25 noiembrie: Ziua Internațională pentru Eliminarea Violențelor împotriva Femeilor
Adunarea Generală a ONU a desemnat, pe 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie ca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violențelor împotriva Femeilor, prin rezoluția 54/134. Scopul acestei zile este de crește conștientizarea tragediilor, agresiunilor la care sunt supuse regulat femeile (din păcate, și în România).
La origine, 27 noiembrie este ziua asasinării, în 1960, a celor trei surori Mirabal, activiste politice în Republica Dominicană, a căror ucidere a fost ordonată de dictatorul din această țară Rafael Trujillo (1930-1961). În 1981, activiști de la Întâlnirile Feministe Latino-Americane și Caraibiene au marcat 25 noiembrie ca o zi de mărire a conștientizării violențelor comise contra femeilor de pe tot globul.
În termeni generali, violențele împotriva femeilor și fetelor includ:
- Violențe din intimitate comise de partenerii lor (prin bătaie, abuz psihologic, viol marital, femicid).
- Violență și hărțuire se_uală (viol, acțiuni se_uale forțate, avansuri se_uale nedorite, abuzul se_ual al copiilor, căsătorii forțate, hărțuire și urmărire pe stradă).
- Trafic uman (sclavie, exploatare se_uală).
- Mutilare a organelor genitale feminine.
- Căsătorii ale copiilor.
Pentru o mai mare claritate, Declarația de Eliminare a Violențelor împotriva Femeilor adoptată de Adunarea Generală a ONU în 1993 definea violențele contra femeilor drept "orice act de violență bazată pe gen care poate rezulta în rănirea fizică, se_uală, psihologică ori suferință a femeilor, incluzând amenințări cu astfel de fapte sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viața publică sau privată."
Tema anului 2020 a Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violențelor împotriva Femeilor este "Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!" ("Colorează în Portocaliu Lumea: Fondează, Răspunde, Previne, Colectează"). Este o temă ce se aliniază intensificării violențelor, mai ales domestice, contra femeilor pe măsură ce țări din toată lumea au implimentat regulamente de izolare, lockdown, pentru împiedicarea răspândirii pandemiei COVID-19.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu