Iluziile pozitive: Avantaje și dezavantaje
Iluziile pozitive sunt definite în psihologie drept părerile favorabile nerealiste pe care oamenii le au despre ei înșiși sau despre cei care le sunt apropiați. Reprezintă o formă de autoamăgire ori autoînfrumuțesare iluzorie care conferă o stare de bine, menținerea respectului față de sine și înlătură disconfortul, cel puțin pe termen scurt.
Există trei tipuri de iluzii pozitive. Cel dintâi constă din supraestimarea talentelor, abilităților, calităților și realizărilor personale. Oamenii țin să se privească într-o lumină mai avantajoasă decât îi văd pe cei din jurul lor, sunt mai conștienți de punctele lor forte dar mai puțin conștienți de deficiențele, slăbiciunile lor. Printre abilitățile pe care și le exagerează sunt, de exemplu, cele de șofat, de lider, cele părintești, etice și privind sănătatea proprie.
Al doilea tip poate fi descris ca un optimism nerealist față de viitor. Cele mai multe persoane utilizează astfel de iluzii pozitive fără să fie conștiente de ele, lucru care le îmboldește să nu ia în considerare aspecte negative ale traseului viitor al existenței lor.
Cel de-al treilea tip consistă din iluzia controlului, o impresie exagerată a oamenilor că pot stăpâni circumstanțe, situații exterioare, asupra cărora, în realitate, nu au nici o influență. Un exemplu în acest sens este cel al jucătorilor împătimiți care au credința că pot controla modul în care se așează zarurile după ce sunt aruncate, al celor în care le vin cărțile la poker sau cel al al fațetei superioare pe care rămâne o monedă după ce a fost aruncată în aer.
Ideile pozitive sunt uneori intrepretate ca parte a procesului de adaptare al ființelor umane, prin care și-au dezvoltat simțământul că pot face față cu brio unor evenimente necontrolabile.
Avantajele iluziilor pozitive
Aceste iluzii pot avea beneficii directe asupra sănătății prin sprijinirea oamenilor de a se confrunta cu stresul, prin promovarea demersurilor individuale către succese.
Ele pot îmbunătăți productivitatea și perseverența în sarcini dificile care, în lipsa lor, ar conduce către renunțare, abandon.
Pe lângă ajustările psihologice pe care le generează într-o depășire mai dârza a unor obstacole, pot susține credința pozitivă în probleme de sănătate. Potrivit unor studii, printre oamenii care aveau virusul HIv sau fuseseră deja diagnosticați cu SIDA, cei care avea impresia pozitivă nerealistă că abilitățile organismului lor îi vor ajuta să-și țină sub control boala au dezvoltat mai târziu decât de obicei simptomele și au trecut printr-un curs mai lent al îmbolnăvirii.
Dezavantajele iluziilor pozitive
Pe de altă parte, așteptările pozitive nerealiste îi pot împiedica pe unii să ia la timp măsuri de prevenire a unor riscuri asociate cu sănătatea.
Totodată, persoanele care sunt străbătute de iluzii pozitive sunt înclinate să-și stabilească obiective sau să se lanseze în acțiuni în stare mai curând să eșueze decât să se împlinească.
Din pricina iluziilor pozitive, a incapacității de a-și estima corect, realist, resursele, oamenii pot trece prin surprize, șocuri psihologice puternice, din cauza unor eșecuri neprevăzute, având potențialul să le zdruncine încrederea în ei înșiși!
Psihologia autoamăgirii | Iluziile care ne fac să ne simţim bine
Niciun comentariu: