Pisicile "carapace de broască țestoasă" între realitate și superstiții
Astfel de animăluțe nu sunt pisici cu carapace, nu sunt rezultatul unei încrucișări genetice stranii a unui om de știință trăznit. Sunt, de fapt, pisici înzestrate cu o blană asemănătoare coloristic carapacei unei broaște țestoase, constituită mai ales din două culori, fie strâns, îndeaproape amestecate, fie distribuite în pete mari. Acestea două sunt, în general, roșu și negru, însă roșul poate fi înlocuit de portocaliu, galben, crem ori alb, iar negrul de de ciocolatiu, maro, gri și albastru.
În marea lor majoritate, aceste pisici sunt femele, masculii find de numai 1 la 3.000 din ele, și frecvent sterili.
Au fost remarcate din vremuri străvechi, de către celți, care aveau credința că aduceau norocul în casele lor. Chiar și în prezent, în Anglia și Scoția, întâlnirea uneia rătăcite este cu noroc, în vreme ce în SUA sunt adeseori numite "pisicile banilor", grație presupusului lor har de a facilita câștiguri financiare.
În plus, într-o veche superstiție englezească, negii puteau fi vindecați, eliminați, dacă erau frecați cu coadă de o pisica "carapace de broască țestoasă" în decursul lunii mai!
În Irlanda, intrarea în casă a unui mascul al acestui tip de pisică era un semn de bun augur însă, în Normandia, unul zărit pe stradă prezicea o moarte produsă printr-un accident.
În alte regiuni europene, se zicea că astfel de pisici sunt capabile să vadă în viitor și că puteau face darul unui copil norocos într-o familie.
Deși, în zilele noastre, se știe că modelul de pe blană al acestor feline este generată de un proces genetic complex, khmerii din Asia de Sud-Est erau încredințați că cel dintâi exemplar a apărut din sângele menstrual al unei tinere zeițe născute dintr-o floare de lotus.
Potrivit altei legende, actualele pisici "carapace de broască țestoasă" ar fi descendentele unei pisici negre în trupul căruia ar fi fost găzduit soarele, de-a lungul unei vizite a sale pe pământ. Deoarece ar fi fost silit să părăsească brusc corpul pisicii, i-ar fi lăsat pe blană câteva din razele sale aurii!
Pescarii japonezi își luau în bărci câte o pisică "carapace de broască țestoasă", mai ales un mascul, pentru a fi protejați împotriva furtunilor și stafiilor.
Într-un studiu științific s-a descoperit că posesorii unor astfel de animale de companie cred că ele manifestă o sporită posesivitate față de ei, însă nu nu există dovezi clare care să confirme acest lucru.
Un alt studiu, de la Universitatea din California, a constatat că stăpânii pisicilor "carapace de broască țestoasă" le consideră ca fiind mai predispuse decât altele să sâsâie, să vâneze, să-i muște sau să-i zgârie!
Conform unor experți în pisici, cele "carapace de broască țestoasă" au tendința să aibă personalități puternice și să fie foarte sensibile la semnalele din mediul lor înconjurător.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu