17 noiembrie: Ziua internațională a Studenților
Ziua internațională a Studenților este celebrată anual pe 17 noiembrie, comemorând, la origine, raidurile făcute de naziști prin universitățile cehești în 1939, în urmă cărora au fost uciși sau trimiși în lagăre de concentrare studenți care se opuneau regimului de teroare instalat de nemți pe atunci.
Este o zi care ar trebui să fie sărbătorită și de români, nu însă și de aceia care și-au luat bacalaureatul la 40 de ani și au absolvit o facultate fără frecvență, prin corespondență, din care nu le-a intrat nimic în cap, în centre universitare de "renume" precum Bălți sau alte băltoace așa-zis universitare.
Pe de altă parte, România se poate lăuda pe bună dreptate cu studenți care au spart toate normele convenționale ale științei și au fost apreciați pe plan mondial pentru remarcabilele lor împliniri!
Oricum, data de 17 noiembrie a instaurată în istorie ca Ziua internațională a Studenților după ce autoritățile naziste din autoproclamatul "Protectorat al Boemiei și Moraviei" au suprimat o demonstrație din Praga a studenților de la Facultatea de Medicină, una menită a sărbători independența Republicii Cehoslovacia (1918). În decursul protestului, studentul Jan Opletal a fost împușcat și a murit mai apoi pe 11 noiembrie din cauza rănilor sale.
De altfel, în urma prigoanei naziste din 1939, au fost omorâți nouă lideri ai studenților și circa 1.200 de studenți au fost trimiși în lagăre de concentrare!
Studenții au fost, dintotdeauna, vârful de lance al mișcărilor revoluționare ale lumii, inclusiv în România, unde s-au remarcat prin aportul la Revoluția anticomunistă din 1989, acțiunile de protest antibolșevice din Piața Universității (în ciuda mineriadelor lui Iliescu), și cele de reacție față de dezastrul de la Colectiv.
Deși am unele indoilei în această privință, sper ca studenții români din prezent să fie la fel de deschiși la minte și activi în apărarea democrației din țara noastră! La urmă urmei, studenții din toată lumea se presupune că sunt oamenii cei mai lipsiți de prejudecăți, conformisme, chiar dacă, în acest fel, îi șochează pe părinții și bunicii lor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu