28 noiembrie: Ziua Planetei Roșii / Marte
28 noiembrie este Ziua Planetei Roșii, o zi consacrată celebrării și învățării a câtor mai multe lucruri despre Marte. Data acestei sărbători neoficiale o comemorează pe cea din 1964, când stația automată interplanetară Mariner 4 a fost lansată de NASA și JPL (Jet Propulsion Laboratory).
În decursul celor 228 de zile ale misiunii sale, această navă s-a apropiat la un moment dat la circa 9.846 de kilometri de Marte, trimițând către pământ primele fotografii de aproape ale acestei planete.
În prezent, cinci stații orbitează Marte, iar două stații (Curiosity River și Mars Exploration Rover Opportunity) sunt pe suprafața planetei. Toate cele șapte transmit un număr incredibil de informații prețioase cercetătorilor de pe Terra.
Din cauza asemănării sale cu pământul, mulți astronomi și oameni de știință cred că într-un punct anume al istoriei sale, Marte ar fi fost o planetă ospitalieră pentru viață.
Explorarea lui Marte este în agenda spațială a mai multor țări. NASA a estimat că ar putea trimite primii oameni pe Planeta Roșie prin anii 2030.
Lucruri interesante despre Planeta Roșie
- Marte și-a primit numele după cel al zeului roman al războiului. Grecii îi spuneau Ares, cu referire la același zeu.
- Are două luni, Deimos și Phobos, și cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar, Olympus Mons.
- Anul marțian de rotație în jurul soarelui este de 687 de zile, circa 1,88 dintr-un an pământean.
- Pe Marte vremea poate avea variații foarte mari. Temperaturile de aici sunt între -88 grade Celsius și +27 grade Celsius.
- Gravitația sa este de numai o treime din cea a pământului. Astfel, un om care cântărește 45 de kilograme pe pământ, ar avea numai 17 kilograme pe Planeta Roșie.
- Atmosfera lui Marte este cu totul diferită de a noastră. Este compusă mai ales din dioxid de carbon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu