14 noiembrie: Ziua Mondială a Diabetului
Ziua Mondială a Diabetului de pe 14 noiembrie a fost creată de către Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății drept răspuns la creșterea îngrijorătoare privind escaladarea problemelor stării de sănătate provocate de diabet. Ziua Mondială a Diabetului devenit una oficială a ONU odată cu aprobarea Rezoluției ONU 61/225. Aceasta marchează aniversarea zilei de naștere a lui Frederick Banting, care a descoperit insulina împreună cu Charles Best, în 1922.
Ziua aceasta este reprezentată de un logo cu un cerc albastru, adoptat în 2007. Cercul albastru este simbolul global al conștientizării diabetului și semnifică unitatea comunității mondiale în lupta împotriva acestei boli.
Pe plan global, se estima că 442 de milioane de adulți aveau diabet în 2014, în comparație cu 108 milioane în 1980. Acest lucru reflectă mărirea factorilor de risc asociați cu diabetul, precum obezitatea sau supraponderalitatea. În ultimele decenii, îmbolnăvirile cu diabet s-au înmulțitit mai repede în țări cu venituri mici și medii în comparație cu cele cu venituri înalte.
Diabetul este o cauza majoră a orbirii, deficiențelor rinichilor, atacurilor de inimă și amputării membrelor inferioare. Dieta sănătoasă, activitatea fizică și evitarea fumatului previn sau întârzie diabetul de tip 2.
Diabetul este o boală cronică care apare când pancreasul nu produce destulă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Aceste disfuncționalități conduc la creșterea cantității de glucoză din sânge (hiperglicemie).
Tipul 1 de diabet (cunoscut mai demult ca diabet dependent de insulină sau diabet inițiat în copilărie) este caracterizat de lipsa producerii de insulină.
Tipul 2 de diabet (numit anterior nedependent de insulină sau diabetul adultului) este generat de utilizarea insuficientă a insulinei de către corp. Adeseori, rezultă din excesul de greutate corporală și inactivitatea fizică.
Tema Zilei Mondiale a Diabetului din 2020 este "Infirmierele și diabetul", punând în prim plan rolul cheie pe care aceste cadre medicale îl joacă în sprijinirea oamenilor cu o astfel de afecțiune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu