în schimb bicicletele, mersul pe jos sau transportul public!
Chiar de când primul autovehicul și-a făcut apariția pe străzi, în 1866, lumea a avut o relație de dragoste-ură cu acesta. Până de curând, cu peste un miliard de mașini roind pe drumurile globului, părea că nu vom scăpa niciodată de poluarea și zgomotul produse de acestea. Spun "părea" întrucât noile automobile hibride și, mai ales cele integral electrice ne dau speranța că vom trăi, peste puțin timp, într-o lume mai curată!
Există patru tipuri de poluanți generați de motoarele termice ale mașinilor. Acestea includ particule, mici cantități de substanțe străine care, odată ajunse în aer, pot afecta plămânii oamenilor. În al doilea rând, sunt periculoși oxizii de azot formați în decursul arderii combustibilului, în urma reacțiilor dintre oxigen și azot. Pe de altă parte, avem de a face cu hidrocarburi, emise prin eșapamentele automobilelor. În fine, altă substanță periculoasă este monoxidul de carbon, apărut când combustibilul nu arde complet.
În 1956 au fost au fost inițiate în Belgia și Olanda primele duminci "fără mașînă". În 1992, în Canada, a început să fie distribuit un buletin informativ intitulat "Ottawa fără auto".
Mai multe evenimente neoficiale, legate de renunțarea la automobile au avut loc în decursul anilor 1990 pe tot cuprinsul Europei. În 2002 fost lansată cea dintâi zi globală fără mașini. Numeroase orașe mari, precum Bogota și Jakarta și-au restricționat cu această ocazie pe străzi circulația automobilelor, permițând astfel să fie străbătute de pietoni și bicicliști.
Mai curând, în 2019, peste 16 mile de drumuri din centrul Londrei au fost închise de primarul Sadiq Khan, în onoarea Zilei mondiale "Fără Mașină" de pe 22 septembrie. Kahn și-a anunțat atunci proiectul prin care 80% din călătoriile prin Londra urmau să fie făcute prin transport public, ciclism sau mersul pe jos în următorii 22 de ani!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu