29 septembrie: Ziua Mondială a Inimii
În fiecare an, Ziua Mondială a Inimii țintește să mărească conștientizarea asupra pericolelor provocate de bolile cardiovasculare și modul cum pot fi ele prevenite.
Bolile de inimă sunt cauza principala a morții oamenilor din întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape 18 milioane, circa 85% din ființele umane, își pierd viață din această pricină.
Cele mai mari riscuri asociate cu astfel de afecțiuni sunt fumatul, dieta nesănătoasă, obezitatea, inactivitatea fizică, hipertensiunea, consumul excesiv de alcool.
Ziua Mondială a Inimii a fost întemeiată în 1999 de către OMS și Federația Mondială a Inimii. Prima celebrare a acesteia a avut loc pe 24 septembrie 2000. Apoi a fost marcată în ultima duminică din septembrie, însă, din 2011, a devenit anual recunoscută pe plan mondial ca Ziua Mondială a Inimii.
Antoni Bayes de Luna, președintele OMS din 1997 până în 1999, este creditat pentru inițierea acestei zile.
Cu prilejul acestui eveniment, oamenii sunt încurajați să poarte haine roșii și să ilumineze clădirile impozante, în special cele publice, în culoarea roșie. De asemeni, pe 29 septembrie se organizează an de an marșuri, crosuri, adunări de fonduri și consultații gratuite ale inimii și tensiunii sanguine.
28 septembrie: Ziua Internațională pentru Accesul Universal la Informație
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu