19 noiembrie: Ziua Internațională a Bărbaților
Anual, pe 19 noiembrie, se celebrează pe tot globul Ziua Internațională a Bărbaților, una prin care se subliniază aporturile, aspectele pozitive pe care bărbații le aduc lumii, familiilor și comunităților lor. Această zi încurajează bărbații să-și învețe fiii despre valorile și responsabilitățile de a fi bărbat.
Mahatma Ghandi spunea, "Trebuie să devenim schimbarea pe care ne-o dorim". Așadar, numai prin unitate, cu toții, bărbați și femei, putem crea o societate dreaptă și sigură care-i să permită oricui oportunitatea de a prospera.
Inaugurat pe 7 februarie 1992 de Thomas Oaster, proiectul Zilei Internaționale a Bărbaților a fost conceput cu un an mai înainte, pe 8 februarie 1991. Proiectul a fost reinițiat în 1999 de Trinidad și Tobago. Cea mai îndelungată sărbătorire a acestei zile este în Malta, unde are loc an de an din 7 februarie 1994.
Jerome Teelucksingh, care a reluat evenimentul, a ales data de 19 noiembrie în onoarea aniversării nașterii tatălui său, dar și pentru a marca 19 noiembrie 1989, când echipa de fotbal a Trinidad și Tobago a unificat țara prin străduințele de a se califica la Cupa Mondială. Teelucksingh a promovat Ziua Internațională a Bărbaților și ca una în care să fie evidențiate problemele care îi afectează pe bărbați și băieți. Potrivit lui, activiștii acestui eveniment "Fac eforturi pentru asigurarea egalității dintre genurile umane și încearcă cu răbdare să îndepărteze imaginile negative și stigmatele asociate cu bărbații din societatea noastră".
Nu se știe cu exactitate când s-a instituit neoficial la români data de 9 martie ca zi a bărbaților ("40 sau 44 de pahare"), dar Ziua Internațională a Bărbaților a fost năzuită a se înființa cel mai târziu în anii 1960, ca un echivalent al Zilei Internaționale a Femeilor de pe 8 martie!
În 2020, tema Zilei Internaționale a Bărbaților este "O sănătate mai bună pentru bărbați și băieți".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu