23 octombrie: Ziua Molului

 Ziua Molului, ce are loc în fiecare an pe 23 octombrie între orele 6:02 a.m. și 6:02 p.m., celebrează numărul lui Avogadro (6,02 x 1023), o unitate de măsură de bază în chimie, și are scopul de a crește interesul pentru chimie în școlile de pe tot cuprinsul lumii, a încuraja oamenii să se apropie de această știință și a le dezvălui fapte interesante asociate cu molul.


Un mol constă din cantitatea de substanță cu o masă (în grame) egală cu masa atomică a respectivei substanțe. De exemplu, o moleculă de apă are o masa atomică de 18 și, drept urmare, un mol de apă cântărește 18 grame.       

                                              

23 octombrie: Ziua Molului


În general, un mol al oricărei substanțe conține numărul lui Avogadro de molecule sau atomi ai acelei substanțe. Această relaționare a fost descoperită de Amadeo Avogadro (Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto, 1776-1858) și a fost recunoscută drept viabilă abia după moartea sa. 


Ziua Molului își are originea într-un articol publicat la începutul anilor 1980 în magazinul american The Science Teacher (Profesorul de Știință). Inspirat de acest articol, Maurice Oehler, profesor de chimie de colegiu la acea vreme, a întemeiat, pe 15 mai 1991, Fundația Națională a Zilei Molului (National Mole Day Foundation), fundație care a inițiat evenimentul anual de pe 23 octombrie.  


22 octombrie: Ziua Nucii

23 octombrie: Ziua Molului 23 octombrie: Ziua Molului Reviewed by Diana Popescu on octombrie 22, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.