23 octombrie: Ziua Molului
Ziua Molului, ce are loc în fiecare an pe 23 octombrie între orele 6:02 a.m. și 6:02 p.m., celebrează numărul lui Avogadro (6,02 x 1023), o unitate de măsură de bază în chimie, și are scopul de a crește interesul pentru chimie în școlile de pe tot cuprinsul lumii, a încuraja oamenii să se apropie de această știință și a le dezvălui fapte interesante asociate cu molul.
Un mol constă din cantitatea de substanță cu o masă (în grame) egală cu masa atomică a respectivei substanțe. De exemplu, o moleculă de apă are o masa atomică de 18 și, drept urmare, un mol de apă cântărește 18 grame.
În general, un mol al oricărei substanțe conține numărul lui Avogadro de molecule sau atomi ai acelei substanțe. Această relaționare a fost descoperită de Amadeo Avogadro (Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto, 1776-1858) și a fost recunoscută drept viabilă abia după moartea sa.
Ziua Molului își are originea într-un articol publicat la începutul anilor 1980 în magazinul american The Science Teacher (Profesorul de Știință). Inspirat de acest articol, Maurice Oehler, profesor de chimie de colegiu la acea vreme, a întemeiat, pe 15 mai 1991, Fundația Națională a Zilei Molului (National Mole Day Foundation), fundație care a inițiat evenimentul anual de pe 23 octombrie.
Niciun comentariu: