23 noiembrie: Ziua Fibonacci

 Există repetiții în natură și timp care se petrec mereu, prea des pentru a fi coincidențe, care par să fie la baza vieții, realității noastre. Una dintre acestea este șirul lui Fibonacci, celebrat împreună cu autorul său în fiecare an pe 23 noiembrie. 


Leonardo din Pisa (1170-1240), cunoscut în zilele noastre drept Fibonacci, a fost un matematician italian genial, poate chiar cel mai marcant din Evul Mediu. Șirul care-i poartă numele a apărut mai întâi în matematica indiana, unde purta numele de "numerele Virahanka". Șirul lui Fibonacci este asociat și cu raportul de aur sau triunghiul de aur, tipare consacrate ale naturii.   

                         

23 noiembrie: Ziua Fibonacci

Șirul lui Fibonacci este constituit din numerele 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, s.am.d. Fiecare număr reprezintă suma celorlalte două anterioare (0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, etc.).


Acest șir a pornit de la o întrebare aparent simplă pe care și-a pus-o Fibonacci în cartea sa "Liber acaci": dacă ar există o pereche de iepuri nou-născuți (mascul și femelă) și aceștia ar fi capabili să dea naștere unei alte perechi de iepuri în a doua lună a vieții lor, câte perechi de iepuri vor există după un an? 


Frumusețea extraordinară a șirului lui Fibonacii este că e regăsit peste tot în lumea naturală, de la petalele unei flori și frunzele plantelor, până la moleculele ADN și chiar uraganele!


22 noiembrie: Ziua "Dă o raită"

23 noiembrie: Ziua Fibonacci 23 noiembrie: Ziua Fibonacci Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 22, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.