29 octombrie: Ziua Internațională a Internetului
Pe 29 octombrie celebrăm anual Ziua Internațională a Internetului. Internetul reprezintă una din cele mai importante invenții din istoria umană, ce a avut un impact crucial asupra oamenilor din toată lumea. Este prezent aproape oriunde în zilele noastre, fiind accesat pe calculatoare, tablete, telefoane, conectat cu camerele și televizoarele noastre.
Această sărbătorire a fost marcată pentru prima oară pe 29 octombrie 2005, ca una a aniversării primei transmisii pe internet.
Internetul, definit ca o conexiune de la distanță între două sau mai multe calculatoare, s-a "născut" pe 29 octombrie 1969 (la doar câteva luni după ce Neil Amstrong a făcut cei dintâi pași pe lună). Scăldat în strălucirea unui ecran monoclor, verde, aflat în departamentul de știință a computerelor UCLA (Universitatea din California, Los Angeles), un absolvent al acesteia a ridicat receptorul telefonului său (fix!) și a sunat la laboratorul de computere de la Standford. Se pregătea pentru primul mesaj printr-o conexiune de internet. Oamenii de la cele două capete ale firului telefonic erau Charley Kline și Bill Duvall.
Leonard Kleinrock, Charlie Kline și Bill Duvall au jucat rolurile cheie în cea dintâi conexiune de pe internet. Lucrând la ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network/ Rețeaua Agenției de Proiecte Avansate de Cercetare), o rețea fondată de Departamentul Apărării al SUA, care conecta patru terminale independente instalate la UCLA, Standford, Universitatea Santa Barbara din California și Universitatea din Utah, Charles Kline a încercat să transmită informația "login" (autentificare) de la UCLA lui Bill Duvall de la Stanford.
Aproape că a reușit... Klein a făcut tentativa de a trimite cuvântul "login", dar a apucat să transmită și să-i recepționate numai litere "L" și "O" înainte să se întrerupă conexiunea dintre terminale.
Astfel, literele "L" și "O" au fost primii biți de informație trimiși printr-o rețea de computere de la mare distanță. Sub supervizarea lui Leonard Klienrock, profesor în știința computerelor de la UCLA, Klein a o fost capabil să transmită mesajul complet "login" după circa o oră.
Niciun comentariu: