23 septembrie: Ziua Internațională a Limbajelor Semnelor
Anual, pe 23 septembrie, Ziua Internațională a Limbajelor Semnelor reprezintă o oportunitate specială de a sprijini și proteja identitatea lingvistică și diversitatea culturală a oamenilor surzi și a altor utilizatori ai limbajelor semnelor. Această zi are țelul de a promova folosirea limbajelor semnelor de către lideri locali, naționali și globali, în parteneriat cu asociații naționale și internaționale ale oamenilor surzi.
Potrivit Federației Mondiale a Surzilor, există aproximativ 72 de milioane de astfel de persoane în intreagă lume. Mai mult de 80% dintre ei trăiesc în țări în curs de dezvoltare. Pe tot globul se utilizează mai mult de 300 de limbaje diferite ale semnelor.
Limbajele semnelor sunt integrale și naturale, distincte structural de cele vorbite. Există, totodată, un limbaj internațional al semnelor, care este folosit de persoanele surde cu prilejul întâlnirilor internaționale și în cadrul unor călătorii și socializări informale.
Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități recunoaște și promovează utilizarea limbajelor semnelor. Aceasta subliniază că limbajele semnelor sunt egale ca statut cu limbile vorbite și pune în vedere statelor membre să faciliteze învățarea acestora și să promoveze identitatea lingvistică a comunității surzilor.
Propunerea creării acestei zile de către ONU a venit de la Federația Mondială a Surzilor, o federație cuprinzând 135 de asociații naționale, reprezentând circa 70 de milioane de oameni de pe toate meridianele pământului. Rezoluția A/RES/72/161 a fost sponsorizată de Misiunea Permanentă a Antigua și Barbuda, cosponsorizata de 97 de state membre ale ONU, și adoptată prin consens pe data de 19 decembrie 2017.
Ziua de 23 septembrie a fost aleasă întrucât, pe această dată a fost înființată, în 1951, Federația Mondială a Surzilor.
Niciun comentariu: