9 noiembrie: Ziua Mondială a Libertății
An de an, pe 9 noiembrie celebrăm Ziua Mondială a Libertății, una dedicată unei valori fundamentale a umanității, greșit înțeleasă câteodată de unii oameni, inclusiv politicieni, una ignorată sau prigonită încă în diverse părți ale lumii.
Ziua Mondială a Libertății a fost creată ca o comemorare a căderii Zidului Berlinului, un eveniment ce a marcat eliberarea de comunism în Europa Centrală și Răsăriteană.
După cum bine știți, la finele celui de-al doilea război mondial, Germania a fost divizată în două părți. Uniunea Sovietică o controla pe cea estică, iar cea vestică era sub conducerea francezilor, britanicilor și americanilor.
Apoi, condițiile de viață dintre Germania de Vest (Republica Federală a Germaniei) și cea de Est (Republica "Democrată" Germană) s-au diferențiat tot mai mult. Economia a prosperat în cea dintâi, și s-a degradat în cea de-a două. La fel și libertatea!
Drept urmare, între 1949 și 1961, peste trei milioane de oameni au părăsit Germania "Democrată" pentru a ajunge în cea Federală. Ca o consecință, URSS s-a văzut într-o situație disperată. Atât de disperată încât a amenințat că va folosi armele nucleare pentru a înfrânge Germania Federală!
În 1961, sovieticii, precum hoții, la adăpostul nopții, au amplasat un gard din sârmă ghimpată între Berlinul de Est și cel de Vest. Și-au consolidat apoi acolo un zid, cu o lungime de peste 146 de kilometri, în preajma căruia au amplasat mine și garduri electrice.
Restricțiile de călătorie dintre RDG către RFG s-au relaxat considerabil în în 1989, când un nou lider a fost instalat în primul stat. Oamenilor li s-a permis iarăși să meargă din Berlinul de Est spre cel de Vest. În același an, exasperați de menținerea Zidului, germanii au început să-l dărâme, bucată cu bucată.
Un an mai târziu, în 1990, Germania s-a reunificat!
Ziua Mondială a Libertății a fost inițiată în 2001 de către președintele SUA George W. Bush, pentru a fi celebrată reunirea celor dragi separați de Cortina de Fier și ideologii diferite, a recunoașterii că voința maselor poate schimba sau anula granițe, nărui decizii politice nefavorabile, și, în cele din urmă, determina tipul de conducere pe care și-l doresc astfel încât să trăiască într-o societate mai liberă, mai dreaptă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu