10 noiembrie: Ziua Mondială a Științei pentru Pace și Dezvoltare
Celebrată anual pe 10 noiembrie, Ziua Mondială a Științei pentru Pace și Dezvoltare pune în lumină rolul semnficativ al științei în societate și necesitatea de a se atrage un public cat mai larg în dezbaterile despre subiectele siintifice cele mai actuale. De asemeni, subliniază importantă și relevanță științei în traiul nostru zilnic.
Prin asocierea mai apropiată a științei cu societatea, Ziua Mondială a Științei pentru Pace și Dezvoltare țintește că cetățenii să fie mereu informați despre despre cele mai noi cercetări științifice și atrage atenția asupra rolului pe care oamenii de știință îl joacă în înțelegerea noastră a planetei remarcabile dar fragile pe care o numim acasă și în a se pune baza unor societăți, colectivități mai stabile, mai durabile.
Această zi oferă și oportunitatea de a mobiliza toți actorii (de la oficiali guvernamentali și media până la studenți, elevi) către orientarea științei spre pace și dezvoltare. UNESCO îi încurajează puternic pe toți oamenii să se alăture Zilei Mondiale a Științei pentru Pace și Dezvoltare prin punerea la punct a propriilor evenimente sau activități specifice în această zi.
Organizarea unui eveniment focalizat pe împletirea dintre știință și societate a fost una dintre concluziile pozitive ale Conferinței Mondiale despre Stiinț ăde la Budapesta, din 1999. Aceasta a fost considerată un prilej de a reafirma în fiecare an mobilizarea în atingerea obiectivelor trasate în Declarația despre Știință și Folosirea Cunoașterii Științifice și a se pune în practică recomandările Agendei Științifice: Un Cadru de Acțiune.
Încă de la proclamarea sa de către UNESCO în 2001, Ziua Mondială a Științei pentru Pace și Dezvoltare a generat numeroase proiecte, programe și fundații științifice în intreagă lume. Totodată, această zi a sprijinit stimularea cooperării dintre oamenii de știință trăind în regiuni marcate conflicte. De exemplu, cu aportul UNESCO, a fost întemeiată Organizația de Știință Israeliano-Palestiniană.
Tema Zilei Mondiale a Științei pentru Pace și Dezvoltare din 2020 este Știința pentru și Împreună cu Societatea. De-a lungul crizei de sănătate fără precedent din acest an, UNESCO și Agenția ONU din domeniul științei s-au străduit să aducă știința mai aproape de societate și să susțină necesara colaborare științifică internațională.
Din perspectivă științifică, răspunsul UNESCO față de COVID-19 este structurat pe trei direcții majore: promovarea cooperării științifice internaționale, asigurarea accesului la apă și ajutorarea reconstrucției ecologice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu